Краси Коев: Трябва да спре текучеството в Левски

Сините може да спечелят купа след 1;2 години, не искам да съм на мястото на Дерменджиев, допълни екс играчът

Краси Коев: Трябва да спре текучеството в Левски
Красимир Коев, един от най-безкомпромисните защитници от 80-те години, гостува в предаването „Код Спорт“ по ТВ+. С Левски той пет пъти става шампион на страната и четири пъти вдига купата на България. В топ 20 е в историята на клуба по брой изиграни мачове. А в кариерата си носи екипите още на Славия, Доростол, Черно море и Септември. За националния ни тим записва 8 срещи.
 
- Здравей, Краси! Какво прави сега един петкратен шампион на България и четирикратен носител на купата на страната?
 
- Работя в една много сериозна фирма и съм много доволен. Работя там, откакто завърших с футбола. В частния бизнес съм. Това ме прави щастлив, а като играех футбол, не съм се и замислял, че има и други странични неща, които трябва да се правят в живота. Много съм доволен, защото научих нови неща, имаше предизвикателство и ми е много приятно в момента.
 
- Защо предпочете да си далеч от спорта?
 
- Аз не съм го предпочел, така се случи в живота. Когато завърших футболната си кариера и реших да се откажа, в един момент се обърнах наляво и надясно. Около мен имаше много приятели, когато бях шампион. Но се оказа, че нямам чак толкова много приятели, които да продължат и да ми помогнат с нещо в живота след това. Така се получиха нещата, че един-единствен човек от тази фирма, в която работя в момента, ми подаде ръка. Поиска три месеца да направя обучение на английски и три месеца по компютърна грамотност и нататък ме пое и в работата, която работя и до днес.
 
- През коя година се случи това?
 
- През 1996 г., веднага след като вкарахме Септември в „А“ група. Не можах да се разбера да продължа да играя, а бях капитан на отбора. Така се получиха нещата, но не съжалявам. Макар че много ми се иска да бъда във футбола, но като гледам колко е ветровито, като че ли по-добрият вариант е това, което правя в момента.
 
- Най-силните ти мигове в кариерата бяха в Левски – какво виждаш сега при „сините“? Защо „отборът на народа“ е далеч от годините, когато радваше „синята“ част на България?
 
- Там има проблеми, но предполагам, че има и хора, които могат да ги решат. Има много голямо текучество там, говоря най-вече за футболисти. Не знам защо не залагат на млади футболисти, говоря и за чужденци, и за българи. При нас не беше така – имаше пет-шест човека, които се вляха при пет-шест от по-старите футболисти. Тогава се получи гръбнак и отборът стана силен. Може би и сега трябва да процедират така. Не давам идеи и не им казвам какво да правят, но по-скоро това текучество да престане – тази смяна на треньори, на хора. Би трябвало да се обособи едно сериозно ръководство, което да направи сериозен отбор. А не да се вземат футболисти, които идват за пет-шест месеца да вземат пари, да видят София и т. н. Това е несериозно.
 
- Как гледаш на твърдението, че който излезе от ръководството на Левски, едва ли не става враг на клуба?
 
- За мен не е така. Левски е институция, Левски е нещо велико.
 
- Това не го коментираме, но се говори, че който ръководител го отстранят или си тръгне, след това няма добри чувства. Например защо не взимат Наско Сираков?
 
- За мен Наско е много добър кадър и много добър пример. Той трябва да е в този отбор, защото е малко по-твърд. Но не мисля, че някой трябва да таи злоба към Левски, след като напусне.
 
- Защо не се дава път на юношите в клуба?
 
- Много е просто – всички хора, които са в Левски, искат резултати, а на младите футболисти им трябва време. А това време липсва откъм резултати в Левски – говоря за купа, за шампионат. Всеки залага на нещо, което ще му даде резултат, т.е. готов футболист, който примерно е чужденец. Няма кой да чака играчите да пораснат. Но по наше време, нас ни изчакаха, пораснахме и се вляхме. Сега това нещо отсъства.
 
- Относно треньорите – българин или чужденец?
 
- Твърдо за българин. И теб да те сложа, и ти ще бъдеш добър треньор. Откъде идват някакви неизвестни? Например и в ЦСКА – сърбин, който говори на английски. Някакви такива недопустими неща, които за мен са много голяма изненада. Хайде, комуникацията е окей, те ще си я направят на английски, но за мен това не е добра идея.
 
- Но сега няма треньори като Бобата Жечев, които да рискуват и да включат шест-седем 18-20-годишни момчета в първия отбор на „сините“, а и като че ли няма и такова талантливо поколение.
 
- Има единици, но Левски ги изпуска, те си отиват в други отбори, развиват се и стават футболисти. И сега искат да ги купят обратно на много по-висока цена. Явно нещо куца в детско-юношеската школа. Но би трябвало с един-двама да рискуваш. Тогава се получи много добра спойка – играеха Спасов, Вълчев, Пламен Николов и ние влязохме 6-7 човека и се споихме с по-старите. Те ни дадоха сила и се получиха нещата.
 
- Говори се, че Габриел Обертан е прибирал сума от около 40 хиляди евро. За щастие на новите собственици, които ще влязат в управление, той бе продаден в Турция. Но все пак става въпрос за клуб, който десет години не е печелил нищо и взривява съблекалнята с такава сума. Реална ли е тази заплата за България?
 
- Вътре на терена, когато влязат всички да играят, няма значение кой какви пари взима. На онези времена се движех с кола, която не беше „Трабант“ или „Лада“, но това не значеше, че се взривява съблекалнята. Когато излезеш с емблемата и с името на Левски, ти се раздаваш. И няма значение кой колко пари взима. Тези отношения „умират“ и не се чувстват вътре. Влизаш, играеш за отбора, за каузата и за победата.
 
- Но се дават пари, а няма резултати.
 
- Тук идва и мениджърската мисъл. Той трябва да вземе наистина реален футболист за тези пари и евентуално този играч да бъде двигател на отбора. Това са вече мениджърски неща, които трябва да се мислят от ръководството. Да бъде мотор на отбора, да дава разликата.
 
- Георги Дерменджиев - дипломатичен човек, който не обича да е в центъра на шумотевицата, ще се оправи ли в тежката ситуация на „Герена“?
 
- Аз лично не искам да съм на неговото място. Нито е правил селекция, ще направи някаква полу-подготовка, защото е дошъл две седмици след началото на подготовката. Той е всепризнат и доказал се човек, но не му завиждам. Левски е изпуснал всичко за някакви купи и по-скоро може да гради нещо. Дано до остане до края на този сезон, защото публиката на Левски е много взискателна в това отношение. Тя е барометър, който може да наклони нещата и да го изгонят или да остане. Не му завиждам, но въпреки това му пожелавам успех!
 
- Да поговорим малко за кариерата ти – кой те заведе на „Герена“?
 
- Никой не ме е завел. Проблемът беше, че майка ми и баща ми бяха от малък град и баща ми дойде да работи в София. Живеехме на 20 метра от стадиона. Отидох на 7 години и на 12 вече почнах. Нямаше как да не отида – съдба. Постепенно попаднах в цялата месомелачка на Левски, на юношеските, на националните отбори. Опитах се да мисля с един ход напред – понеже отзад играех последен и трябваше да обирам топките.
 
- В онези години училищните първенства бяха изключително оспорвани. Защо се записа да учиш в 44-о и кои вече бяха лидерите на този отбор?
 
- 44-o училище беше на 200 метра от вкъщи и нямаше къде другаде да се отиде. Но тогава имаше един учител по трудово възпитание, който ни събираше в 12:30 часа преди училище. На асфалта правеше два отбора и започвахме да играем. Нямаше лидери, защото имаше толкова много футболисти, че трима-четирима се състезаваха за един пост. Толкова много спорт и движение имаше тогава, за разлика от днешните времена.  
 
- Гибона беше един от възпитаниците на 44-о училище.
 
- Много бяха, Гибона също живееше в съседство. Нямаше къде да се отиде, освен в това училище. То даде тласък на много бъдещи футболисти.
 
- Кой беше първият ти мач в мъжкия отбор на Левски?
 
- Ако не се лъжа срещу Спартак (Плевен). Играхме още горе на „Раковски“, когато все още съществуваше този терен и тогава по една случайност, без да искам вкарах и един гол. Понеже съм защитник и гледам да не ни вкарат и ритнах топката нанякъде, а тя взе, че влезе. Това беше първият ми мач, който бе паметен за мен.
 
- Как те приеха в съблекалнята „старите кучета“? Даваха ли прякори?
 
- Искат, не искат, ни приеха.  По-скоро ние си давахме на нас прякори.
 
- Кой те кръсти „Джуджето“?
 
- Джуджета, магарета, свине, гибони – тези прякори си дойдоха от само себе си.
 
- Разкажи ни за епичните битки между Левски и ЦСКА – какво ги отличаваше от тези, които наблюдаваме сега?
 
- По-скоро напрежението, стягането, самонавиването. Израснал си в този клуб, събличал си се под портретите на Гунди и Котков, носиш в себе си спортната злоба срещу ЦСКА още от юноша – тези неща ни стимулираха за победа. Ние си го имахме още от малки.
 
- Но след това всички заедно ходехте по заведения.
 
- Задължително! Който не идваше, на другия ден беше наказан.
 
- Кои са мачовете с екипа на Левски, които никога няма да забравиш?
 
- Имаше един епичен мач за купата на „Народна армия“ – 3:0. Емо Спасов ги побърка тогава. Убихме ги точно на техния терен и този мач никога няма да го забравя. Както и този прословут двубой, след който ни смениха имената. Всеки, който ме види, ме пита – какъв бой стана? Нямаше никакъв бой, всичко беше предрешено преди това. Аз така си мисля поне.
 
- Защо Иван Вуцов те слагаше десен бек? Как се чувстваше на тази позиция в националния отбор?
 
- Лека му пръст, Иван Вуцов беше много далновиден човек. Беше ми като втори баща и залагаше на мен. Казваше ми: „Ти си германски тип футболист.“ Защото германците винаги се биеха за първа топка, винаги отиваха на шпагат или на по-твърда игра, по-близка игра. Може би затова залагаше на темперамента, който имаше в мен. Бърз, повратлив… Но Вуцов беше уникален човек!
 
- Разпускаше нетрадиционно за тогавашните футболисти – ходеше повече на театър, по-изискана музика слушаше. Сега как са нещата, имаш ли време за постановки?
 
- Шпайдела казваше: „Имаш едно-две неща, но не знам футболът на кое място ти е.“ И аз му обяснявах, че обичам музика, да ходя по заведения. Викам: „Дай да го сложим на трето място, ако искаш…“ С работата, която имам, има време, успявам. Но музиката ми остана като хоби. И до ден-днешен си слушам, търся си музика и т. н.
 
- Сега всички футболисти са със слушалки, навремето имаше ли я тази екстра?
 
- Не, тогава имаше касети. В автобуса преди всеки мач тръгвахме с едно парче на Сабрина – „Бойс, бойс“. Задължително се пускаше преди да тръгнем от лагера. Тогава аз бях диджеят и беше много хубаво.
 
- Съпругата ти Мариела Пашалиева, която е бивша гимнастичка, работи в Швейцария, а ти си в България. Намирате ли време да сте заедно?
 
- Да, когато има време, тя винаги пристига в България. И заради дъщеря ни и заради мен. Дори сега на Нова година си беше тук. Предполагам, че и тя е натоварена, и тя е заета с нейната работа в Швейцария, но винаги, когато има възможност идва, а и вече разстоянията са малки благодарение на комуникативния свят.
 
- Дъщеря ти Катя с какво се занимава?
 
- Учи в Нов български университет. Сега ще завърши висшето си образование, последна година е. Учи „Биология“ – нещо сериозно и хубаво. Не стана спортист като нас, въпреки че спортуваше художествена гимнастика и волейбол, но не се разви в спортната дейност. Чувства се щастлива, което е най-важното.
 
- Гледаш ли мачове?
 
- Гледам много. Много ми харесват английските отбори. Много хубав футбол играят и нашите, ако могат да почерпят някакъв опит от тези хора – с какво себераздаване играят. Това е най-важното във футбола.   
 
- Кога Левски ще спечели титла или купа – една прогноза?
 
- Левски винаги е бил име, институция. Реално този сезон няма да бъде, но предполагам, че след една-две години Левски ще се бори и ще спечели. Убеден съм и го вярвам!

 

Вальо Илиев: Целта пред ЦСКА 1948 е Европа

"Не искаме да се задоволяваме с малкото, а напротив - да бъдем гладни за повече"

Ботев (Пловдив) продаде 15 000 билета за реванша с ЦСКА

Вижте какво съобщиха "жълто-черните"

Лудогорец пусна билетите за Крумовград

Вижте какво съобщиха от Разград

Изтеглиха жребиите за полуфиналите при ветераните и купата на АФЛ

Витоша (Бистрица) ще спори с Ботев (Враца) за място на финала

Официално: Локо (Пд) разтрогна с Хоркаш

Вижте какво съобщиха от „Лаута“

Тръпката е в efbet Лига – шампионатът се разделя на 3 групи, интригата е на макс!

Бонусът за елита на платформата за онлайн спортни залози efbet.com важи до края на сезона

Лудогорец публикува речта на Антон Недялков преди Хебър

Вижте какво казва на съотборниците си капитанът, завърнал се в игра след 6 месеца

Бусато: Дербито е приоритет

Вижте какво каза вратарят на ЦСКА

Стамен Белчев с дилеми в "червената" защита за Левски

Вижте какви

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки