Министър Кралев награди Петър Стойчев за успеха му в първото организирано състезание по плуване на Антарктида

Плувецът заяви, че е поласкан от вниманието и разказа, че на финала температурата на тялото му е била 30,8 градуса

Министър Кралев награди Петър Стойчев за успеха му в първото организирано състезание по плуване на Антарктида

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи почетен плакет на Петър Стойчев, който спечели първото организирано състезание по плуване в ледените води на Антарктида.

„Благодаря ти за всичко, което правиш за българското плуване и за начина, по който продължаваш да прославяш името на България. Сигурен съм, че това състезание е било едно голямо предизвикателство и те поздравявам за начина, по който се справи с него и спечели победата“, каза Кралев.

Стойчев заяви, че е поласкан от вниманието, още повече, че награждаването се случи точно на Никулден – празник на покровителя на моряците и рибарите Свети Николай. Той обяви, че ще дари екипа, с който участва в състезанието на Музея на спорта на Националния стадион „Васил Левски“.

По време на срещата Петър Стойчев разказа, че се е готвил 3 години и половина за това предизвикателство, като идеята за него му е дошла по време на Световното първенство в ледени води в Мурманск през 2015 г. След участието си на Антарктида, българинът вече е плувал на всички 7 континента.

Времето, за което Стойчев изплува дистанцията от 1000 м е 11:08:38 минути, като дори завърши финалните метри с бътерфлай. След него финишира най-бързата жена в ледени води Виктория Мори (Аржентина) 12:09:31 минути, а трети на 30 секунди зад Мори е Диего Лопес от Испания.

В състезанието взеха участие общо 15 плувци от 9 държави. По време на плуването температурата на въздуха е била около минус -2 градуса, на водата - 0.8 градуса по Целзий.

Петър Стойчев разказа още, че на старта температурата на тялото му е била 37,3 градуса, а на финала е измерена 30,8 градуса, както и за различните методи за възстановяване след плуване в ледени води.

През месец март Петър Стойчев ще защитава титлата си световен шампион по плуване на 1000 м в ледени води на Световното първенство в мразовитите води край Мурманск (Рус) на Северния полюс. По този начин само в рамките на малко повече от три месеца Стойчев ще плува на най-южната и най-северната част на Земното кълбо. Българинът е актуалният световен шампион и световен рекордьор на 1000 м. Петър Стойчев е и 11-кратен носител на Световната купа по плувен маратон. Приет е в Международната зала на плувната слава на САЩ.

Нургюл Салимова с четвърто поражение в Торонто

Тя отстъпи с черните фигури на индийката Хумпи Конеру

Френски министър разкри дали откриването на Олимпиадата ще е на "Стад дьо Франс"

Вижте подробности

Изписаха от болница двукратен шампион на Тура

Вингегор под въпрос за обиколката на Франция

Франция и Германия приемат Световното по хандбал за мъже през 2029 година

Вижте подробности

Олимпийските игри тръгнаха с резервния огън

Вижте защо

Ново уникално постижение на Петър Стойчев

Остават още четири маратона, закани се плувецът

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Нургюл изпусна спечелена позиция и записа втора загуба (ВИДЕО)

До края на Турнира на претендентките остават още четири кръга

Местят церемонията по откриването на Париж 2024?

"Стад дьо Франс" може да приеме събитието

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки