Георги Василев: Десподов е незаменим за амбициите на ЦСКА

Гочето призова шефовете да не продават звездата през зимата

Георги Василев: Десподов е незаменим за амбициите на ЦСКА
ЦСКА u Ботев Пловдив изпратиха годината с динамичен и приятен за гледане мач въпреки тежките условия. Лошото време бе повлияло върху психиката на футболистите, които бяха във ваканционно настроение, но въпреки това се получи интересен и равностоен двубой. Това заяви Георги Василев-Гочето в анализа си след двубоя между двата тима пред „Тема спорт”.
 
„Теренът на места бе на буци, което изигра доста коварна шега на Ботев при първия гол на ЦСКА. Но футболистите се предпазиха, нямаше джаскане и ритане, игра се доста коректно. Дори се видя и бързина в действията на двата отбора. Ботев тръгна по-уверено в началните минути, докато ЦСКА дебнеше на контри.
 
Постепенно гостите започнаха да се пропукват и се стигна до откриването на резултата. Подскачането на топката беше голям късмет. Ако тя беше минала по земя между защитниците, Али Coy едва ли щеше да я вкара. Голът обаче не беше плод само на шанс, защото преди това Десподов изигра много добре ситуацията.
 
И като цяло Кирил направи силен мач, отличи се с доста пробиви и острота. Вижда се, че Десподов е единица с много голямо значение за атаката на ЦСКА. Централните нападатели могат да се сменят, но най-важното е Десподов да бъде в състава. Той е човекът, който умее да извежда съотборниците си, но и сам да завършва атаките.
 
Ботев също направи много добър мач. ЦСКА играеше доста стабилно в защита, като приемаше действията в своята половина. Ботев вкара своя гол след невнимание в отбраната на домакините, защото оставиха непокрит Юсеин. Като цяло ситуацията за попадението беше изиграна доста добре от Ботев”, допълни още Гочето.
 
„В по-генерално отношение ЦСКА вече има изграден начин на изнасяне на топката. Не се губи време в излишни подавания, а се търсят по-семпли и дълги пасове, което не е случайно. Използва се основно скоростта на Десподов и играта с глава на Мауридес. Малко обаче се пренебрегва средата на терена. Включванията на защитниците в предни позиции са рационални. Бековете сякаш имат по-добра връзка с нападението, отколкото полузащитниците.
 
Персонално за кой ли път трябва да бъде отличен Десподов. Неслучайно е, че все по-усилено се говори за негов трансфер, самият той заяви, че чужбина вече е в мислите му. За ЦСКА няма да е добре евентуално негово напускане още сега през  зимата. Изключително трудно ще се намери заместник на Десподов. ЦСКА все още не е успял да покрие продажбата на Каранга, а ако се раздели и с Кирил, положението ще стане тежко.
 
Десподов е незаменим за ЦСКА в този момент. Той вече е узрял човек. Прави впечатление като доста рационален футболист. Десподов знае какво да прави на терена и как да го прави. Притежава бързина, борави с лекота с топката, умее да бележи, изпълнява отлично фаулове и има постоянен контакт с другите нападатели. Той винаги се стреми да ги изведе на голова позиция или сам да завърши. Може ли ЦСКА да намери заместник с неговата класа? Особено през зимата това изглежда почти невъзможно. А и в крайна сметка нали целта на ЦСКА е да стигне нивото на Лудогорец. Ако искат да го постигнат през този сезон, ще трябва да задържат Десподов. Негова продажба през зимата ще се отрази на класата на атаката, както преди година се отрази на защитата трансферът на Недялков в САЩ”, отбеляза Василев.
 
„Прави впечатление, че напоследък критиките към Мауридес се увеличиха доста, което е малко пресилено. Той е доста работлив футболист, връща се назад, гони, умее да отиграва с едно докосване с глава и с крак. Изгубил е стръвта пред гола, която показваше в началото на сезона, но един нападател не бива само да бележи. Може би Каранга постави твърде висока летва и сега се очаква едва ли не Мауридес да вкарва със същите темпове. Но и той има нужда от адаптация. А и вкара немалко важни голове - срещу Дунав (2:0), срещу Славия (2:1), игра силно и в Европа. С пълноценна зимна подготовка ще изглежда по различен начин. Той има бъдеще. Не забравяйте, че дойде в ЦСКА, без да е водил подготовка с отбора.
 
Зимната пауза може да се окаже доста драматична, ако се стигне до продажба на Десподов. Няма как да знаем какви са плановете на клуба, но в случай че стане такъв трансфер, ще трябва да се намери и достоен заместник. ЦСКА пак ще води заглавията в медиите през зимата. Преди година беше сагата дали Каранга ще се завърне, сега изглежда ще е бъдещето на Десподов.
 
Като селекция отборът може би се нуждае от повече идеи и импровизация в средата на терена - по-офанзивен и пробивен футболист. Но и в този момент е добре окомплектован, а и ще е логично Антов да получава повече шансове за изява напролет”, завърши Георги Василев.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки