Атлетик Билбао привлече босненски национал

Испанците взеха Кенан Кодро от датския ФК Копенхаген

Атлетик Билбао привлече босненски национал

Атлетик (Билбао) привлече босненският национал Кенан Кодро от датския ФК Копенхаген с договор до юни 2022-а година и ще го представи официално утре. Кодро е син на бившия югославски и босненски футболист Мехо Кодро и е роден в Страната на баските по времето, когато баща му е бил футболист на Реал Сосиедад. Именно това е вратичката, която позволява на Кодро да играе за Атлетик, въпреки че и майка му Земира е босненка.

Откупната му клауза е 80 милиона евро, а в момента той е на 25 години. Стартира футболната си кариера в школата на Реал Сосиедад (Сан Себастиян), а през сезон 2014/2015 се мести в Осасуна като първо играе за втория отбор, а след това и за първия и влиза в Примера дивисион. В първия си сезон в елита вкарва 7 гола в 28 мача. Последователно преминава през Майнц'05 (Германия), швейцарския Грасхопърс, а миналото лято се присъедини към датския ФК Копенхаген, където общо записва 18 мача и 5 гола във всички турнири.

Според правилото Кантера, което определя кой има право да носи екипа на Атлетик (Билбао), това са само хора, които са родени на територията на Страната на баските, която включва 7 региона около Билбао и Сан Себастиан, един регион в Памплона и четири региона във Франция. Кенан Кодро става осмият футболист, който не е баск по произход, но пък ще носи червено-бялото райе на Атлетик. За чужденци в Атлетик се броят и испанците, които нямат баска кръв в себе си.

От останалите седем само един е със случая на Кодро и това отново е балканец- румънският бранител Кристиан Ганя, който пристига в Билбао с родителите едва 3-годишен и дори е повикан в сборния юношески отбор на баската провинция. Останалите шестима имат баски произход така или иначе, макар и да идват с паспорти на чужди държави. Такива са Висенте Биурун (Бразилия), Бишенте Лизаразу (Франция), Фернандо Аморебиета (Венецуела), Хавиер Итуриага (Мексико), Аймерик Лапорт (Франция), а Иняки Уилямс е дете на баща от Либерия и майка от Билбао.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки