Красен Кралев: Имаме 5% увеличение на бюджета за спорт за 2019 г. (ВИДЕО)

В малките градове ще се изграждат по-малки зали, София може да стане страхотен зимен център, допълни министърът

Красен Кралев: Имаме 5% увеличение на бюджета за спорт за 2019 г. (ВИДЕО)

 Министърът на младежта и спорта Красен Кралев бе гост в в предаването на Дарик радио “Седмицата”. Заедно с водещия Кирил Вълчев, те обсъдихме основни теми в спорта и  в политиката. Ето какво каза спортният министър в предаването.

 
Мондиал 2030:
Ще направим всичко възможно да изпълним критериите на ФИФА, за да получим домакинството. Един от основните критерии за избор на домакин е икономическата и политическа стабилност. В Аржентина и Уругвай няма стабилност, каквато има при балканските държави.  Очаквам много положителни ефекти за България и региона от тази кандидатура - повишаване на имиджа на Балканите, тласък на развитието на футбола, ще имаме спортна инфраструктура на световно ниво, която ще се ползва от всички български граждани. Парите за инфраструктура не са прахосани пари. 
 
Европейско по волейбол за жени:
Справихме се перфектно с организацията на европейско първенство по волейбол за мъже, затова световната федерация ни даде възможност да организираме и световно. За втори път ще има европейско по волейбол за жени, организирано от 4 държави – отново балканските страни България, Румъния и Сърбия ще бъдем организатори, като очакваме Гърция да е четвъртата страна, която ще се включи. 
 
Зимни младежки олимпийски игри:
Има цяла държавна стратегия, разработена в тази насока. Основната ни цел е България трайно да стъпи на календара на световния спорт. 
С подкрепата, която получихме от Томас Бах, смело мога да кажа, че България вече има силно лоби в МОК. Мисля, че сме фаворит за спечелване на домакинството на младежките зимни игри. Трябва обаче да си изпълним ангажиментите. Трябва да се направят промени в законодателството, за да изградим модерни съоръжения на Витоша, които след това ще могат да бъдат използвани от софиянци. Ако спечелим, което съм убеден, че може да се случи, ще бъде даден мощен тласък за икономиката в Софийския регион. Туризмът ни е на високо ниво. Инфраструктурата ни е добра. Трябва ни само спортна инфраструктура и София ще стане един от най-привлекателните центрове за зимни спортове. 
 
Спортни зали:
Залата в Кърджали ще се превърне в модел за изграждане на малки зали с капацитет до 1200 и в други населени места, защото истината е, че малките градове не могат да съберат повече от 1000 човека публика. В Пловдив , Кюстендил , Добрич, София, Перник, Полски Тръмбеш, Варна, Айтос, Белово и в много други градове  се правят ремонти и изграждат малки спортни обекти, които да обезпечават тренировъчния процес на спортистите. Спортното училище във Варна беше ремонтирано, в София и Пловдив се планира обновяване.
 
Бюджетът за спорт през 2019:
Имаме 5% увеличение. Бюджетът на ММС е функция от бюджета на държавата и спортния тотализатор. Ще ми се да има повече пари за финансиране на федерациите. 
 
Новият Закон за физическото възпитание и спорта: 
Искаме да помогнем на клубовете и федерациите да намерят частни инвеститори. Клубовете трябва да могат да изградят качествен продукт, за да може да се инвестира в тях. Това се позволява в новия закон. Без частния капитал, не могат да се случат нещата. Искаме да се обърне повече внимание на колективните спортове, защото те обединяват нацията.
 
Хора с увреждания:
Те са равноправни граждани на държавата. Спорта им помага да превъзмогнат трудностите си.  
 
Политиката:
Всички искания на майките на деца с увреждания бяха изпълнени. Ние, като правителство, сме направили много в тази посока.
 
Не смятам, че ще има предсрочни избори. Цените на горивата падат, защото падат и на световния пазар. Патриотите са по-експресивни, правят грешки, чисто комуникационни, и тези  проблеми трябва да си ги разрешават вътрешно в коалицията. Няма по-силна политическа сила от ГЕРБ и нашите коалиционни партньори. Опозицията например няма ясен план за действие. При тях няма нито една дума за развитието на спорта в стратегията им за развитие на България. 
 
Целият разговор гледайте в следващото видео:

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки