Огромен залог в най-голямото дерби на Англия

Ливърпул приема Манчестър Юнайтед в сблъсък на заспалите гиганти

Огромен залог в най-голямото дерби на Англия

Въпреки сезона на токсичен футбол и ръководна нескопосаност, Юнайтед все още може да изглежда епичен и поглъщащ.

Такова е незаменимото величие на червените дяволи.

Загубата от Валенсия в Шампионската лига не трябва да засенчва факта, че 20-кратните шампиони на Англия се класираха за осминафиналите от една тежка група. Разгромната победа над Фулъм преди седмица беше значителна, въпреки че Котиджърс допуснаха 4 гола във вратата си дори от Кардиф. Така че най-голямото дерби в английския футбол между Юнайтед и Ливърпул пристига в очарователен момент.

За Юрген Клоп този сблъсък предлага рядко и ценно нещо за всеки наставник на мърсисайдци. Победата може ефективно да убие сезона на червените дяволи и може да прати Мауриньо в задънена улица на "Олд Трафорд". Ако Юнайтед загуби, а тимовете над тях спечелят, то разликата до Топ 4 ще стане цели 11 точки.

От друга страна, успех на гостите или дори равенство може да се окаже значителен показател, че поне малко тимът върви нагоре. А и в исторически план това дерби никога не е разочаровало - давало се е начало на изгряващи епохи и са се разрушавали империи.

Това е среща между два отбора, които нямат титла през последните 5 години. Но винаги този сблъсък ще се усеща като най-значимия в първенството въпреки битката, която се очертава сега между Сити и мърсисайдци. А и има защо. Юнайтед и Ливърпул са спечелили 1/3 от короните след създаването на лигата.

Двата отбора се дефинират един с друг, очертават периодите си на успех и относителния си упадък.

Това чувство за обединени съдби добавя допълнителна глазура, която предизвиква още по-голям интерес. За първи път от четвърт век Ливърпул е неоспоримо близо до върха, а финалът през миналия сезон в Шампионската лига казва достатъчно. Докато Юнайтед е толкова близо до първото място, колкото и до изпадащата зона...


По-същественото е, че Клоп има възможност да нанесе решителния удар на смъртта на една ера на Юнайтед. Мауриньо все още е фаворит номер 1 за следващ уволнен мениджър, макар една загуба на "Анфилд" само може да ускори процеса, отколкото да доведе до негово отпътуване. Ето и едно странно съвпадение - Жозе напусна Реал Мадрид през април 2013-а, само месец след разгромната загуба с 1:4 от Дортмунд на Клоп. Ето и още едно - две години по-късно португалецът бе уволнен от Челси пак един месец след травмиращо поражение на "Стамфорд Бридж" от Ливърпул (1:3) на Клоп. Сега отново колелото може да се обърне решително срещу него. Германецът сега има шанс да постигне хеттрик!

През март 1993-та Юнайтед пристигна на "Анфилд" в подобна позиция като Ливърпул на Клоп. Това беше един енергичен отбор на червените дяволи, който се променяше под ръководството на нов мениджър и се взираше в блясъка на първа титла от четвърт век.

Мърсисайдци бяха на 15-о място. Юнайтед спечели тогава, качи се на върха, а в края на кампанията взе и короната. Има и още прилики със сега. В онзи мач начело на Ливърпул бе мрачен мизантроп в лицето на Греъм Сунес, а Мауриньо не се различава много от него. "Реалностите застигнаха Ливърпул, няма къде да се крият. Възроденият Юнайтед потвърди амбициите си за титла", написа тогава "Таймс". Сега изглежда ролите са разменени...

Спечелването на тези еднократни големи мачове все още е сила на Жозе, разбира се. За Ливърпул на Клоп това е първият истински скок в по-агресивно-то предизвикателство, а именно да защитават първата позиция. При успеха над Наполи през седмицата бяха използвани страхотни тактически модели, които могат да послужат и за Сити през януари. Кралят на болката Мауриньо пък има шанса да покаже в какво е най-добър - да постига чудесни резултати като аутсайдер. Мачът ще бъде ключов и трябва да покаже траекториите, в които са поели двата клуба...

Дербито е от 18:00 часа днес, пряко в ефира на Диема спорт 2, а посетителите на Novsport.com ще могат да го следят и гледат на живо в сайта. 
Слух от Испания: Барселона се пробва за Ерлинг Холанд?

Каталунците с изненадваща трансферна цел

Манчестър Юнайтед активира клаузата на Бремер

"Червените дяволи" искат да подсилят защитата си с бразилеца

Интер преподписва с Индзаги след края на сезона

Специалистът се е устремил към първото си Скудето като треньор

Нагелсман предупреди отбора си преди Евро 2024

"Някои трябва да докажат, че са по-добри от актуалните играчи", каза той

Ман Юнайтед влиза в преговори за аржентински защитник

Анселмино има едва седем мача за Бока Хуниорс през сезона

Капитанът на ПСЖ се върна към тренировки

Маркиньос отново е на линия за парижани

Дилета Леота се опитва да пробута Кариус в Серия А

Вратарят на Нюкасъл иска да е близо до журналистката и дъщеря им

Жезуш след оправдаването на Ачерби: Това може да създаде

Защитникът на Наполи коментира решението на федерацията

Хари Кейн вече тренира с Байерн Мюнхен

Нападателят ще е на линия за дербито с Борусия Дортмунд

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки