Кузманов: Приоритет №1 е да играя за България

"Най-голямата ми цел е участие е в турнирите от Големия шлем"

Кузманов: Приоритет №1 е да играя за България

Димитър Кузманов изпраща впечатляваща година. Мико завърша сезона под №249 в световната ранглиста. През тази година Кузманов записа 51 победи, 13 загуби и спечелени пет титли от турнири на ITF. В момента Димитър е на предсезонна подготовка в Барселона. Втората ракета на България даде специално интервю за сайта на Българската федерация по тенис.

- Преди точно една година заяви, че целта ти през този сезон е да стигнеш до първите 250 световната ранглиста. В момента си № 249. Доволен ли си като цяло от състезателната 2018 година?

- Да, разбира се, че съм доволен. Вътрешно съм удовлетворен от всичко, което постигнах в личен и професионален план през изминаващата 2018 г. Това, което си бях поставил като цел, го постигнах. Така че съм щастлив от добре свършената работа.

- Отново завърши сезона със силно представяне в Южна Америка. Достигна и до първия си полуфинал в турнирите от сериите "Чалънджър". Какво беше чувството да играеш на този полуфинал?
- Отново направих силен завършек на годината в Южна Америка и това става като традиция. Изиграх изключително трудни турнири при много тежки условия, но аз винаги търся най-трудното и за това ме влече Южна Америка. Много съм щастлив, че успях да завърша сезона с класирането на първия ми полуфинал в Буенос Айрес. Чувството беше невероятно още повече след успешния сезон. Когато започна турнирът, си казах, че ще се опитам да дам всичко от себе си във всеки един мач и нещата се получиха. Беше уникално изживяване, много хора ме подкрепяха, защото мачовете се предаваха по интернет и съм много радостен, че завърших годината по този начин. Много време чаках този момент, след като толкова много пъти играх квалификации през последните две-три години. Винаги имах по два или три тежки мача за влизане в основната схема. И когато успееш да го направиш и играеш срещу добър противник, силите не са равнопоставени, защото ти идваш от квалификации като си изцеден физически и психически, а той почва напълно свеж. През тази година на всички чалънджъри, които започнах директно от основната схема, показах чудесна игра и само на един турнир загубих в първи кръг и то от Ласло Джере, който е №80 в света.

- 51 победи, 13 загуби през 2018 година и пет спечелени титли. Коя беше най-хубавата ти победа и коя титла слагаш на първо място?
- Когато с моя отбор направихме равносметката на изминалата година, разбрах тези цифри и съм изключително изненадан и учуден, защото моята концентрация не е била да броя победите и загубите. Това е една много впечатляваща статистика особено в спорт като нашия, където процента на загубите обикновено е по-голям. Няма как да не съм щастлив, защото 51 победи и 13 загуби не се правят всяка година и това ми внася допълнително самочувствие и увереност. Имах много важни победи и много тежки мачове. Не мога да определя коя е най-хубавата ми победа и най-хубава титла. Може би титлата от 25-хилядния в Познан (Полша) е най-специална и най-сладка, защото е първа от този ранг.

- Какво ти дава като самочувствие и амбиции за следващия сезон да си № 249 в света?
- Именно тази прекрасна година, която изпращам. Тази статистика от 51 победи и 5 пет титли, мачове срещу много сериозни съперници. Много натрупан опит, всичко това ми дава увереност. Коментарите на треньорите, които са около мен, ми дават още повече увереност за следващата година.

- Освен хубавите моменти имаше и разочарования. Може би най-голямото е, че България не успя да спечели промоция в Купа „Дейвис".
- Хубавите моменти винаги вървят и със разочарования. Годината е много дълга и това е нещо неизбежно, но е част от пътя. Винаги ме боли от загубите. Вече, втора поредна година не успяхме да се изкачим в по-горната група след загуба в последния мач и то в България. Тези фактори са разочароващи, но така е в Купа „Дейвис". Не всичко зависи от теб и може би затова повече харесвам индивидуалните спортове. Надявам се през следващата година да прекъснем тази серия и да се изкачим в по-горната група.

- Вече имаш 16 победи за Купа Дейвис. Какво е чувството да защитаваш родината си?
- Да, вече имам 16 победи и се изравних с Григор Димитров по брой победи. Само Тодор Енев има повече победи 17. Надявам се всичко да е наред, да съм жив и здрав и догодина да стана най-титулуваният български играч в турнира за всички времена. Това е и една от целите ми. Чувството не мога да го опиша. То е невероятно и може би само спортисти, които са защитавали честта на България, знаят тази емоция. Но това е мой дълг, винаги ще играя за България и това ми е приоритет номер 1.

- Какво ти предстои в близко бъдеще? Къде ще тренираш и как ще се подготвяш през следващата година?
- В момента провеждам последните две предсезонна подготовка в Барселона. Условията са чудесни, тренирам с топ играчи от елита на тениса, с едни от най-добрите треньори по кондиционна подготовка.

- На какви турнири ще наблегнеш през следващата година?
- Ще наблегна на турнири от веригата чалънджър, защото вече ранкингът ми позволява да бъда в почти във всички турнири в основната схема. Надявам се да играя добре и в зависимост от това ще се надявам да взема участие в квалификациите и на турнири от АTP 250.

- Какви са целите ти за 2019 година?
- Най-голямата ми цел е участие е в турнирите от Големия шлем. Аз си изпълних целта за тази година да бъда номер 250 в света. Ако правилата не бяха променени, през следващата седмица щях да замина за Австралия и да изпълня главната си мечта. Така че участие в Големия шлем остава моя приоритет и моя мечта. За съжаление съгласно новите правила на АТP и ITF, няма да мога да взема участие на Australian Open. Никога не съм криел, че участието, на който и да е турнир от Големия шлем, е моя мечта. Много пъти в живота нещата не зависят от нас. Но от нас зависи как ще реагираме. Нищо в моя живот не е идвало и ставало лесно. Затова аз избирам да реагирам така - да се боря, да тренирам, да съм отдаден, да се усъвършенствам в личен и професионален план и да съм обсебен към подобряване във всеки възможен аспект, два пъти повече от всякога!".

- Показа класа и като футболист. Ти се включи в кампанията „С усмивка" на Фондация "Вълшебен свят" и Фондация "Димитър Бербатов", насочена срещу всички прояви на агресия. Там участва в демонстративния футболен мач между отборите на Димитър Бербатов и автомобилния шампион от „24-те часа на Льо Ман" Ник Левентис. Какво е чувството да си на подобно събитие?
- Имах честта да взема участие в тази чудесна инициатива и да подкрепя кампанията на фондация Димитър Бербатов заедно с автомобилния пилот Ник Левентис съвместно в Българската федерация по тенис. Имам много топли отношения с фондацията, защото съм техен лауреат. Печелил съм наградата и се радвам, че през този година успяхме да поддържаме връзка и когато ме потърсиха, веднага откликнах. Беше една прекрасна инициатива и нещо, което винаги съм искал да правя, а именно чрез известността да помагам на хората. Получи се страхотен празник, а също така успях да се запозная с много нови хора и изградих много добри контакти.

- Имаше ли вариант като малък вместо тенисист да станеш футболист?
- Да, този вариант седеше пред мен когато бях на 8-9 години. Трябваше да избера или тениса или футбола. Може би ако не бях станал тенисист, щях да стана футболист.

- Какво ще си пожелаеш за следващата година?
- Пожелавам си само здраве ! Всичко друго ще го постигна. Знам, че имам възможностите, качествата и притежавам волята.
Пратиха Алкарас - Димитров във вечерната сесия

Срещата между най-добрия ни тенисист и световния номер 2 ще започне не по-рано от 1 часа след полунощ

Медведев стигна 1/2-финалите в Маями, ще отмъщава на Синер

Финалистите от Аустрелиън Оупън се изправят един срещу друг отново

Синер прегази и Мачаш, за да стигне 1/2-финалите в Маями (ВИДЕО)

Шампионът от Аустрелиън Оупън даде само шест геймана съперника

Бекер коментира раздялата на Джокович и Иванишевич

Немската легенда също беше треньор на Ноле

Гришо е аутсайдер срещу Алкарас

Вижте подробности

Шиникова с две победи в Тунис

Тя продължава напред както на сингъл, така и на двойки

Джокович се раздели с Иванишевич

Обичам те, написа Новак на изпроводяк

Алкарас: Димитров е много труден съперник

Вижте подробности

Димитров: Най-накрая! Очаквам с нетърпение мача с Алкарас

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки