Доктор пое вината за допинга на Рамос

УЕФА пожали защитника, описа случая като човешка грешка

Доктор пое вината за допинга на Рамос

Световните медии гръмнаха в петък вечер, че капитанът на Реал Мадрид Серхио Рамос е дал положителна допинг проба след финала на Шампионската лига през 2017-а (срещу Ювентус в Кардиф - 4:1).

Информацията тръгна от немското издание "Шпигел", цитирайки разкрития на Football Leaks.

Резултатите от пробата на скандалния защитник са показали наличието на забранен кортикостероид (дексаметазон), който помага при възпаление. Въпросният медикамент често се използва за покачване на мускулна маса.

Освен това действа за по-бързото възстановяване след тежка тренировка. Веществото помага и за засилване на връзките и сухожилията, правейки ги по-еластични, и повишава концентрацията. По принцип УЕФА разрешава употребата му, но само при специална молба от клуба за неговото използване.

Оказва се обаче, че заради голямата еуфория лекарите на Белия балет са записали, че играчът е взимал съвсем друго лекарство. Ето защо докторът на Реал е поел пълна отговорност за гафа, а от УЕФА са приели извинението и не са наказали Рамос.

"В бъдеще искаме от вас да бъдете максимално предпазливи, когато попълвате формуляра за допинг контрол и по-точно обявяването на приетите вещества", са отговорили от централата.

След избухването на скандала от УЕФА се защитиха със специално становище, описвайки случая със Серхио като човешка грешка: "Категорично отричаме да сме прикривали допинг проба на даден футболист. Всички тестове се взимат в пълно съответствие с правилата".

От Реал Мадрид също излязоха с официална позиция.

От разкритията на Football Leaks става ясно и за други нарушения на мадридчани. През пролетта на 2018-а след мач срещу Малага Рамос е бил определен да даде проба, но първо си е взел душ, което е забранено от правилника.

През февруари 2017-а пък на базата са пристигнали допинг ченгета за извънреден тест. Кристиано Роналдо е бил недоволен, че се е наложило проверяващите да го бодат два пъти, за да му вземат кръв. След това имало проблем и с Кроос, заради което лекарите на Реал са се намесили и лично са взели пробите от останалите осем футболисти. Това е абсолютно забранено!

Официалните лица са съобщили за нередността, а в документацията са записали, че до нея се е стигнало заради "създалото се напрежение".

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки