Шеф в Берое: Гордеем се с подкрепата на своите фенове

Надявам се, че ще ни помогнат срещу Левски Лукойл, допълни Васил Кифев

Шеф в Берое: Гордеем се с подкрепата на своите фенове
В седмицата преди дербито на 14-я кръг от НБЛ между Берое и Левски Лукойл на вашето внимание предлагаме втората част от интервюто с председателя на УС на старозагорци Васил Кифев. Срещата между двата отбора е директен спор за челната позиция в първенството. Кифев обърна внимание на сблъсъка между двата тима, а основен акцент в коментара му бе връзката между феновете и отбора на Берое. 
 
- На 12-ти януари в Стара Загора гостува Левски Лукойл. Тази събота станахме свидетели на сблъсъка между тима на Тити Папазов и Балкан. Очаквате ли да има проблеми от такова естество при предстоящото домакинство на лидера до момента в НБЛ в Стара Загора?
 
- Това е взривоопасен мач, както и да го погледнеш. Отношението на ръководството на клуба към феновете, и обратното, е доста по-различно от това, което виждаме по стадионите. Бих казал, че ние сме едно от местата, където не желаем баскетболът да се футболизира. Говорим за онази неприятна и отблъскваща страна на футбола с ексцесиите по стадионите и т.н.. Ние не искаме да плащаме на агитки и да идват хора, които не милеят за Берое, а се чудят какъв зулум да направят в залата, за да се чуе за тях. Баскетболен клуб Берое иска в залата да идват семейства, да идват отговорни и интелигентни хора, които преди всичко обичат своя отбор и Стара Загор. Клуб и фенове трябва взаимно да си предават една култура на поведение. Смятам, че на този етап успяваме да направим това ядро. Нашите фенове са изключително мирни и културни хора с обществено положение. Съвсем ясно виждам, че в нашата зала влиза някаква форма на интелигенция. Освен това, където й да сме ходили, беройци са се държали винаги на ниво, преди всичко без да предизвикват каквито и да е конфликти, включително с респект и позитивизъм към противника. Предвид случилото се на последния двубой между привържениците на Левски Лукойл и Балкан, искам да призова нашите фенове по никакъв начин да не отговарят на провокации от какъвто и да е характер, ако такива има. Иска ми се публиката на Берое единствено да подкрепя своя отбор. Бих могъл само и единствено да се гордея с онова, което прави старозагорският баскетболен фен в момента.
 
- В спортно-технически план къде са предимствата на Берое спрямо Левски Лукойл?
 
- На всички трябва да е ясно, че това е дерби, но първенството не завършва с тази среща, така че не е нужно излишно драматизиране. Двата отбора вече изиграха най-резултатния двубой до момента в НБЛ. Работа на Любо Минчев и екипът му е да намерят силните и слабите страни на противника. Ние вече приличаме на отбор, които има цел, облик, отбор който може и знае как да побеждава. Разчитаме много на шестия играч, това са нашите верни фенове, които могат да ни дадат сили и гръб в труден момент.
 
- Защитата ли е онзи компонент от играта, който носи успехите на отбора до момента?
 
- Да, това е стилът на игра на Берое, наложен от треньора и определено това е основата на успехите ни през есента. Нашите състезатели играят с много енергия в защита, биткаджии са и правят всичко по силите си да допуснем възможно най-малко точки. Затова нещата се получават и специалистите към момента ни дават положителни оценки като представяне. Моето мнение е, че част от нашите противници имат по-добри единици като играчи, но ние се отличаваме и ги превъзхождаме и с колективната игра и себераздаването в защита.
 
- В началото на сезона, когато с тима бе и Павел Маринов, заявихте, че Берое има шампионски състав. След есенния дял от първенството смятате ли, че първото място е реалистична цел?
 
- Сезонът е дълъг. Както Минчев веднъж каза, в крайна сметка е важно каква селекция правиш и каква подготовка ще проведеш, но също така е съществено и това как ще се развие един отбор през сезона. Не бързам с прогнозите, защото всичко може да се случи в решителната част от сезона. Имаме реванш с Рилски спортист за Купата на България, който за много от нашите фенове изглежда като протоколен, но истината е, че това въобще не е така. Миналата година тимът от Самоков загуби първата си среща като домакин с 12 точки от Академик (Пловдив), но след това като гост победи с 13 точки, стигна финал, а там спечели и грабна трофея. Ако някой си мисли, че сме си свършили работата, жестоко се лъже. Виждате, че и в последния ни двубой за 2018г. през по-голямата част от срещата изоставахме в резултата. Същото можем да кажем и за Балканската лига. Там ще има финална четворка и резултатите към момента няма да имат значение. Да не говорим, че в НБЛ, където, освен Рилски спортист, имаме отборите на Балкан и Левски Лукойл, които стигнаха до втора фаза на Купа Европа на ФИБА. Това е невиждан успех за клубния ни баскетбол. Т.е. ние сме стигнали донякъде, но нищо съществено не сме направили. Ние сме по средата на нищото и трябва да се готвим изключително сериозно и отговорно, защото най-тежкото тепърва предстои. Едно е сигурно, емоциите са гарантирани.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки