България е световен вицешампион по футбол 5

Невероятен успех за националите в Кейптаун.

България е световен вицешампион по футбол 5
Българският национален отбор по футбол 5 стана вицешампион на приключилото късно снощи световно първенство по този формат на мини футбола. Пътят на "лъвовете" до това изключително престижно постижение започна още през пролетта, когато се проведоха регионалните квалификации в 9 български града.
 
Над 60 отбора взеха участие на местно ниво, в първият турнир F5WC футбол 5 в България. Националният финал за определяне на шампиона и представител на България на Световното първенство се проведе на 8 юли в "Домът на футбола" - Национална футболна база "Бояна". 16 отбора спориха за отличието шампион на България по футбол 5, на финала пловдивските "Самураи" надделяха над "Малки страсти" от София и подпечатаха визите си за Световното първенство в Кейптаун, Южна Африка.
 
Жребият ни изпрати в група "C" в компанията на Оман, Република Ирландия и Нигерия. Началото на южноафриканска земя беше трудно за "лъвовете" и отстъпихме в първия мач срещу Оман с 2:3. Националите бързо намериха правилният ритъм и спечелиха другите два мача от групата - 4:1 срещу Ирландия и 2:0 срещу Нигерия. Това стана на една много символична дата за българския футбол.
 
25 години след незабравимата нощ на "Парк де Пренс", трикольорите пишеха историята на българския мини футбол на 13 000 километра от родината. Асоциацията с най-великото постижение в историята на българския футбол се засили още повече, когато разбрахме че на 1/8-финала срещаме страховитата Германия, която има хиляди аматьорски клубове във всички формати на футбола. След нулево равенство в редовното време дойде рулетката на дузпите, където бяха нужни общо 12 наказателни удара за да пречупим немците. Вратарят Тодор Малинов направи решителна намеса, като преди това и самият той реализира от бялата точка.
 
 
Така на 1/4-финала трябваше да мерим сили със световния шампион от 2016-та Колумбия. Мачът започна трудно за нашите момчета и колумбийците водеха с 2:0 в началото на второто полувреме. Васил Гуджев успя да върне едно попадение, след което вратарят Тодор Малинов разстреля колегата си под рамката на колумбийската врата. Когато по всичко личеше, че дузпи ще определят победителят и от този мач, настъпи часът на капитана на България Христо Чалъков, който 18 секунди преди края направи обрата пълен. 
 
България беше сред най-добрите 4 отбора на планетата, но "лъвовете" не се задоволиха с това постижение и бяха гладни за още успехи. В полуфинала се изправихме срещу друг дебютант в турнира - Израел, който беше впечатлил с представянето си до този момент. Победа с 3:2 след дузпи, където основна роля отново имаше вратаря на България Тодор Малинов, който освен с добрите си изяви под рамките на вратата, участваше активно и в изграждането на българските атаки. България беше в екстаз и очакваше своя съперник на финала. В другата полуфинална среща Аржентина се наложи убедително над шампиона от 2015 Мароко. 
 
Финалът срещу "гаучосите" се игра в много динамично темпо, въпреки натрупаната умора от предишните срещи. Нашите момчета не изневериха на стила си и опитваха постепенни атаки от първата до последната минута, стил който спечели сърцата на всички безпристрастни зрители на трибуните и пред малките екрани. Аржентинците заложиха на защита и бързи контраатаки, което в крайна сметка им донесе успех, въпреки доминацията на България през по-голямата част на двубоя. Успяхме да върнем един гол, след като арежентинците бяха  повели с 2:0, но този път времето не ни стигна за нещо повече. 
 
 
По този начин, седмината български национали по футбол 5 записаха със златни букви имената си в историята на мини футбола и аматьорския спорт. Накараха ни отново да си припомним чувствата на гордост и патриотизъм. Българска асоциация мини футбол им благодари от все сърце за този героичен подвиг, както и на всички хора, който взеха участие в реализацията на този проект за първи път у нас. Огромни благодарности към генералния спонсор на турнира Skrill, които подкрепиха събитието на глобално ниво, както и на българският офис на компанията, ръководен от г-н Мирослав Божилов за помощта България да се включи в проекта. Изказваме своята признателност и на Българския футболен съюз, в лицето на президента г-н Борислав Михайлов за партньорството с Българска асоциация мини футбол и дългосрочната подкрепа за аматьорския футбол.
 
Националите кацат в сряда, 21.11.2018 в 11:25 с полет от Доха на Терминал 2. Всички фенове и медии са добре дошли да посрещнем заедно героите на България.

 

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки