Ботев и Берое влизат в юбилейна битка за Тракия днес

Двубоят изгуби две от големите си звезди

Ботев и Берое влизат в юбилейна битка за Тракия днес
Битката за Тракия между Ботев и Берое днес противопоставя двата тима от съседни изходни позиции. „Зелените" са на четвъртата с 30 точки, а „жълто-черните" са едно място по-надолу с 26.
 
Това прави интригата около сблъсъка още по-голяма, тъй като заветното четвърто място, за което се оформила борба между двата отбора, може да се окаже изключително важно в крайното класиране и да даде право на участие в бараж за Лига Европа. Плюс допълнителното предимство, заелият четвъртата позиция да е домакин в такъв мач.
 
Битката за Тракия има вече 60-годишна история в елитната ни дивизия. В тези 6 десетилетия е имало 15 двубоя, в които двата отбора са били съседи в таблицата като сега. Или с други думи това се случва веднъж на 4 години. Първото, което прави впечатление, че победите на Берое в такива мачове са повече - 6, срещу 4 за Ботев. Пет от дербитата са завършили без победител.
 
Ако погледнем през призмата на домакинския фактор прави впечатление, че само в две от в тези 15 битки, победител е бил гостът. Това води до извода, че когато двата отбора са равностойни, собственият терен е сериозен фактор. Берое печели такова дерби като гост през 1980 година с 2:1, което се оказва решаващо точно за четвъртото място, за което воюват двата отбора и сега.
 
Берое заема тази позиция и играе в Европа през следващия сезон 1980/81, нещо, което на „канарчетата" им се изплъзва. Ботев пък спечели драматично с 4:3 на стадиона под Аязмото през сезон 2016/17. Тогава пък „канарчетата" се класираха в Европа, но разликата е, че това не стана заради тази победа, а заради триумфът им в турнира за Купата по-късно през сезона.
 
Друг любопитен факт е, че именно на тези две позиции, на които са в момента, Берое и Ботев са били в най-голям брой дербита помежду си от съседни места в класирането. 
 
Като цяло обаче двубоите между тези два клуба са винаги интригуващи, а когато са съседи в класирането, никога един от двата отбора не е печелил с повече от два гола разлика.
 
Едно от чуждите открития на първенството - Вандерсон, няма да може да играе за Берое в един от най-интересните мачове в шампионата. Контузията му се оказа по-сериозна от очакваното и той отпадна от групата. Очаква се сред титулярите да се завърне халфът Александър Цветков, който остана резерва срещу Верея за сметка на Владимир Гаджев.
 
Ботев пък няма да може да разчита на голмайстора си Стивън Петков, който е на антибиотик, но все пак ще бъде в групата. Очаква се той дори да влезе в края на срещата, ако тя не се развива добре за пловдивчани. Петков е реализирал шест гола за „канарчетата" през сезона.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки