ИСТОРИЧЕСКО: Гришо е на осминафинал в Австралия, изравни рекорд (ВИДЕО+СНИМКИ)

Григор Димитров не даде сет на Томас Фабиано и го отстрани след 127 минути игра

ИСТОРИЧЕСКО: Гришо е на осминафинал в Австралия, изравни рекорд (ВИДЕО+СНИМКИ)

Григор Димитров се класира за осминафиналите на първия за годината турнир от Големия шлем – Откритото първенство на Австралия.

В третия кръг 27-годишният хасковлия се наложи над сто и втория в световната ранглиста италианец Томас Фабиано със 7:6 (5), 6:4, 6:4 за 127 минути на корта.

Така за първи път от началото на турнира Гришо не загуби сет и в неделя ще излезе на осминафиналите в Мелбърн за пети път в кариерата си. 

Това е изравнен национален рекорд, след като и легендарната ни тенисистка Катерина Малеева е стигала до тази фаза точно пет пъти.

Димитров, който е под номер 21 в ранглистата при мъжете, приключи срещата с 37 печеливши удара, включително 13 аса, но и 33 непредизвикани грешки.

В следващия кръг съперник на българина ще е американецът Франсис Тиафо, който победи в петсетов трилър Андреас Сепи и за първи път в кариерата си се класира за осминафиналите в Мелбърн.

Ето и как се разви мачът, който Novsport.com проследи на живо:

ПЪРВИ СЕТ:
 Димитров спечели категорично сервиса си на старта и откри резултата, но Фабиано бързо изравни резултата. Последва гейм на нула за Гришо, на който италианецът отговори със същото за 2:2. След това хасковлията отново спечели подаването си, а впоследствие стигна до пробив и то на нула, но веднага след това допусна такъв, макар и на 30. Фабиано изравни за 4:4 с ас по правата и след още по два разменени гейма се стигна до тайбрек. В него Димитров стигна до пробив в най-подходящия момент, при резултат 5:5, за да вземе първата част със 7:6.

ВТОРИ СЕТ:
 Вторият сет започна отлично за Гришо. Той стартира с пробив, който затвърди, след което Фабиано намали, а после двамата си размениха по един гейм. При резултат 3:2 обаче българинът направи три непредизвикани грешки и италианецът върна брейка, но в следващия гейм Димитров отговори подобаващо и отново проби, след най-красивата точка в мача. Тя бе последната в разиграването и завърши с излизане на мрежата от страна на италианеца, който бе майсторски прехвърлен от Димитров – 4:3. Впоследствие пробивът бе затвърден за 5:3, Фабиано стигна до 4:5, но Гришо бе убедителен на сервис и с три аса затвори втората част при резултат 6:4.

ТРЕТИ СЕТ: Третата част вървеше равностойно до 3:3, когато Димитров със силна игра успя да стигне до пробив, който затвърди и макар Фабиано да спечели още един гейм, за 4:5, в крайна сметка трябваше да се примири с поражението.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки