Сензациите в пресата: Защитник на ЦСКА пред напускане на „Армията”

Стивън Петков отряза Ботев Пд, Дунав се разделя с поне още 3-ма

Сензациите в пресата: Защитник на ЦСКА пред напускане на „Армията”

Най-интересните теми в българската преса днес, 20 декември:

 

„Меридиан мач”: Защитник на ЦСКА пред напускане на „Армията”

 

След като стана ясно, че четирима от футболистите на ЦСКА са с неясно бъдеще - Едвин Джеси, Жеферсон, Рафаел Енрике и Евандро да Силва, се разбра, че съвсем друг играч може да напусне „Българска армия". Става дума за защитника Стивън Перейра. Футболистът от Кабо Верде записа точно 12 мача за „червените" през есента. Седем от тях бяха в Първа лига, а 5 - в Лига Европа. В началото на сезона 24-годишният бранител се ползваше с доверието на Нестор Ел Маестро. В периода от октомври до декември обаче той изигра само един мач - при гостуването на Верея, спечелено мъчно с 1:0. Мениджъри вече търсят отбор, в който Перейра да продължи кариерата си. Един от клубовете, които го следят, е румънският Петролул, който показва големи амбиции за  завръщане в елита на северната ни съседка. Въпросният футболист дойде в ЦСКА от Маастрихт. Преди няколко години той е играл за Цволе в елита на Холандия. Предполага се, че футболистите, с които „червените" искат да се разделят, ще седнат на преговори с шефовете в началото на януари, когато те се завърнат от родните си места за началото на подготовката на „армейците".

 

„Тема спорт”: Стивън Петков отряза Ботев Пд

 

Нападателят на Ботев Пд Стивън Петков отказа предложението на клуба да подпише нов договор. Голмайсторът има договор с тима до края на първенството. Така на 1 януари 2019 година стрелецът ще може да преговаря с който клуб пожелае и евентуално да премине в него през лятото като свободен агент. Петков получи подобрена оферта от ръководството, но я е отклонил, съобщи plovdivnews.bg. Към момента заплатата на 23-годишния футболист е една от най-ниските в отбора, но явно и новите условия не са се харесали на играча, вкарал много важни попадения за Ботев. Стивън обаче ще остане при жълто-черните и през пролетта. През есенния полусезон Петков бе на терена в 18 шампионатни мача, в които вкара 6 гола. 

Спортно-техническият щаб на канарчетата пък обмисля възможността да покани бразилеца Фернандо Виана. В момента 26-годишният нападател е свободен агент, след като договорът му с корейския Субон изтече. За този тим той изигра 15 двубоя за първенството, в които реализира 6 гола. Преди това той бе част от арабския Ал Дафра. Виана носи екипа на Ботев през 2017 година. В 30 двубоя в родния елит бразилецът реализира 15 попадения. 

Звездата на жълто-черните Тодор Неделев пък е желан от китайския Шъдзаджуан, където треньор е бившият футболист на Ботев Ясен Петров. Засега обаче националът, който е искан и от ЦСКА, няма намерение да играе в Азия. Неделев вече обяви, че ако за него пристигне добра оферта, ще я разгледа заедно с ръководството. Очаква се той да смени клубната си принадлежност по време на зимната пауза.

 

„Тема спорт”: Дунав се разделя с поне още 3-ма

 

Дунав ще се раздели с поне още 3-ма играчи през зимата. Реконструкцията на състава явно ще продължи с пълна сила. Божидар Васев, Бранимир Костадинов и Преслав Петров гледат към изхода. Основен футболист от тримата е единствено Васев. Костадинов получи немалко шансове, но неговият статут не беше толкова значим. Петров пък бе резервна опция през цялата есен. И тримата играчи действаха по фланга, като Васев и Костадинов бяха използвани както в защита, така и в атака. Русенци търсят поне по един ляв и десен бек, както и крило. Наскоро клубът се раздели с ганайския халф Дерек Менса.

"Очаквам решението на треньорския щаб за Васев, Костадинов и Петров и след това ще стане ясно дали ще се разделим с тях", заяви президентът на Дунав Симеон Симеонов пред „Тема спорт".

На този етап в Дунав остава нападателят Мохамаду Ндиайе. През есента той имаше леко пререкание с треньора Людмил Киров, след като играчът реагира бурно при своя смяна. Впоследствие двете страни са провели сериозен разговор и Ндиайе е изразил желание да остане в Русе, а не да разтрогва. Така Киров е решил да му даде втори шанс и се очаква нападателят да проведе зимна подготовка с Дунав. 

Вчера президентът Симеонов е имал среща с бившия капитан на тима Диян Димов и му е отправил предложение да се завърне. "Димов има няколко оферти. Той е наясно с нашите параметри. Димов винаги е добре дошъл в Русе, решението е негово и го очакваме", коментира Симеонов. През есента опитният халф игра във Втора лига. Крилото Светослав Ковачев пък остава и напролет. "Договорката ни с Лудогорец за неговото преотстъпван е за една година. Не би трябвало да има промяна. Досега отношенията ни с Лудогорец винаги са били коректни", заяви още Симеонов. Ковачев се представи доста солидно през есента. Той бе използван най-често по десния фланг на атаката и дори получи повиквателни от Петър Хубчев.

Дунав заминава за Турция на 19 януари. Преди това на 17-и ще играе с Ботев Враца в Правец, а на 7 февруари затваря проверките срещу Черно море на стадион "Младост" във Варна. По време на лагера в Анталия русенци ще имат 5 спаринга. До този момент са договорени такива с руския Химки, силния румънски Сепси (с бившия халф на Левски и Славия Стефан Велев в състава) и южнокорейски тим.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки