Акробати спечелиха анкетата за най-добри млади спортисти до 18 г. за 2018 г

Димитров и Костадинова изпревариха Александра Начева и Ивет Горанова в оспорвана битка

Акробати спечелиха анкетата за най-добри млади спортисти до 18 г. за 2018 г
Олимпийските шампиони по акробатика от игрите в Буенос Айрес Мариела Костадинова и Панайот Димитров са крайните победители в анкетата на БЛИЦ "Спортист на България до 18 години за 2018-а". Те триумфираха в оспорвана битка с Ивет Горанова и Александра Начева, които влязоха в призовата тройка. 
 
Първите десет в крайното класиране ще бъдат наградени на специалната церемония, която ще бъде организирана на 14 януари от 19 часа в елитен столичен комплекс.
 
БЛИЦ проведе анкетата с партньорството на Министерството на младежта и спорта и лично на министър Красен Кралев. Допитването до читателите стартира на 4 декември и приключи днес. 
 
В продължение на месец читателите на БЛИЦ гласуваха за 15 млади спортисти на възраст до 18 г. със сериозни успехи през 2018 г., които бяха излъчени от специална комисия на Министерството на младежта и спорта. 
 
Анкетата породи огромен интерес, като повече от 115 хиляди са подадените гласове. Победителите Мариела Костадинова и Панайот Димитров, които окичиха със златни медали на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, печелят с 26 328 гласа.
 
На второ място с 25 013 гласа завърши Ивет Горанова - бронзовата медалистка от световното първенство по карате за жени. 
 
Големият талант на леката атлетика Александра Начева е трета с 23 850 гласа. 
 
Спортният концерн ASICS и неговият представител в България Любо Ганев са официален партньор на анкетата. Лидерът в автомобилния бранш в България "Мото-Пфое", телекомуникационният гигант "А1" и най-голямата верига за бяла, черна и офис техника в България - Техномаркет, също подават ръка на родните таланти и са спонсори на "Спортист на България до 18 години за 2018-а".
 
Редица медии също подкрепят благородната идея на най-четената информационна агенция. Водещите родни издания и сайтове станаха медийни партньори на БЛИЦ. Това са четвъртата по рейтинг телевизия в България - Канал 3, най-тиражният всекидневник в България - вестник "Телеграф", влиятелният вестник" Труд", най-големият спортен вестник - "Меридиан мач", най-голямата електронна спортна медия "Спортал", първият спортен сайт в България "Toпспорт", най-голямата пловдивска медия "Maрица", влиятелната морска медия "Флагман", сайтовете Novsport.com и "Novini.bg".
 
ФИНАЛНОТО КЛАСИРАНЕ НА "СПОРТИСТ НА БЪЛГАРИЯ ДО 18 ГОДИНИ НА 2018 Г.":
 
1. Мариела КОСТАДИНОВА и Панайот ДИМИТРОВ (акробатика) - 26 328 гласа
 
2. Ивет ГОРАНОВА (карате) - 25013 
 
3. Александра НАЧЕВА (лека атлетика, троен скок) - 23 850 
 
4. Петър ИВАНОВ (спортно катерене) - 21 539 
 
5. Боряна КАЛЕЙН (художествена гимнастика) - 7076 
 
6. Горяна СТОЕВА (бокс) - 5642
 
7. Едмонд НАЗАРЯН (борба) - 2854 
 
8. Адриан АНДРЕЕВ (тенис) - 804
 
9. Йоана ИЛИЕВА (фехтовка) - 803
 
10. Мария ДЕЛЧЕВА (бадминтон) - 545
 
11. Валентин АНДРЕЕВ (лека атлетика) - 343
 
12. Кирил КИРОВ (спортна стрелба) - 307
 
13. Хакан ОСМАН (лека атлетика) - 300
 
14. Христо ХРИСТОВ (вдигане на тежести) - 256 
 
15. Галя ШАТОВА (вдигане на тежести) - 221
 
 
ТОВА СА МАРИЕЛА КОСТАДИНОВА И ПАНАЙОТ ДИМИТРОВ:
 
Mариела Костадинова и Панайот Димитров пожънаха страхотен успех преди месеци. Големите таланти на акробатиката се окичиха със златните медали на младежките олимпийски игри, провели се в Буенос Айрес (Аржентина). По-рано заеха и четвъртото място на световното първенство за юноши и девойки.
 
На младежките олимпийски игри Мариела Костадинова и Панайот Димитров донесоха златни медали за родната акробатика. Двамата получиха ценните си отличия като част от интернационалния отбор, който спечелил първото място в мултинационалното гимнастическо състезание на смесени отбори.
 
Мариела и Панайот бяха със значителен принос за титлата, тъй като още в първия ден на игрите се наредиха трети в квалификациите при смесените двойки в акробатиката и се класираха безпроблемно за финала. 
 
Дни по-късно смесената ни двойка в акробатиката спечели и второ злато. Българският тандем влезе с трети резултат във финала, но там бе недостижим с общ резултат 27,850 т. Среброто взе Израел с 27,590, а бронзът - Украйна с 27,450 т. 
 
Сред най-щастливите в залата бяха треньорката на златната ни двойка Гергана Денева и хореографа Диана Колева.
 
"Това беше мечтата ми - да чуя българския химн в Буенос Айрес. И то взе, че стана", коментира щастливият Панайот Димитров, който е роден на 25 юни 2000 г. в Бургас. 
 
Талантите изминават доста труден път до златото. Не само с натоварения тренировъчен процес, а и с инцидента, който Панайот трябва да преодолее. Преди време младият акробaт чупи ръка при падане, а преди да го оперират изразяват опасения, че повече може и да не практикува любимия си спорт. С много упоритост и преследване на мечтите обаче Димитров бързо "се връща в играта" и вече пожъна първи успехи. 
 
"Нашият спорт е много красив. И сме горди, че успяхме в Буенос Айрес", коментира Мариела, която е едва 15-годишна. Костадинова е родена на 5 ноември 2002 година в Айтос. Неин идол е Марина Чернова - руска акробатка, която също е на крехка възраст - 22 г., но вече е притежателка на редица златни медали, включително световни титли. 
 
Спортният герой на Панайот пък е Конър Макгрегър (ирландски професионален боец в ММА и професионален боксьор). 
 
"Това са първите златни медали за българската акробатика от олимпийски игри и аз съм изключително горд, че това се случва с нашите деца. Сега с много по-голямо самочувствие и оптимизъм може да гледаме към голямата Oлимпиада в Токио през 2020 година. Убеден съм, че нивото, което защитихме, ще ни даде трамплинът да се изкачим на следващия олимпийски връх. На Мариела и Панайот пожелавам да бъдат здрави и да превърнат този успех в нещо още по-голямо", oбърна се кметът на Бургас Димитър Николов към златните олимпийски медалисти, които награди с почетни плакети олимпийските шампиони по акробатика Мариела Костадинова и Панайот Димитров. Двойката спечели златни отличия на младежката олимпиада в Буенос Айрес (Аржентина) в индивидуалната и отборната надпревара.
 
Николов изказа благодарност към родителите на младите спортисти за това, че са ги възпитали да носят силен спортен дух. Той отбеляза и важната роля за този успех, която са изиграли треньорите, ръководството на клуба и Българската федерация по акробатика за добрата подготовка и мотивацията на младежите да постигнат големия успех.
 
Несъмнено Мариела и Панайот имат талант и в бъдеще се очаква да жънат още успехи, прославяйки България. И родните си Бургас и Айтос, където страшно много се гордеят с тях.

 

Олимпийските игри тръгнаха с резервния огън

Вижте защо

Ново уникално постижение на Петър Стойчев

Остават още четири маратона, закани се плувецът

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Нургюл изпусна спечелена позиция и записа втора загуба (ВИДЕО)

До края на Турнира на претендентките остават още четири кръга

Местят церемонията по откриването на Париж 2024?

"Стад дьо Франс" може да приеме събитието

Нургюл удържа световната вицешампионка

Българката е 5-а в Турнира на претендентките

Сестри Стоеви втори в Европа, взеха олимпийска квота

Вижте какво споделиха Стефани и Габриела, след като продължиха традицията да играят на Олимпиади

ОБЗОР: Грациите ни с 8 медала от Световната купа в София

Ансамбълът ни със сребро от финала с ленти и топки

Злато и сребро за Стилияна Николова в София

"Арена София" с пълен капацитет за турнира

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки