Никодимов: Играта на ЦСКА не ми харесва

С представянето си от есенния полусезон не виждам как отборът може да стане шампион, допълни легендата

Никодимов: Играта на ЦСКА не ми харесва
Най-успешният клубен треньор у нас Аспарух Никодимов даде интервю за "Тема спорт", в което говори за представянето на армейците през първия полусезон, както и за книгата си "С ЦСКА в сърцето". 
 
- Г-н Никодимов, в последните дни посетихте Разград и Велико Търново, където представихте вашата биография "С ЦСКА в сърцето". Как преминаха срещите ви с привържениците?
 
- Всичко мина отлично. Хората се радваха като малки деца. Радвам се, че има интерес, а и дойдоха млади хора, които могат да научат нещо, да видят, че и преди е имало някакъв футбол (смее се). Това напомня, че ЦСКА е жив. Има интерес, хората си обичат клуба, организират се, правят си плакати, шалове... Задаваха въпроси за отделни мачове, за случки. Исках да си поговорим като нормални хора. Срещите продължиха по 4-5 часа. За никъде не сме бързали в тази зимна обстановка. Разказах някои епизоди от книгата, а и такива, които не са описани вътре. Вече дали книгата е успешна или не, това хората ще го кажат. Останах в Търново да пренощувам, тъй като имам много приятели в града, от по 40 и повече години. Пийнахме по едно червено вино и вече съм си в София.
 
- На събирането в старата столица присъстваха Илиян Киряков и Никола Велков. Били сте им треньор и на двамата - на Киряков като войник, а на Кольо Велков в ЦСКА. Какво си спомнихте с тях?
 
- О, много истории имаме. Приятно беше да ги видя. Дойде и Кирил Рабчев, който преди играеше в Етър, а впоследствие му помогнах да започне работа в Тунис (б.р. - Паро води местния гранд Етоал дю Сахел в периода 1989-90 г). Хората помнят и това ме радва.
 
- В интервю преди месец Никола Велков ви определи като "пич отвсякъде" и човека, който е държал големите футболисти на ЦСКА в мирни отношения...
 
- Така беше. Но и момчетата си бяха добър колектив. Истински мъже. Вършехме си работата. Понякога им отпусках юздите, за да не са толкова напрегнати. Щом и до ден-днешен сме приятели, значи всичко е наред между нас.
 
- Велков също така каза, че сте му оставили цял шкаф със западна футболна литература...
 
- Не само на него, и на други хора, които са поискали, съм им давал. Трябва да си помагаме. И не само от ЦСКА, и от други клубове са ми искали. Винаги съм откликвал, било за това как да се провеждат тренировки, или пък за други съвети.
 
- Каква е оценката ви за представянето на ЦСКА през есенния дял?
 
- Няма как да съм доволен, особено от играта. Хайде, като резултати нямаше големи изненади, освен грешката със Славия (0:1). Но ние в крайна сметка не можахме да бием един голям съперник. Явно изоставаме. 6 точки разлика говорят красноречиво за това. Ще е лошо, ако продължим така и догодина. Като цяло не съм оптимист, че ЦСКА може да се пребори за титлата. Не биеш ли Левски и Лудогорец, пък и Берое, просто няма как да стане. Ако отборът не подобри играта си, на сто процента няма да е шампион. Продължават да се допускат и наивни грешки. Като тази при гола на Ботев Пловдив в последния кръг (2:1), както и срещу Славия (0:1). В такива ситуации трябва да се подсигуряваш, една правилна крачка е нужно да направиш и ще предотвратиш гола. Все тактически грешки. Хората са казали, че малките камъчета обръщат каруцата, и така се получи при ЦСКА. Отборът се препъна в малките камъчета. Не им обръщаме внимание на детайлите и си патим от това. Аз си гледам според моите разбирания. Може и да не съм прав, знам ли. Сега сто на сто ще се намери някой да каже, че вече съм с остарели разбирания. Както едно време в ЦСКА ми приказваше лявото крило Карачанаков: "Абе, вие какво сте играли едно време". Те настоящите футболисти си имат самочувствието, че не играят лошо. Но резултатите говорят друго. Като цяло играта на ЦСКА не ми харесва. Трябваше формата на тима да е постоянна, даже към края на есента да се подобри и да завършим на по-високо ниво. А то стана обратното - в началото на сезона ЦСКА изглеждаше по-силен. Явно трябва да се направят някакви поправки.
 
- Кой е вашият фаворит за номер едно през годината?
 
- Ами при този избор наравно поставям Десподов и Неделев. Но то това е малко по неволя. Иначе чета, че бутат Георги Петков, но подобен избор ще е абсолютно несериозен. Той има два-три мача за цяла година. Да не говорим, че дава лош пример с поведението си. Той може да е добър баща, но това, което гледаме на терена, е съвсем отделен въпрос. Викнаха го в националния отбор и голяма работа. Какво стана? Кипър му вкараха и всичко замина (1:1)...
 
- Кои са футболистите на ЦСКА, които бележат най-голям прогрес през есента?
 
- Десподов има прогрес, но има още много какво да покаже. Малко по-често може да има взаимодействие с другите нападатели. Макар че към края на есента ми направи впечатление, че даваше повече извеждащи подавания. По-малко приказки и повече игра, това е ключът. Иначе е безспорно, че момчето има изключително много качества.
 
- Доколко успешна беше лятната селекция на ЦСКА?
 
- Очевидно е, че не беше успешна, като гледаме колко от привлечените се наложиха. Много пъти съм казвал, че трябва да имаш класни чужденци, които да ти вдигат нивото, а не само да си пълниш пейката с тях. Позитивен обаче е примерът с Антов. Момчето започна да се налага, върши си работата и напредва. Ако не кривне от правия път, ще направи хубава кариера. Но покрай него има хора, които разбират, вуйчо му Анатоли Нанков ще го съветва. Като си млад, трябва да внимаваш, защото футболът носи някои благинки, хубави момичета... Нужно е да имаш ред в живота, в режима си, в тренировките.
 
- Успя ли ЦСКА да замести адекватно продадените през последната година Недялков и Каранга?
 
- При всички положения те двамата бяха по-класни футболисти от настоящите. Особено левият бек Жеферсон не знам дали изобщо е наясно, че има и защитни функции. Бранителят на първо място трябва да мисли за защитата, а после за атаката. Жеферсон добре прави по 4-5 включвания и центрирания, но от колко от тях се е стигнало до гол? Кажете ми колко асистенции има... Доста неща има да се коментират, но си има треньори и те трябва да си правят изводите.
 
- Ще успее ли ЦСКА да съкрати изоставането от върха напролет или очаквате разликата да се увеличи?
 
- Ще става все по-трудно, защото Лудогорец се освободи и от европейските мачове. ЦСКА трябва задължително да ги бие поне два пъти напролет, ако иска да се надява на нещо. Но е нужно да спечели също срещу Левски, Ботев, Берое... По начина, по който ЦСКА игра през есента, е абсурдно да стане шампион.

 

Заги: Сега ще разчитаме на Левски

Треньорът на Славия коментира загубата от Крумовград

Станислав Генчев: Няма как да не съм доволен

„Показахме, че искаме в челната шестица“

Серкан Юсеин: Заслужено победихме Славия

„Още не е ясно, чакаме следващия мач на ЦСКА 1948“

Христо Янев: Надеждата остава, ще се борим

Треньорът на Ботев (Враца) призова за феърплей

Светльо Петров: Играхме силно, дори с човек по-малко

Треньорът на Етър коментира загубата във Враца

Левски ще реши бързо мача с Берое

Вижте подробности

Босът на Локо Сф: Какви италианци, какви нови собственици?

„Смешна работа! Стига фантасмагории“, отсече Иван Василев

ЦСКА показа уникални записки от равенството с Интер през 1967 година

Вижте ги

Себастиан Вия проговори за трансфер, иска най-доброто за Берое

Вижте интервю с новата звезда на старозагорци

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки