Петър Стойчев с първа тренировка на Антарктида

Плувецът развя българското знаме в ледените води

Петър Стойчев с първа тренировка на Антарктида
След проблемите с влизането във водата преди един ден, рано тази сутрин българско време Петър Стойчев и останалите 15 състезатели направиха първата си тренировка в ледените води на Антарктида. 
 
Събитието се случи в залива на остров Къвървил, а още със стъпването си на земята, Стойчев развя българското знаме. 
 
„Щастлив съм, че най-после слязохме на твърда земя и после направихме тренировка във водата. Чувството е уникално. Първо бяхме посрещнати от стотици пингвини, които за моя изненада изобщо не се уплашиха, а напротив, бяха много близо до нас.
 
След това екипа по организацията на състезанието постави временен понтон от който влизахме в ледената вода. Температурата беше минус 0,7 градуса, а на въздуха минус 2,4. Аз лично плувах около 6-7 минути. Само с бански, очила, силиконова шапка и тапи в ушите, за да не влезе вода в главата.
 
 
Никой не използва мазила против студа, защото е забранено и бяхме проверени от шефа на Международната федерация по ледено плуване.
 
Помолих капитана на кораба да изчислим точното разстояние до България, като му зададох опорна точка НДК в София. Сателитната навигация показа 14 034 километра от мястото на плуване до столицата ни.
 
По всяка вероятност отново тук ще направим състезанието от 1000 метра, като след жребия се паднах в 4-та серия, заедно с колегите от Русия, ЮАР и Бразилия. Живи и здрави в рамките на следващото денонощие ще стартираме.
 
 
Времето засега е нормално, силния вятър и снеговалежа намаляха, а като бонус днес по обяд имаше и слънце. Когато взех знамето и влязох във водата се сетих за онези велики българи, които през годините са съхранили традицията на Йордановден и влизат в ледените води на нашите реки, езера и морето. Направих го и аз, макар и на далечна Антарктида, като си пожелах здраве за мен и семейството, както и всичко най-добро за България”, сподели по сателитната връзка Петър Стойчев.

 

Ас в борбата пропуска олимпийската квалификация

Кирил Милов с тежка травма

Aко Игрите се правят през очите на спортиста, това ще бъде добра Олимпиада

Себастиан Коу даде съвети на олимпийците

Френските власти не искат церемония по откриването на Олимпиадата

Органите на реда са притеснени от терористична атака

Оставиха "на тъмно" помирителната среща в шахмата

Вижте подробности

Вижте къде поставят олимпийския огън в Париж

Франция не получи разрешение да е Айфеловата кула

Французите не са особено ентусиазирани за Игрите в Париж

Вижте подробности

Наследници на Едит Пиаф подкрепиха Ая Накамура за Олимпийските игри

Вижте подробности

Рускиня взе отнет от българка златен медал

Съдбата на отличието обаче е неизвестна

Оперираха успешно 8-годишен хокеист, пострадал при атентата в Красногорск

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки