Инсталирай - Novsport Alert

ЕВРОПА

Манчестър Юнайтед
Ливърпул
Арсенал
Челси
Интер
Милан
Ювентус
Рома
Реал Мадрид
Барселона
Атлетико Мадрид
Байерн Мюнхен
Манчестър Сити
ПCЖ
Лацио
Борусия Д

Анкета

Кой ще е шампион на Англия?

Кой ще е шампион на Англия?


Реклама

Facebook

04 февруари 2019 11:45 
"Тема Спорт"


Мончи: Рома твърдо залага на италианци

 

Посрещнат във Веч­ния град като крал, с безусловната подк­репа на тифозите, Рамон Родригес Вердехо, извес­тен просто като Мончи, спортен директор на Ро­ма, преживя 2 години с бо­лезнени продажби и покуп­ки на таланти, големи уда­ри и някои провали, мина­логодишния полуфинален поход в Шампионската ли­га и трудностите през то­зи сезон. Рим обича и изгаря бързо: не дава много вре­ме. И лесно от герой се превръщаш в грешник. Разбра го и 50-годишният бивш вратар на Севиля.

Мончи, каква е равносмет­ката ви след 20 месеца в Ро­ма?
- Заключенията могат да се правят, когато проектът приключи, а моят все още е в развитие. Що се отнася до ми­налия сезон, мисля, че оценка­та е положителна. За този е рано, защото още не е свър­шил. Не може обаче някои ло­ши резултати да променят мисленето ми и ентусиазма да работя в Рома.

Значи няма да си тръгнете в края на сезона?
- Всеки ден чувам, че напус­кам или ме гонят. Не, вече го казах, аз оставам в Рим, целта ми е да постигна постоянен успех, но постепенно. Наясно съм, че желанието на тифозите е отборът да по­беждава, но в същото време е много по-важно отборът да е класен, на високо ниво и близо до отличията. По-добре така, отколкото веднъж да спече­лиш и после нищо. Рим е сто­лица, в която голямата част от населението са привърже­ници на джалоросите. Това, от една страна, е стимулира­що, но, от друга, създава проб­леми - многото тифози допри­насят за напрежението и на­тиска, в това число и медий­ния. Но пиковете и спадовете не могат да бъдат използвани за оправдание. Случвало се е на Сити, на Байерн, на Реал, на Ювентус - на всеки голям клуб. А Рома, макар да няма много трофеи, е гранд, защото е ва­жен клуб. Понякога е добре да виждаме нещата в сиво, а не само в бяло и черно. В допълне­ние на резултатите, сполучли­вите трансфери или провали­те за мен моделът е добър. Ро­ма е много повече от това, което човек чете или чувства.

Водите ли битки в защита на треньора Ди Франческо?

- Не ми беше особено труд­но, защото на 100% съм уве­рен, че е точният човек. Кога­то отидохме в Бостън при Джеймс Палота, за Еузебио го­ворихме не повече от 10-15 се­кунди. Рома има изключителен президент. Аз отговарям за сектора, който ми е поверен, и щом съм доволен, няма проб­лем. Някоя и друга загуба или изпусната победа не означава, че треньорът трябва да бъде уволнен. Моето доверие към Ди Франческо е голямо, а и аз съм отговорен, защото бе мой избор. Освен това двамата се разбираме отлично.

Но някои смятат, че Ди Франческо е от треньорите чиновници...

- Еузебио не е бизнесмен, той е служител, както всички нас. По-миналото лято тряб­ваше да взимаме трудни ре­шения. Не исках да продаваме Салах и Рюдигер, но трябваше да го направя. Както и това лято с Алисон. Но имахме щас­тието да разполагаме с треньор, който разбираше момента и постигна резулта­ти. И сега не мога да загубя вя­рата си в него за някакъв нега­тивен резултат. Мога да го направя, ако отношението се промени, начинът на работа или загуби доверието на еки­па. Винаги ми е било безкрайно неприятно да уволня треньор. Правя го само ако главата ве­че не го слуша... Но в базата ни в Тригория пристигам в 7:30 часа и си тръгвам в 20, така че имам представа какво се случва.

Капитанът Де Роси дълго време се възстановява, как стоят нещата с договора му?

- Познавам добре Даниеле и отдадеността му към романизма. Всички се надяваме да се завърне на терена такъв, какъвто го познаваме - истинс­ки лидер. За другото няма да има проблеми да се разберем.

Време е и за преговори с други играчи - Манолас, Юндер, Ел Шаарави, Лоренцо Пелегрини...
- Случаите са различни. С ня­кои ще говорим сега, а с други -след края на сезона. Да не забравяме и Дзаниоло, който с изявите си дo момента заслу­жава първи да получи предло­жение за удължаване на догово­ра.

Дзаниоло е новото име в италианския футбол, очак­вахте ли той да избухне вед­нага?
- Не, ако трябва да бъда честен. Заслугата е изцяло на треньора, който повярва в него. Интер не искаше да го включи в преговорите за На-инголан, Аузилио (б.р. - спорт­ният директор на нерадзурите) бе издигнал стена, но в крайна сметка тя падна, за­щото много искаха Раджа. Николо го виждахме повече ка­то перспектива и идеята ни беше да го дадем под наем в отбор от Серия А, защото имахме достатъчно полуза­щитници в отбора. Но след продажбата на Строотман (в Марсилия) разбрахме, че е подходящият момент да го задържим. Николо е невероя­тен и разбирам, че Италия се нуждае от нови герои, за да си върне самочувствието на световна сила, но с Дзаниоло трябва да сме по-внимателни. Защото е само на 19 години.

Тифозите се вълнуват да­ли ще остане за дълго в Ро­ма?
- Продадохме важни играчи, за да поставим финансите си в ред, защото един образцов клуб трябва да спазва прави­лата. Наясно сме, че в Италия и в Европа има и такива, кои­то ги заобикалят или поемат по други пътища. Нашата идея е да изградим страхотен отбор, затова казвам, че Дза­ниоло е бъдещето на Рома и не се продава. Тук го очаква дълга и успешна кариера. Ни­коло е като дворец, който изграждаме постепенно и ако не го правим добре, лесно ще рухне. Свидетели сме на мно­го похабени таланти.

Значи сделката с Наинголан се превърна в удар за вас?

- Може да се каже. Съжаля­вам за проблемите на Раджа. Ние не искахме да го продава­ме. Наинголан е силен футбо­лист, проблемът е да бъде уп­равляван.

Рома вече разполага с мно­го италиански футболисти, ще продължите ли тази ли­ния...
- Не съм безгрешен, но знам, когато съм сбъркал, и не спи­рам да се уча. Когато прис­тигнах тук, имах периферни познания за италианския фут­бол. Разбрах, че е по-подходя­що да се вземат италиански играчи. От направените по­купки местните се предста­виха по-добре. Това не означа­ва, че ще пренебрегна външния пазар, но бъдещето на Рома е предимно италианс­ко.

Грешка ли бяха трансфе­рите на Пасторе и Шик?
-Хавиер е силен играч, въп­росът е да го видим в светли­ната на показаното в Палер­мо и ПСЖ. За това все още има време. При Шик проб­лемът е друг. Личността по­някога не намира идеалния на­чин, за да развие това, което притежава. Патрик е много силен в тренировките, но за съжаление тези умения не се виждат в играта. Така че трябва да работим върху личността. Можем дa го дадем под наем, за да му помогнем, но няма сигурна формула. Патрик е це­нен и не трябва да се отказва­ме лесно от него. Той е тала­нтлив, но адаптацията поня­кога е сложна. Спомнете си Имобиле. Ако говорите за периода му в Дортмунд или в Се­виля, трябва да го съсипем. А сега в Лацио се превърна в идол.

На база съотношението качество - цена кой е най-доб­рият играч, който сте взели в Рома?
- Като принос бих казал Ко­ларов, но в Лоренцо Пелегрини има no-голяма перспектива.

В Серия А Ювентус обаче няма конкуренция?
- За мен италианското пър­венство е от висока класа. Никъде няма да намерите по-добро от тактическа гледна точка. Трябва обаче да се ра­боти по-добре в школите и да се дава шанс на младите като Барела, Тонали, Манчини, Дза­ниоло, Кристанте, Пелегри­ни... В тях е бъдещето на ита­лианския футбол. Е, има го и Ювентус, който винаги пече­ли. Бианконерите са с двойно по-голям оборот от нас. Там, където не може да се конкурираме с пари, трябва да го пра­вим с идеи и работа.

За да се увеличат приходи­те, е необходимо час по-ско­ро да бъде построен новият стадион...

- По време на икономическа криза проект, оценяван на ми­лиард евро, да се бави ми се струва доста нелогично. Ста­дионът ще даде много не само на Рома, но и на града. Искаме да скъсим пропастта не само с Ювентус, но и с европейския футбол. За да го сторим, този проект е от фундаментално значение.

Ще ви казваме име на фут­болист, а вие ще отговаряте дали е възможно да го прив­лечете. Започваме - Тонали от Бреша?

- Той е един от най-важни­те млади играчи в италианс­кия футбол, но мога да кажа същото и за Барела от Каляри.

Манчини от Аталанта?
- През лятото ще направим опит да го вземем.

Ругани от Ювентус?
- Невъзможно! Юве отказа 40 млн. евро от Челси за него. Не можем да дадем толкова за централен защитник.

Тиаго Мендес от Лил?
- Няма шанс.

Малком не играе редовно, бихте ли го взели, ако Барсе­лона го предложи?
- Не, когато работите в да­ден клуб, трябва да отчита­те и чувствата и сантиментите на привържениците му. Малком лятото се подигра с Рома и няма как да дойде тук.

За финал нещо в сферата на мечтите - ако можете да избирате, кого бихте пред­почели от Мбапе и Неймар?
- Килиан, защото е по-млад и по-силен.

Реклама

Коментари

Секция "Коментари" е предоставена за мнения и коментари от читателите на novsport.com. Препоръчителна минимална възрастова граница 18 години.
Novsport.com не носи отговорност за съдържанието на тази секция. Посетителите използват и четат раздела на своя отговорност.

Bookmark and Share

1927
Изпратено от Анонимен на 23 февруари 2019 10:25. |
Между другото след година две или три в мъжкия отбор се очаква най големия талант Пиетро Томасели наричан новия Меси който сега играе при юношите.Очакванията са това да е новия принц на Рим

 

Още от Интервютa

Още от Интервютa

Актуално

17:15 20/04 ЦСКА - Левски 0:0
20:00 20/04 Лудогорец - Ботев Пд 3:0
17:30 Днес Верея - Етър
20:00 Днес Берое - Черно море
На Живо 13:00 Сега Леванте - Еспаньол 0:0
15:00 Днес Хетафе - Севиля
15:30 Днес Евертън – Манчестър Ю
16:30 Днес Фрайбург - Борусия Д
17:15 Днес Реал М - Атлетик Б
18:00 Днес Арсенал - Кристъл Палас
18:00 Днес Кардиф – Ливърпул
19:00 Днес Херта – Хановер
19:30 Днес Виляреал - Леганес
21:45 Днес Бетис - Валенсия
22:00 Днес ПСЖ - Монако

Реклама

Видео

Кирил Десподов е футболист №1 на България за 2018 година Спортист на 2018 година Част от пресконференцията на Григор Димитров
Кирил Десподов е футболист №1 на България за 2018 година
Спортист на 2018 година
Част от пресконференцията на Григор Димитров

Резултати на живо

Всички мачове Още РЕЗУЛТАТИ

Футболни Прогнози

Любопитно

Нападател на Левски зарадва деца за Великден „Сините“: Поклон пред всички, дали живота си за свободата на родината! Новият тото милионер ще дари част от парите за благотворителност
Нападател на Левски зарадва деца за Великден
„Сините“: Поклон пред всички, дали живота си за свободата на родината!
Новият тото милионер ще дари част от парите за благотворителност

Реклама

Фото Галерия

Здрава битка и нулево равенство на ЦСКА - Левски Лудогорец победи по навик Левски, екшън на трибуните Битката между Лудогорец и ЦСКА остана без победител
Здрава битка и нулево равенство на ЦСКА - Левски
Лудогорец победи по навик Левски, екшън на трибуните
Битката между Лудогорец и ЦСКА остана без победител

Реклама

Още от деня

Всички новини от деня

Автоновини

От СБА пред Novsport: Решението на ММС осигурява възможност за развитие на автомобилния спорт в България ИЗВЪНРЕДНО: Спряха спринт Вида, кола гори като факла ММС даде лиценз на нова федерация по автомобилен спорт
От СБА пред Novsport: Решението на ММС осигурява възможност за развитие на автомобилния спорт в България
ИЗВЪНРЕДНО: Спряха спринт Вида, кола гори като факла
ММС даде лиценз на нова федерация по автомобилен спорт