Председателят на БОК с поздравителен адрес до Петър Попангелов

"Вашите успехи бяха ярко доказателство за силата на българския дух и за таланта на нацията ни", пише Стефка Костадинова

Председателят на БОК с поздравителен адрес до Петър Попангелов

Председателят на БОК Стефка Костадинова изпрати поздравителен адрес до най-успешния ни алпиец Петър Попангелов, който днес навършва 60 години.

Той е участник на 4 олимпиади - Инсбрук '76, Лейк Плесид '80, Сараево '84 и Калгари '88. В Лейк Плесид и Сараево заема 6-о място, най-високото класиране на наш алпиец в зимни игри.

Попангелов е единственият българин, печелил старт за Световната купа - на 8 януари 1980 година в Ленгрис (Германия), когато Петър Попангелов-младши триумфира в слалома, изпреварвайки всички асове на алпийските страни, Скандинавия и Америка. Зад него на почетната стълбичка остават Александър Жиров (Русия) и легендата Ингемар Стенмарк. За 12 сезона в белия керван Пепи записва освен триумфа в Ленгрис още 6 втори места, сред тях в най-престижните стартове в Кицбюел, Венген, Кран Монтана и Гармиш-Партенкирхен. Общо 12 пъти завършва в призовата тройка, 40 са класиранията му сред първите десет при жестоката конкуренция на мегазвезди като Ингемар Стенмарк, Марк Жирардели, близнаците Фил и Стив Мер, Боян Крижай, Кристиян Нойройтер... Десет сезона той не напуска първите 15 в световната ранглиста. Попангелов спечели два пъти и Европейската купа (1976, 1977) и стана три пъти световен студентски шампион (Хака 81, Витоша '83, Ясна '87).

„От името на Българския олимпийски комитет и лично от мое име приемете сърдечни поздравления във връзка с кръглата Ви годишнина - се казва в поздравителния адрес. - Вашият юбилей е повод цяла България да си припомни постигнатото от най-успешния скиор-алпиец в спортната ни история и многото поводи за гордост и национално самочувствие, които доставихте на сънародниците.

Не сме забравили трепетите, с които следяхме всеки старт от Световната купа, от световните първенства и олимпиадите. И до днес са силни емоциите, които изживявахме с майсторските спускания, наредили Ви завинаги сред най-големите звезди на алпийските дисциплини.

Вашите успехи и първата победа за Световната купа по ски бе много ярко доказателство за силата на българския дух и за таланта на нацията ни. Години наред Вие направихте така, че една малка държава да мери сили с представителите на най-великите сили в белите спортове. Трайното Ви присъствието сред световния елит и пробивът, който записахте в алпийските ски са причина за бързото развитие и глобалната популярност на българските зимни центрове. Бъдете сигурен, че благодарение на Вас стотици хиляди деца са заобичали ските, спорта и активния живот сред природата.

Убедена съм, че човек с Вашия капацитет, огромен опит и доказана работоспособност би могъл да е изключително полезен за развитието на един от спортовете, донесли много радости и поводи за национална гордост през годините.

Бъдете все така целеустремен, непримирим и неуморен за доброто на българския спорт!"

ФИС няма да признае за световен рекорд скока на Кобаяши от 291 метра

Японецът направи невероятното постижение на специално изградена за събитието шанца

Лас Вегас записа втори успех над Далас в плейофите на НХЛ

Вижте подробности

Министър Глушков поздрави БФ ски за 100-годишнината

Имате всички основания да посрещнете празника с удовлетворение и гордост

БФСки тържествено отбеляза 100-годишния си юбилей

Министърът на спорта Георги Глушков също награди Цеко Миневс почетен плакет

Александър Георгиев блести с 27 спасявания за Аваланч

Вратарят изигра ключова роля за успеха с 5:2 над Джетс

ОБЗОР: Алекс Георгиев инкасира 7 гола в плейофите (ВИДЕО)

Вижте всички резултати от НХЛ

Каролина и Бостън започнаха с домакински победи плейофите в НХЛ

Вижте подробности

Яромир Ягър с нов рекорд

Вижте подробности

Резултатите в НХЛ

Ето как приключиха битките на леда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки