Волейбол oт третата възраст

Хора като Владо Николов и Ивайло Стефанов са феномен за спорта, но къде са младите?

Волейбол oт третата възраст
Волейболната легенда Богдан Кючуков направи своя коментар за случващото се в българския волейбол в последно време. Бившият треньор и преподавател в Националната спортна академия говори пред „Меридиан мач” по темата за връщането на Владимир Николов в игра и какво показва това за един от най-обичания спорт у нас.
 
„Новината, че Владимир Николов ще се завърне на волейболното игрище с екипа на Левски и то срещу ЦСКА, може само да радва феновете на спорта. Все пак Владо е легенда, а и ще бъде интересно да се види в каква форма се намира близо 3 години след отказването си. Това е чисто от гледна точка на феновете.
 
Спортно-технически обаче фактът, че в българското първенство ключова роля играят състезатели над 40 години, е лоша новина. Само мога да сваля шапка на хора като Николов, който е на 41 години, Ивайло Стефанов (45 г.), Христо Цветанов (40 г.) и Костадин Стойков (40 г.), които показват дух и желание за игра. С тяхно участие обаче първенството ни отива в третата възраст на волейбола.
 
Няма как да искаме силен вътрешен шампионат без да се влагат средства за произвеждане на нови кадри. Владо се връща на полето, след като основните му състезатели на поста диагонал са се контузили. Тук обаче става въпрос за Левски. Клуб с такава история и традиции във волейбола, трябва да може да извади поне 3 състава във всеки един момент. А не да се налага треньорът да се съблича по екип.
 
Темата за качествата на младите състезатели също е много болна. Вижте само какво прави Христо Цветанов на 40 години и то на позиция централен блокировач, която е може би най-уморителната. Слага младите в джоба си. Да не говорим, че миналата година беше използван и като посрещач. Това е феноменално. За годините и желанието на Ивайло Стефанов пък може да се говори с дни.
 
Докато тези хора обаче теглят отборите си, няма как да имаме силно волейболно първенство. И за това не са виновни клубовете, а ръководния орган на този спорт у нас. Защото големите школи от близкото минало почти изчезнаха и се надяваме на епизодични проблясъци. Изкача по някой и друг талант, който веднага отива в чужбина. От това най-много страда националният отбор, който показа на последното световно първенство, че нивото му е паднало до малко над средното”, заяви Богдан Кючуков.

 

Марица се точи за 10-а поредна титла

Пловдивчанки срещат ЦСКА на финала

ЦСКА води с 12:5 срещу Левски във финалите

Преди финалния плейоф за титлата

Тони Зетова: Искам да се борим със силните

Положително беше желанието за игра на всички момичета, обяви селекционерът

Легендарен разпределител спря с волейбола

Надявам се бъдещето да ми е свързано с Нефтохимик, каза Иван Станев

България се класира за финалите на Евро 2024 по волейбол за жени до 18 години

Oтлично представяне на нашите момичета

Левски е на финал в родното първенство по волейбол след 10 години пауза

"Сините" елиминираха шамиона Нефтохимик

Цецо Соколов с 18 точки при успех на Динамо М

Тимът на българина изравни резултата в полуфиналната серия в Русия

Младите волейболистки с втора чиста победа на Европейските квалификации

Остава само крачка до класирането

ЦСКА ще спори за титлата в НВЛ

"Армейците" ще играят на първи финал в шампионата от 2018 година насам

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки