Полски мениджър №1 ексклузивно: Харесах няколко от ЦСКА (ВИДЕО)

Агентът пристигна у нас за дербито между червените и Лудогорец

Полски мениджър №1 ексклузивно: Харесах няколко от ЦСКА (ВИДЕО)
Един от най-известните полски мениджъри - Ярек Колаковски, даде ексклузивно интервю за LIVESPORT.BG. Агентът, който представлява интересите на Якуб Швиерчок, пристигна у нас за дербито между ЦСКА и Лудогорец в четвъртък. Колаковски сподели впечатления си от мача, както и това кои играчи са му направили впечатление по време на напечения сблъсък на "Армията".
 
- Здравейте г-н Колаковски, добре дошли в България. Предполагам мачът ЦСКА - Лудогорец ви води тук?
 
- Бях на мача ЦСКА - Лудогорец, да. Трябва да ви кажа, че преди няколко години бях тук на мач ЦСКА - Литекс (става дума за мача 18.10.2014, 2:0), тогава също имаше много емоции. В мача имаше много борба, много единоборства. Стана интересен мач, виждаше се, че и двата отбора много искаха да победят. От друга страна жалко, че стадионът не е в много добро състояние. Когато стадионът е по-добър, а в Полша например имаме добри стадиони, тогава всеки мач изглежда по-добре, зрителят остава с по-добри впечатления. Това е нещо, което си струва да се подобри. Що се отнася до мача, видя се, че и двата отбора са добри. Жалко, че Швиерчок не игра. Макар че щеше да влезе, но там се случиха нещата с картона, поради което не влезе. Но се надявам, че в следващите мачове ще играе повече, защото това е един от най-добрите полски нападатели. Надявам се, че в България, и по-специално за Лудогорец, той е ценен, че хората виждат, че в България дойде един добър футболист. ЦСКА, мисля, че имат няколко интересни футболисти. Най-много ми харесаха крилото номер 19 Десподов, личи си, че този състезател има бъдеще. Също португалецът в средата на терена. Много важно звено за един отбор е нападателят, а тук струва ми се че нападателите, с които ЦСКА разполага все още не са на нивото на нападателите, които има Лудогорец. Те разполагат с играчи като Кешеру и Швиерчок, които имат голямо поле за маневриране. Имат двама нападатели, които са в състояние да вкарат доста голове. Швиерчок в началото на годината в мача с ЦСКА показа, че може да бъде полезен на отбора. Кешеру днес показа същото. Личи си, че това са добри състезатели. Що се отнася до нападателите на ЦСКА, не съм сигурен, дали са в състояние, по един стабилен начин, да завършват атаките на отбора.
 
- Да разбирам, че Кирил Десподов ви е направил най-голямо впечатление?
 
- Знам, че това е един много добър състезател с бъдеще. Вижда се, че с лекота води топката, може да се освободи. Вижда играта, а когато нещо не му се получи, си дава сметка за това, и е критичен към себе си. Личи си, че има талант и съвсем скоро ще излезе в чужбина в по-добро първенство. Ако бъде добре подготвен моментално, ще бъде в състояние да играе добре. Като цяло българският футбол е известен с това, че има добри офанзивни футболисти като индивидуалности. Да речем, Десподов е крило, Стоичков също беше крило, личи си, че вашите състезателите имат добри умения да играят индивидуално. През годините сте имали много такива футболисти, няма да се връщам чак до Аспарухов, но аз знам вашите футболисти, добре помня повечето от тях и знам, че офанзивните ви футболисти са имали такива умения, и имат такива умения. Ключът към успеха е да се създаде от тях отбор, което е нещо много важно. Например, Полша преди известно време имаше много добър национален отбор, където имаше няколко много добри футболисти, също така няколко на по-ниско ниво, но колективът бе много добър и затова резултатите бяха добри. Така че оценявам индивидуалните качества на българските футболисти, в това число и Десподов.
 
- Възможно ли е да докарате още някой футболист в Лудогорец? А защо не и в ЦСКА?
 
- В Лудорец играят двама поляци - Швиерчок и Горалски. Според мен те са оценени заради характера, който имат, манталитета им. Това са професионалисти, които дават всичко от себе си в тренировките, които работят, които много искат отборът им да побеждава. Швиерчок много иска да играе повече, Горалски днес показа, че е футболист, който наистина знае как да се бори. Днес Горалски показа, че е полезен на отбора си. В отбор, който разполага с много добри офанзивни футболисти са нужни също и такива, които умеят да се борят, да отнемат топката, да се посвещават на отбора, и Горалски е точно такъв. Дали други полски футболисти могат да дойдат в България? Могат, но винаги това е свързано както с финансовата, така и със спортната перспектива. Швиерчок не дойде в Лудогорец заради финансови причини, а понеже разчитахме, че ще това ще бъде за него възможност да заиграе в европейските турнири, и може да получи шанс в бъдеще да заиграе в някое от по-добрите първенства.
 
- Остава ли Швиерчок в Лудогорец, има ли оферти към него?
 
- Аз работя по такъв начин, че не говоря за такива неща, докато не се стигне до трансфер. Това би било непрофесионално по отношение на клуба, в който футболистът играе. Мога да кажа само, че един добър футболист винаги има оферти от добри клубове, защото клубовете винаги искат да привличат добри футболисти. Със сигурност сме в състояние да намерим отбор, който да го иска, но нямам право да говоря за това.
 
- Има ли други футболисти от българското първенство, освен Десподов, които да ви правят впечатление?
 
- Този сезон не следя много българското първенство, освен мачовете на моите футболисти. Тук играе и друг мой футболист - Даниел Кайзер. Тук има множество добри футболисти. Когато един футболист играе в Лудогорец или ЦСКА, а особено в Лудогорец , който има много опитен и сработен отбор, с доста мачове в Европа, това автоматично означава, че такъв футболист може да играе в Европа. Например днес видях един защитник в Лудогорец, Недялков, който със сигурност може да играе в добър европейски клуб. Също така видях и български футболисти в ЦСКА, например видях с номер 15 един нелош футболист, Малинов. Вижда се че има техника, също така номер 11 Манолев, който подаде за гола на Десподов. Но пак казвам, аз не познавам добре отбора на ЦСКА, просто видях днешния мач на живо. А често гледам Лудогорец, защото трябва да съм наясно какво се случва с моя футболист. Повече се концентрирам на Лудогорец, но пък там няма много българи, като цяло отборът е съставен предимно от бразилски футболисти, има румънци, двама поляци, а българите не са много.
 
- Кой ще стане според вас шампион в България през този сезон?
 
- Всичко е възможно, но като цяло отборът на Лудогорец е опитен, играят стабилно, би трябвало да се справи и да стане шампион за пореден път. Макар че фазата на плейофите също дават шанс на различни отбори да се включат в борбата, но лично аз смятам, че Лудогорец е дотолкова стабилен отбор, футболистите дълго играят заедно, познават се, и не си представям, че могат да не спечелят първенството.
 
- Направете аналогия между футбола в Полша и този в България.
 
- Мисля, че у нас, в Полша, системата е по-добра. В по-ниските лиги, в 4, 3, 2 лига отборите са задължени да дават шанс на млади футболисти до 21 години. От следващия сезон същото ще бъде и в Екстракласа. Т.е. дава се шанс на млади полски състезатели. Също така имаме по-големи ограничения за чужденци, които нямат европейски паспорт. От това идва по-голяма стабилност. Разбира се, базите ни, стадиони, терени, условия за тренировки, са доста по-добри. Струва ми се, че сравнявайки полския и българския футбол, не мога да кажа, че в Полша има повече талант, българските футболисти имат много талант, но полският футбол е по-добре организиран. Поради това можем по-добре да използваме и развиваме таланта на нашите футболисти.
 
- Може ли още полски футболисти да дойдат в България?
 
- По-натурална е посоката България-Полша. Въпреки всичко Лудогорец е малко по-различен клуб, тук възнагражденията са доста по-високи, клубът може да си позволи по-големи трансферни суми. Води добри чуждестранни футболисти, най-вече от Бразилия, така че това не е напълно български клуб. Що се отнася до останалите български клубове, за да дойде тук добър полски футболист, то трябва да е някой, който има талант, добър е, но в Полша не получава шанс за изява. Добър пример е нашият вратар Кайзер от Ботев, който в Полша имаше проблеми да заиграе в Екстракласа, а сега е в България и се представя добре в Първа лига и ще видим как ще се развие неговата кариера. Ако говорим за трансфери на поляци до България, не е лесно да се намери футболист, който да е в състояние да помогне на водещите български клубове и да иска да дойде в България. Това не е толкова лесно, ситуацията трябва да е специфична. Когато един футболист е наистина добър, и може да предизвика интереса на Лудогорец и ЦСКА, то също така може да получи и оферта и от Западна Европа.
 
 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки