Шефът на футболния синдикат: Няма как да се купи качество за 2 000 лева

„Честно казано, футболът в последните години се превърна в чиста математика“, смята Дончо Донев

Шефът на футболния синдикат: Няма как да се купи качество за 2 000 лева

Бившият футболист и шеф на футболния синдикат Дончо Донев взе отношение по темата със средните заплати на футболистите в България.

„46 хиляди евро средна заплата в България прави по 4000 евро средно, нали така? Според мен тези цифри са завишени, и то сериозно. Ясно е, че 2, 3 или 4 клуба вдигат числото на средната заплата в България, но останалите 11-12 я свалят сериозно“, изрази мнение Донев.

„Не знам дали хората ще се вълнуват и ще обвиняват футболистите, че взимат много пари. Все пак клубовете са частни дружества и те имат пълното право да определят сами възнагражденията на служителите си. Аз съм за това всички в тази страна да взимат повече пари. Независимо дали става въпрос за футболисти или полицаи, когато те искат по-високи заплати, трябва всички да им помогне, защото така се вдига стандартът на цялата държава“, добави Донев, цитиран от „Меридиан мач“.

„Честно казано, футболът в последните години се превърна в чиста математика. И, разбира се, че ако клубовете искат по-голямо качество, трябва да инвестират повече пари.Това е логично и ясно. Ако някой си мисли, че може да си осигури качество като купи някой за 2000 лева, жестоко се лъже. Това просто не може да стане. Често давам този пример - ако отидете на стадиона със завързани очи, без да познавате футболистите, и ви кажат колко е заплатата на този или онзи, още преди да видите как играят футболистите, може да прецените безпогрешно кой е по-добър. Когато крилото на единия отбор взима 5 000 евро, а на другото 15 000 евро, то вторият е по-високо ниво. Случват се и изненади. Ето, Ботев (Враца) победи Левски и това е напълно нормално. Това обаче не означава, че отборът е по-добър. В крайна сметка, в крайното класиране винаги отборите, които са по-богати, са по-напред в класирането. Там никога няма изненади“, смята бившият футболист на Левски, ЦСКА и Локо (София).

„Хубаво е да се сравняваме със съседите, защото те са на нашето ниво. При всички положения качество без високи заплати няма как да се гони“, завърши Дончо Донев.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки