Алберт Попов: Линдзи Вон няма да стигне рекорда на Стенмарк

Преди старт си повтарям, че мога да спечеля, разкрива топ алпиецът ни

Алберт Попов: Линдзи Вон няма да стигне рекорда на Стенмарк
Алберт Попов започна сезона в алпийските ски по най-добрия начин. Българският талант спечели своите първи точки за Световна купа, след като изненада всички и завърши 20-и в първия слалом за сезона - в Леви, Финландия. Успехът му е още по-голям, след като Алберт стартира с късния 75-и стартов номер, но въпреки това успя да се пребори за място в топ 20. По този начин България отново има скиор в точките на Световна купа в слалома след легендарния Петър Попангелов или иначе казано, от 32 години насам. Ето какво каза Попов пред "24 часа" преди старта си в Бийвър Крийк.
 
- След успеха в Леви какво очакваш от старта  в Бийвър Крийк?
 
- Познавам тази писта от световното през 2015 г. Тогава пистата и теренът ми паснаха и бяха супер. Тук в Бийвър Крийк снегът е компактен и трасето издържа за последните стартови номера. Ако направя карането, за което тренираме толкова много време, се надявам отново да вляза сред най-добрите 30.
 
- Как си обясняваш успеха в Леви?
 
- Много пъти съм се опитвал да влезна в топ 30 на Световна купа, но този път бях напълно подготвен, а и трасето издържа. Постоянно тренирам, но ето в този старт резултатът се получи. Има още много работа и тренировки пред мен, но това постижение е страхотно зареждащо за предстоящия сезон. Емоцията беше невероятна.
 
- Опитваш ли се да копираш техниката на Хиршер или Нойройтер?
 
- Има какво да се вземе и научи от всеки скиор от топ 15. Ние гледаме и разучаваме техниката и спусканията на моите конкуренти, но всеки може да бъде бърз по различен начин. Аз се опитвам да съм бърз, като използвам физиката и техниката, която притежавам.
 
- Коя е по-добрата ти дисциплина - слалом или гигантски?
 
- Харесвам и двете дисциплини и целите ми са еднакви за слалом и гигантски.
 
 
- Разкажи за подготовката ти с германския отбор.
 
- Работим с тях вече трети сезон. Организацията им е перфектна. Когато тренираме с тях, винаги имаме заледени писти и идеални терени за тренировка. Ползата от това, че тренираме заедно, е двустранна. Понякога аз съм по-бърз в тренировките от тях. Това ги кара да дават още повече газ и така взаимно се дърпаме нагоре и си помагаме.
 
- Суеверен ли си? Имаш ли специален ритуал пред старта?
 
- Не, не съм. Съзнателно си повтарям целите за деня, за сезона. Казвам си, че мога и че се състезавам, за да покажа на какво съм способен. Пред старт гледам да се отпусна и да не се натоварвам психически.
 
- Слушаш ли музика преди старта?
 
- Зависи от настроението, от старта, от пистата, както го почувствам.
 
- Кой е най-приятният аспект от това да бъдеш състезател в Световната купа?
 
- Най-хубавият момент е зелената светлина на финала. Да знаеш, че си постигнал това, за което си дошъл, и лишенията и труда са имали смисъл.
 
- Тежи ли ти нещо?
 
- Няма да крия - това, че съм ангажиран 365 дни в годината и че ми остава много малко време за близките и семейството ми.
 
- С твоя треньор Ивайло Борисов сте заедно от 15 години, кое според теб е най-важното в тандема треньор - състезател?
 
- Трябва много да се разбирате, да има специално отношение, приятелство и пълно уважение, за да може аз като състезател да приемам съветите и указанията на треньора как да де спускам и какво да променям в техниката ми.
 
- Следиш ли женската Световна купа? Имаш ли любимка?
 
- Нямам фаворитка, но Михаела Шифрен се отличава с мъжко каране и е просто едно ниво над останалите. Топ 10 при жените се отличават драстично технически от останалите състезателки.
 
- Мислиш ли, че Линдзи Вон ще счупи рекорда на Стенмарк?
 
- Не смятам, че ще успее. И не защото не може, а заради многото контузии през последните години. Ще й бъде изключително трудно, защото нейните конкурентки не спят, а тренират с пълна сила.
 
- Какви са целите ти за сезона?
 
- Първоначално беше да се класирам в топ 30 за Световна купа, но аз вече я постигнах с първия старт в Леви. Трябват ми още много такива класирания, за да мога да стартирам с преден стартов номер. Целта ми винаги е била да карам максимално бързо за най-предно място.

 

Марио Матиканов стана четирикратен шампион по ски бягане

Вижте подробности

Йоханес Бьо спечели 11 победа в биатлона пред сезона

Норвежецът си осигури малкия кристален глобус и в масовия старт

Даниел Хубер спечели състезанието по ски полети във Викерсунд

Щефан Крафт остана втори в Норвегия, но е на върха в генералното класиране

Италианка спечели Световната купа по биатлон

Лиза Витоци с първи Голям кристален глобус в кариерата си

Иван Дончев 36-и на Световното по шорттрек в Ротердам

На 500 метра българинът е 38-и, а на 1500 метра се класира на 48-а позиция

Радо Янков се класира за големия финал в паралелния слалом на Европейската купа

Носителят на СК за 2016-а мина квалификациите в Санкт Мориц с трето време

Щефан Крафт ликува с третата си Световна купа

Вижте повече

Алберт Попов с 19-о време в първия манш в Австрия

Той записа време 55.59 секунда

Резултати НХЛ

Вижте резултатите

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки