Балканите с кандидатура и за европейското през 2028 г.

Сърбия привлече Деян Станкович за консултант, започва да строи стадион за 150 милиона евро

Балканите с кандидатура и за европейското през 2028 г.
Балканите могат да поискат и европейското първенство по футбол през 2028 година освен световното 2 години по-късно, твърдят сръбските медии, като цитират президента Александър Вучич.
 
Общата кандидатура на България, Сърбия, Румъния и Гърция за първенството на планетата вече се работи. На срещата на спортните министри в Белград през уикенда бе отчетено, че най-сериозният проблем в момента е инфраструктурата.
 
150 милиона евро ще бъдат заделени в бюджета на Сърбия за нов национален стадион, съобщи Александър Вучич. Строителството трябва да започне през 2019 година.
 
Стадионът ще се намира в близост до летището на сръбската столица, което носи името на Никола Тесла. Отделно ще има средства и за чисто нов стадион за лека атлетика, който да бъде построен около моста на магистралата за Земун. Там се планира да се проведе световно първенство по този спорт. Двете съоръжения ще са в непосредствена близост.
 
Капацитетът на новия футболен стадион ще бъде 64000 зрители, като това е предостатъчно за финал на Шампионската лига и 1/2-финал на световно първенство.
 
„Идеята за световното беше на Алексис Ципрас. Сега той твърди, че е била моя. Приемам предизвикателството и вече ще казвам, че е моя", обясни премиерът в предаването „Око" на националната телевизия. Според него е много важен политически акт да се покаже, че на Балканите може да се случва и нещо позитивно.
 
Вучич разкри, че е привлякъл легендата Деян Станкович за консултант на кандидатурите. Той е единственият футболист, който е участвал на световни първенства с екипите на три държави - Югославия, Сърбия и Черна гора и Сърбия. В момента работи за УЕФА.
 
„Деян е наясно с всичко, което трябва да се направи. Заради това му имаме пълно доверие. Надявам се, че Цървена звезда и Партизан ще завършат своите стадиони, както са планирани. Така в столицата ще разполагаме с три на световно ниво", категоричен бе Вучич.
 
Цървена звезда вече обяви конкурс за реновацията на „Мала Маракана", или стадион „Райко Митич" както се казва официално. В момента той е и национален стадион. Плановете са за събаряне на западния сектор, където да се направи нова зона за випове, както и да се увеличи капацитетът. Стадионът е построен през 1963-а и премина през пълен ремонт през 2013 година.
 
По принцип клубът има споразумение с португалско-китайски консорциум, който да направи „Звездани град" на мястото на стадиона, като бе обявено, че това ще струва около 460 милиона евро. Включено бе и почти изцяло да бъде покрит. Партизан също имаше инвеститор от Швейцария, който да оправи стадиона му, но нещата в момента са замрели и се търси нов.
 
Сръбският премиер Вучич бе категоричен, че вече има средства за възстановяването на стадионите в Нови Сад и Ниш. 
 
„Кметовете ще могат да започнат работа още през следващата година. Има вече и проекти, по които да се направи реконструкцията", допълни той. В двата града се намират два от славните отбори на Сърбия - Войводина и Раднички.
 
Освен това ще се правят стадиони във Вранье, Лесковац и Крагуевац. „По този начин ще имаме 7-8 нови стадиона в следващите няколко години", обясни президентът на Сърбия. 
 

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки