Марк Жирардели: Искам Банско да стане известен в цял свят

Легендата в ските е категоричен, че има място за втори лифт и той е много необходим за курорта

Марк Жирардели: Искам Банско да стане известен в цял свят
Марк Жирардели е мажоритарен собственик на „Юлен“ от 2016 г. Това обяви самият той в интервю за Нова ТВ. Легендата в алпийските ски обясни, че до сега не е разкривал това, защото никой не го е питал.
 
„Процедурата за закупуване на „Юлен“ трая дълго, започна много преди 2016 г. Още 2012 г. си мислех, че би било прекрасна възможност да инвестирам в тази фирма, но цялото проучване на правните и икономически показатели го правихме години. В крайна сметка успяхме и 2016 г приключи сделката“, разказа австрийският скиор и петкратен носител на световната купа.
 
Жирардели добави, че собственик на компанията е бил фонд. Именно от него легендарният скиор е купил „Юлен“.  
 
„Подписал съм декларация за конфиденциалност и не мога да обявя кой е фондът. Той обаче е голям и е представен на 3 континента, като има акции в различни компании“, обясни легендарният скиор. 
 
Така той отрече, че собственик на „Юлен“ е бил Цеко Минев. 
 
„С Цеко ни свързва общо хоби - обичаме ските, природата и планината“, обясни скиорът и с усмивка добави, че лятото двамата по-рядко се виждат, тъй като Минев не играе голф.
 
„Банско не е единственото нещо, с което се занимавам. В Германия купих зала за ски за 5000 души. 2004 г. я продадох и се оглеждах къде има проект да инвестирам. Банско има огромен потенциал и ми се отвори възможност да инвестирам“, разкри Марк. 
 
На въпрос дали е теглил кредит за инвестицията си, той отговори, че интересните проекти лесно се финансират и няма кредит от българска банка.
 
„Не сме стъпвали извън границите на концесията и не е строено нищо без разрешение“, категоричен е Жирардели. Той е на мнение, че концесионният договор е стар и трябва да бъде анализиран, да се направи замерване от независим орган, така че българите и правителството да се убедят, че всичко е законно. Смята и че концесионната такса е по-скъпа и по-изгодна за държавата, когато е върху оборота. 
 
Относно изграждането на втори лифт на Банско, той е категоричен, че има достатъчно място. Освен това вторият лифт е бил част от проекта от самото му начало.
 
„Срамувам се, като трябва да каже в Европа, че не мога да се обслужа хората, защото чакат по 2 часа за лифта. Искаме Банско да стане известен на целия свят“, споделя още скиорът.
 
Като примери той даде и лифтове в Национални паркове в Австрия - десетки в защитени зони.
 
„За да участва Банско в световната купа, от Международната федерация по ски (ФИС) искат модернизиране на базата”, допълни Жирардели. 

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки