Министър Кралев: Борисов пръв започна да инвестира в спорта! Усилията на Михайлов не трябва да се подценяват! (ВИДЕО)

Красен Кралев говори по най-горещите теми, спортни състезания и цар Футбол

Министър Кралев: Борисов пръв започна да инвестира в спорта! Усилията на Михайлов не трябва да се подценяват! (ВИДЕО)

Новата 2019 г. се очертава като изключително интересна за българския спорт, след изключителните 5 златни медала, които извоюваха младите ни надежди на Олимпиадата в Буенос Айрес. Потърсихме мнението на министър Красен Кралев по най-горещите теми, спортни състезания и цар Футбол. Ето как министър Кралев отговори на управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов в първото си интервю за тази година.



- Каква е оценката ви за 2018 година по отношение на спортните постижения и очаквате ли да се повторят и през 2019-а?

- Изпратихме най-успешната спортна година от много време насам. И неслучайно, защото всичките реформи и промени, огромният труд, който полагаме, трудът на отделните федерации, най-накрая даде сериозен резултат. Видяхме възраждане на българската борба, видяхме една феноменална вълна от млади спортисти, които се представиха по най-добрия начин на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес. От 24 участника там успяхме да вземем 10 медала и 17 души се класираха в Топ 6 в спортовете си. Младите ни таланти се представиха по великолепен начин в Буенос Айрес.



- Очаквате ли тези постижения да възродят спорта сред младежите в България?
- От много време насам обръщаме внимание на младите атлети у нас. Направихме редица сериозни промени в системата на финансиране на федерациите, в системата на финансирането на елитните атлети. Всички тези млади таланти ще имат стипендия, не бих казал заплата, защото са още в ученическа възраст. Да усетят, че и към тях държавата се отнася както към професионалистите. Така беше и през последните 4 години, защото коренно променихме концепцията за проекто-олимпийския отбор.


 
- Toва ще се отрази ли на финансирането?
- Федерациите, които имат по-големи успехи през годината, имат увеличение. В Първа група федерации за финансиране, в която влизат бокс, борба, вдигане на тежести, волейбол, лека атлетика, таекуондо и художествена гимнастика, абсолютно всички имат увеличение на бюджетите. Без волейбола, защото там малко се разминахме с очакванията, които имахме с домакинството ни на световното първенство. Представянето не беше това, което се очакваше от целия народ. Но за сметка на това жените влязоха от втора в първа лига, так че има запазване на финансирането на волейболната федерация. Новото е, че каратето вече влиза в първа група след бронзовия медал от световното първенство, което Ивет Горанова успя да спечели. Тя е също изключителен атлет - само на 18 години. Смятам, че тя беше много сериозно подценена и ощетена в анкетата "Спортист на годината", защото не успя да попадне в Топ 10. Имаше и други атлети, които заслужаваха, но не им достигнаха точки. Всички спортове от първа група показаха възход и това ще рефлектира върху бюджета им. Успехите на младежките олимпийски игри също ще се отразят на бюджетите на съответните федерации. От трета група имаме увеличение в катерене и алпинизъм, който вече e олимпийски спорт. Петър Иванов се представи много силно в Буенос Айрес, техният бюджет е увеличен с над 30 процента. Тенисът имаше изключителни успехи при младите.

 

- БЛИЦ също подкрепя усилията на младите таланти. Направихме в партньорство с Министерството на младежта и спорта обща анкета "Спортист на България до 18 години за 2018-а", за което ви благодаря. Как гледате на нашата класация?
- От години апелирам да се обръща по-голямо внимание на талантите, защото имаме изключително много таланти, но ги губим във възрастта между 18 и 22 години, когато е тежкият сблъсък от преминаването от кадетска възраст при мъжете и жените. Обществото трябва да покаже, че забелязва какво правят тези млади хора, за да защитят честта на България. И би трябвало да подхождаме с адекватното уважение и респект към тях, ако искаме да ги запазим за големия спорт. Много е важно да се правят подобни aнкети - не само да се правят, но да бъдат максимално коректни. Да няма изкривяване, да няма лобиране дали един спортист принадлежи към даден клуб или към друг, както наблюдаваме в някои от другите анкети. Тази форма на анкетата е интересна. Очаквам да видим наистина какво е мнението на читателите. Знам, че много медии ви станаха партньори в анкетата, така че тя е максимално обективна. Хубаво е, че има подобни анкети, които да засвидетелстват уважението към младите, защото една истинска спортна звезда се създава от малък. Трябва от малки да свикнат с обществените отговорности, които имат.



- Mного от нашите спортисти като че ли пренебрегват България - така беше със Сесил Каратанчева, сега и с Григор Димитров. Как си обяснявате това?
- Има и други български спортисти, които са бойкотирали националния отбор. Всеки има право на самостоятелно решение, това са големи, зрели хора. Имат право на решение в кой турнир, специално за тенисистите говоря, да играят или да не играят. Това е тяхно решение, не бих искал да го коментирам. Факт е, че през последните 4 години направихме нещо изключително ценно за българския спорт. От години българските фенове мечтаеха да има професионален тенис турнир от веригата АТП в България. Накрая мечтата им се сбъдна. Вече сме направили така, че този турнир да не зависи от представянето на конкретен тенисист. Тази година се очертава най-силният турнир. Дори имаме амбициите да спечелим наградата за най-добър АТП 250 турнир в света. Това е напълно реално, защото залата е отлична, организацията е отлична. Ще има огромна конкуренция от много добри имена. Тенисистите сами избират София, защото имат отлични препоръки от колегите си, които досега са участвали тук. 



- В БЛИЦ разкрихме, че организаторите на София Оупън 2019 пазят една "уайлд кард", която ще бъде дадена в последния момент. Възможно ли е тя да бъде за Григор Димитров?
- Всеки може, и Джокович може да я получи. Всичко зависи от желанието на тенисистите да участват в турнира. Все пак предходната седмица завършва Аустрелиън Оупън и тази "уайлд кард" може би се пази за някoй от големите имена, които няма да достигне до финалната фаза в Мелбърн. Моята информация е, че Новак Джокович ще присъства в България, ако не като участник, то ще даде няколко безплатни уроци на нашите деца, и също да се включи в официалната част от турнира. Организацията до момента е перфектна. Чичо му Горан Джокович е директор на турнира, има огромен опит, справя се по блестящ начин. Също и БФТенис натрупа сериозен опит при организирането на турнири.


 
- Виждам и усилията на българското правителство да инвестира в инфраструктура и по-точно в строеж на спортни зали и намерения за изграждане на стадиони. В същото време Виктор Орбан построи 14 стадиона в Унгария, възможно ли е поне пет да бъдат изградени у нас?
- Всичко е възможно. Да не забравяме, че допреди първото правителство на Бойко Борисов, абсолютно нито един държавен лев не беше инвестиран в спортна инфраструктура. Всичко беше амортизирано, в лошо състояние. Едва след 2010 година започна да се инвестира в спортна инфраструктура. Това също е част от българския възход в спорта, който наблюдаваме през последната година. Защото, когато няма спортна инфраструктура, децата няма къде да тренират. Амбициите и резултатите, които сме постигнали през последните години са много големи. Продължаваме да инвестираме в спортна инфраструктура не само в големите градове, но и в много малки, които не са областни центрове.

 

Най-големите и амбициозни проекти са ни за домакинството на младежки олимпийски игри през 2024 година в София, за което получихме покана лично от президента на МОК Томас Бах, което ако се осъществи ще направи така, че Витоша ще има перфектна ски инфраструктура, което ще даде мощен тласък и на икономиката и туризма в района. Получихме покана от премиера на Гърция Алексис Ципрас за съвместно домакинство от четири балкански държави на световното по футбол 2030 година. Както и за 2028 година за домакинство на европейското първенство. Без значение дали ще спечелим тези конкурси, радващото е, че ангажиментите, които имаме - за строеж на минимум четири стадиона с капацитет от по 40 хиляди зрители, ще бъдат изпълнени от българското правителство.



- Възможно ли е държавата да се включи с финансова подкрепа в реновирането на стадионите на ЦСКА и Левски?
- Не мисля, че може да се помага, не са настоявали досега. С ЦСКА имаме разговор, имаме споразумение. Ще си възстановят стадиона със собствени средства. Има много неща, които свършихме с екипа на г-н Ганчев и вървим към финализиране на проекта. Вярвам, че скоро време "армейците" ще се радват на нов стадион. Дайте да не насочваме разговора по посока Левски и ЦСКА. Важното е в София да има нов голям национален стадион. Може да се реконструира "Васил Левски".



- София може ли да домакинства на Суперкупата на Европа?
- Възможно е. В политиката за провеждането на този турнир е да се разширява географията. При наличието на стадион с капацитет от 40 хиляди, който да отговаря на изискванията на УЕФА, разбира се, че трябва лесно да получим домакинство на Суперкупата. Да не подценяваме и силните позиции на Боби Михайлов в УЕФА и ФИФА. Много хора подценяват това, което е свършил за българския футбол и неговите позиции в международните футболни институции. Най-важното е българските отбори да има къде провеждат срещите си - да има нормални стадиони, охраняеми, с всички удобства, за да може българските майки да водят децата си свободно на мачове. В момента това не може да стане заради липсата на подходяща инфраструктура. Когато си оправим стадионите, тогава ще се смени и качеството на публиката, която наблюдава българските мачове. Най-важното е децата да могат да гледат любимите си спортисти, любимите си футболисти, за да има на кого да подражават и да се запалят по любимия си спорт. Без подходяща инфраструктура това няма как да се случи.

Националите ни по футзал преодоляха предварителния кръг на квалификациите за Евро 2026

Вижте подробности

Спас Делев удължи договора си с Лудогорец

Георги Дерменджиев разкри новината

Дерменджиев: След двата гола, мачът беше под наш контрол

"Винаги се играе по-спокойно в мачовете, когато водиш в класирането", заяви той

Киров: След червения картон ситуацията излезе извън контрол

„Трябва да обръщаме внимание на положителните неща.“, призова треньорът на Арда

Радослав Кирилов: Не сме спирали да вярваме

Нападателят на ЦСКА 1948 донесе собственоръчно обрата срещу Локо София

Дончич: Нямаме психика

"Ще се борим до последно за оставане в елита", заяви треньорът на Локо София

Валентин Илиев: Нещата ще вървят към по-добро

"Показахме друго ниво", доволен бе треньорът на ЦСКА 1948

Димитър Костадинов за Сираков: Ако има поне капчица чест, да върне акциите на Левски!

Вижте какво заяви председателят на сдружение "Левски на левскарите"

Етър обяви програмата за честването на 100-годишнината

Ето как ще се развие 25-ти април

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки