Милано и Стокхолм представиха кандидатурите си за Зимните игри през 2026

Швейцарският Сион и австрийският Грац първи се отказаха от предварително заявеното желание за домакинство

Милано и Стокхолм представиха кандидатурите си за Зимните игри през 2026

Милано и Стокхолм представиха своите кандидатури за домакинство на Зимните олимпийски игри през 2026-та година на среща на Международния олимпийски комитет в Токио.

Северният италиански град и столицата на Швеция са единствените два кандидата за Игрите след осем години, след като редица други градове оттеглиха своите кандидатури.

В последните години се увеличава тенденцията все по-малко градове да имат желание да приемат толкова мащабни спортни форуми заради огромните разходи.

Швейцарският Сион и австрийският Грац първи се отказаха от предварително заявеното желание за домакинство заради липса на политически и обществена подкрепа към кандидатурите.

Японският Сапоро обяви, че измества фокуса си към Олимпиадата към 2030, след като регионът преживя тежко земетресение по-рано тази година.

Наскоро от кандидатурата си се отказа и канадският Калгари, след като жителите на града категорично отхвърлиха идеята на референдум.

Кметът на Милано Джузепе Сала обаче се похвали със сериозна обществена подкрепа към кандидатурата на града, която включва и близкия курорт Кортина д'Амецо.

"Горд съм да кажа, че жителите на Милано откликнаха с изключителен ентусиазъм към идеята и предизвикателството да приемем Олимпийски игри. Нашата кандидатура обединява най-красивата планина в света - Алпите, и световно признатия бранд Милано - символ на стил и елегантност", заяви Сала, който допълни, че социологическо проучване на МОК е показало, че 83 процента от жителите в региона подкрепят кандидатурата.

Президентът на Шведския олимпийски комитет Матс Ариес заяви, че кандидатурата е "нещо смело, нещо ново и нещо забавно".

Шефът на организационния комитет на кандидатурата Ричард Брисиус описа Стокхолм като "красив, невероятен и ефективен град, който може да предложи на човек всичко, което поиска".

"Нашият план отразява новите реалности на МОК, които са: "използвай каквото имаш, където го имаш и прави възможно най-малко нови строежи". Точно така правим в Швеция от много години. Това е град и цяла страна, на която можете да се доверите, че ще даде на олимпийското движение точно това, от което то се нуждае в момента", коментира Брисиус.

Президентът на МОК Томас Бах призна, че няма резервен вариант, ако нещо се случи с двете останали кандидатури.

"Нямаме план Б. Не съществува такъв план", каза Бах преди срещата в Токио. Домакинът на Зимните олимпийски игри през 2026 ще бъде избран през юни в Лозана. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки