Нефтохимик на осминафинал за Купата на CEV след „златен гейм“ (СНИМКИ)

Драматична развръзка в сблъсъка с белгийския ПАР-КАЙ (Менен)

Нефтохимик на осминафинал за Купата на CEV след „златен гейм“ (СНИМКИ)

Българският волейболен шампион Нефтохимик 2010 (Бургас) продължава напред във втория по сила европейски клубен турнир за Купата на CEV.

Воденият от Найден Найденов тим, който по-рано отпадна от Шампионската лига, надделя много трудно у дома белгийския ПАР-КАЙ (Менен) с 3:2 (25:23, 22:25, 23:25, 30:28, 15:8) в мач-реванш от 1/16-финалите на турнира, игран тази вечер пред над 500 зрители в зала "Младост".

Така след драматичната загуба с 2:3 в първата среща се стигна до т.нар. "златен" гейм. Бургазлии успяха да надделеят трудно и в него с 16:14, след като спаси три мачбола на белгийския тим и се класираха напред за Купата на CEV.

Така Нефтохимик се класира за 1/8-финалите за Купата на CEV, където го очаква победителя от норвежкия сблъсък между Фьорде и Викинг ТИФ (Берген), чийто реванш е утре. Първият мач между двата тима ще бъде между 18-и и 20-и декември, а реваншът след Нова година.

Домакините от Нефтохимик започнаха силно в първия гейм и взеха сериозна преднина. Въпреки опитите на гостите от Менен, бургазлии задържаха предимството си и спечелиха с 25:23.

Втората част беше изцяло под доминацията на белгийския тим. В ключовите моменти бургазлии стопиха част от разликата, но от Менен се пребориха и изравниха резултата след 25:22.

В началото на третия гейм шампионът на България заигра по-мотивирано, като водеше до средата на гейма.

Впоследствие, белгийският тим отново взе нещата в свои ръце и задържа темпото. В края отново се заформи интрига, късметът обаче бе на страната на белгийците, които поведоха с 2:1 след 25:23.

Четвъртата част бе под диктовката на българските шампиони, които успяваха да удържат на добра разлика. При 17:17 белгийците отново вкараха интрига и играта продължи точка за точка. Гостите отново поведоха, но Нефтохимик успя да се върне в гейма. Ситуацията се повтори още няколко пъти, но в крайна сметка бургазлии измъкна гейма след 30:28 и вкара мача в тайбрек. Там двата отбора бяха равностойни до 4:4, след което домакините от Нефтохимик "се отприщиха" и дръпнаха с добра преднина от 8:4.

До края тайбрекът просто бе доигран - 15:8 за бургаският тим и всичко бе решено от "златния" гейм. Той бе равностоен през по-голямата част от времето.

При 10:9 бургазлии поведоха, но отново интригата отстъпи място и гостите от Менеб взеха инициативата. Нефтохимик успя да излезе от ситуацията и да го спечели драматично след 16:14. 


Най-полезен за Нефтохимик беше руснакът Савелий Поздняков с 24 точки (2 блока, 3 аса, 59% ефективност в атака и 31% позитивно посрещане), а капитанът Георги Петров добави още 21 точки (2 блока, 63% ефективност в атака и 38% позитивно посрещане) за победата.

За домакините от Менен холандската "машина за точки" Женте Де Врийс заби също 24 точки (1 блок, 2 аса и 53% ефективност в атака), а Елдин Демирович реализира още 22 точки (3 блока, 2 аса, 46% ефективност в атака и 45% позитивно посрещане), но и това не бе достатъчно за успеха.

Среща-реванш от 1/16-финалите на европейския турнир по волейбол за мъже за Купата на CEV*: 

Нефтохимик 2010 (България) - Пар-Ки Менен (Белгия) - 3:2 (25:23, 22:25, 23:25, 30:28, 15:8)

*Нефтохимик 2010 загуби с 2:3 в първия двубой.
Девойките на Варна ДКС продължават напред

Вижте подробности

Чивитанова и Александър Николов продължават битката в Италия

Верона на Радостин Стойчев отпадна в четвъртфиналите

Левски спечели волейболното дерби с ЦСКА след драма с пет гейма (ВИДЕО)

"Сините" триумфирха с 3:2 гейма

Дея спорт завърши с победа редовния сезон при жените

Останалите 3 мача от кръга са в петък

ОБЗОР: Берое удари Левски, ЦСКА с успех в НВЛ

Пирин (Разлог) изненадващо би Дея спорт в Бургас – резултати и класиране

Кметът на Добрич се срещна с президента на БФ Волейбол Любо Ганев

Вижте подробности

Пирин Разлог не се затрудно срещу ЦСКА

Победа с 3:1 в Разлог прати домакините на седмото място

България отново приема важно събитие на Европейската волейболна централа

Вижте какво е то

Мартин Стоев за националния тим: Проблемът не са парите

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки