Годината в голфа: Тайгър Уудс се завърна с гръм и трясък

Кампанията бе изпълнена с любопитни и драматични моменти

Годината в голфа: Тайгър Уудс се завърна с гръм и трясък

Тайгър Уудс се завърна с гръм и трясък в голфа след дълго отсъствие и през следващия сезон ще се бори за 15-та титла от Мейджър турнирите.

Шампионът на Бритиш Оупън Франческо Молинари пък от своя страна вдъхнови Европа за успех над САЩ за Райдър Къп в Париж.

Годината в голфа бе изпълнена с любопитни и драматични моменти, като освен завръщането на Уудс, някои от младата генерация голфъри изгряха на световната сцена.

Един от тях бе Джъстин Томас, който загуби от ветерана Фил Микелсън на Мексиканския Оупън, но 25-годишният състезател даде началото на серия от добри резултати за американците под 30-годишна възраст. Уудс, който спечели първата си турнирна победа от 2013 година насам на Тур Чемпиъншип, завърши сезона с четири поредни загуби на Райдър Къп и поражение от Микелсън в двубой, игран в Лас Вегас. Но нищо не може да отнеме от това, че 14-годишният Мейджър шампион се завърна след четиригодишно отсъствие заради различни проблеми с контузии.

42-годишният голфър водеше на Бритиш Оупън, преди да спечели Тур Чемпиъншип. Догодина той ще се опита да се приближи до рекорда на Джак Никлаус, който има 18 Мейджър титли. Уудс обаче няма голяма титла в колекцията си от десетилетие насам. Въпреки това американецът се изкачи от място извън първите 1, 000 до 13-та позиция в световната ранглиста. Уудс вече обяви намерението си да бъде играч и капитан за Президентската купа в Мелбърн.

,,Искам да се състезавам“, каза той за турнира срещу отбора на Ърни Елс, който ще се проведе през следващия декември.

Преди началото на Райдър Къп, всички погледи бяха насочени към Уудс и американския отбор, който се опитваше да прекъсне 25-годишна суша без трофей на европейска почва. Но не на това мнение бяха Франческо Молинари и Томи Флийтуд, които със своето впечатляващо представяне в тандем доведоха европейците до ценната престижна купа през септември. Дуото, по-известно като ,,Молиуд“, спечели четири поредни мача в партньорство, а домакините, водени от Томас Бьорн се наложиха категорично над американския състав с 17.5 – 10.5, след като загубиха първата сесия, а Молинари стана първият европеец в историята, който печели пет от пет възможни точки. Освен това италианецът прибави трофеите от Уентуърт и първата си победа в САЩ.

"Ако някой ми бе казал, че ще спечеля Уентуърт, PGA Tour, Бритиш Оупън и пет точки на Райдър Къп, щях да му се изсмея“, заяви Молинари след триумфа си от Европейския тур в Дубай през ноември. Брукс Кьопка се представи също силно през 2018 година, като спечели два Мейджъра. Той, заедно с Томас, Рики Фаулър и шампионът от Мастърса Патрий Рийд ще са младите американци, които ще бъдат следени през 2019, а към тях може да бъде причислен и испанецът Джон Рам. През новия сезон четирите Мейджъра ще се проведат между април и юли след драстични промени в графика, като USPGA ще се проведе преди Ю Ес Оупън, а Бритиш Оупън ще бъде последният Мейджър турнир за годината.

Кампанията в голфа при жените също бе силна, като англичанката Джорджа Хол и шведката Пернила Линдберг направиха пробиви съответно на Бритиш Оупън и Ана Инспирейшън. Хол също така впечатли в дует със сънародника си Чарли Хъл в смесен отбор, докато Лекси Томпсън показа своите качества на QBE Shootout заедно с Тони Финау по-рано този месец. Най-паметният момент при жените за 2018 дойде в началото на април, когато Линдберг попречи на Парк Инбее да спечели осма Мейджър титла след жестока битка и внезапна смърт, която започна в неделя полунощ и завърши в понеделник сутрин. Най-добрите в света ще се завърнат за началото на новия сезон на първия Мейджър в Dinah Shore след три месеца, само седмици преди всички погледи да бъдат насочени към мъжете и Augusta National.

Ети Стефанова започна с победа на Европейското по шахмат

Българките записаха 4 победи

В Париж изпробват видеонаблюдение с изкуствения интелект за Олимпиадата

Вижте подробности

Отбори от 20 държави се впускат в турнир по петанк край Варна

Звездата-инфлуенсър Танги Пенин ще покаже техниките на любимата игра на терените в курорта „Св.Св.Константин и Елена“

Валентина Георгиева 15-а в квалификациите на греда

Вижте подробности

Ризов се размина с финала на пушка от 3 положения на СК в Рио

Българинът не успя да вземе олимпийска квота

Шефът на европейския хандбал: С нетърпение гледаме към България и Варна

Българите научиха съперниците си за предстоящите у нас две първенства по плажен хандбал

Нургюл Салимова с четвърто поражение в Торонто

Тя отстъпи с черните фигури на индийката Хумпи Конеру

Френски министър разкри дали откриването на Олимпиадата ще е на "Стад дьо Франс"

Вижте подробности

Изписаха от болница двукратен шампион на Тура

Вингегор под въпрос за обиколката на Франция

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки