СКРОМНО: Малко над половин милиард изхарчени за трансфери през януари

Клубовете от Топ 5 първенствата на Европа са дали 553 млн. евро за нови попълнения

СКРОМНО: Малко над половин милиард изхарчени за трансфери през януари

Зимният трансферен прозорец затвори малко след полунощ миналата вечер и вече е време за равносметки. А след лудостите на пазара в последните две години, очакванията бяха тенденцията да продължи. Но не се случи точно така.

Тази зима на практика нямаше огромни трансфери, както беше миналата година, а общо взето големите клубове не пиляха пари с лека ръка. Сметката показва, че за целия януари клубовете от Топ 5 първенствата на Европа са дали "само" 553 млн. евро.

Като се има предвид, че в тази равносметка са включени цели 98 клуба, излиза, че те не са били толкова неразумни в харчовете си на пазара, както в предишни трансферни периоди. И, както винаги се случва напоследък, най-много пари пръснаха в Англия.

Тимовете от Висшата лига са дали общо 202 млн. евро за нови попълнения през януари, което им отрежда първата позиция. Изненадващо е кой е на второто място. Там се нарежда италианската Серия А, която в последните години беше в по-долните части на таблицата при харчовете за играчи.

Сега на Ботуша са пръснали 158 млн. евро за изминалия месец, което е огромна разлика, в сравнение с миналата година. Тогава те похарчиха скромните общо 28 млн. евро, когато всички останали първенства се надпреварваха да пилеят пари с лека ръка.

Интересното е, че отборите от Примера дивисион са едва на пето място по харчове. На трето място е френската Лига 1 със 72.9 млн. евро, а само с няколкостотин хиляди по-малко на четвъртата позиция е Бундеслигата със 72.3 млн. евро.

Испанците пак са дали само 68 млн. евро за нови играчи, като сумата може да се оценява и на практика на 95 млн., но ако в нея се включат и плащанията, които ще станат изискуеми до края на кампанията. Но при всички положения харчовете в Испания не са толкова големи.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки