Инсталирай - Novsport Alert

ЕВРОПА

Манчестър Юнайтед
Ливърпул
Арсенал
Челси
Интер
Милан
Ювентус
Рома
Реал Мадрид
Барселона
Атлетико Мадрид
Байерн Мюнхен
Манчестър Сити
ПCЖ
Лацио
Борусия Д

Анкета

Кой ще е спечели дербито на Манчестър?

Кой ще е спечели дербито на Манчестър?


Реклама

Facebook

04 февруари 2019 11:45 
"Тема Спорт"


Мончи: Рома твърдо залага на италианци

 

Посрещнат във Веч­ния град като крал, с безусловната подк­репа на тифозите, Рамон Родригес Вердехо, извес­тен просто като Мончи, спортен директор на Ро­ма, преживя 2 години с бо­лезнени продажби и покуп­ки на таланти, големи уда­ри и някои провали, мина­логодишния полуфинален поход в Шампионската ли­га и трудностите през то­зи сезон. Рим обича и изгаря бързо: не дава много вре­ме. И лесно от герой се превръщаш в грешник. Разбра го и 50-годишният бивш вратар на Севиля.

Мончи, каква е равносмет­ката ви след 20 месеца в Ро­ма?
- Заключенията могат да се правят, когато проектът приключи, а моят все още е в развитие. Що се отнася до ми­налия сезон, мисля, че оценка­та е положителна. За този е рано, защото още не е свър­шил. Не може обаче някои ло­ши резултати да променят мисленето ми и ентусиазма да работя в Рома.

Значи няма да си тръгнете в края на сезона?
- Всеки ден чувам, че напус­кам или ме гонят. Не, вече го казах, аз оставам в Рим, целта ми е да постигна постоянен успех, но постепенно. Наясно съм, че желанието на тифозите е отборът да по­беждава, но в същото време е много по-важно отборът да е класен, на високо ниво и близо до отличията. По-добре така, отколкото веднъж да спече­лиш и после нищо. Рим е сто­лица, в която голямата част от населението са привърже­ници на джалоросите. Това, от една страна, е стимулира­що, но, от друга, създава проб­леми - многото тифози допри­насят за напрежението и на­тиска, в това число и медий­ния. Но пиковете и спадовете не могат да бъдат използвани за оправдание. Случвало се е на Сити, на Байерн, на Реал, на Ювентус - на всеки голям клуб. А Рома, макар да няма много трофеи, е гранд, защото е ва­жен клуб. Понякога е добре да виждаме нещата в сиво, а не само в бяло и черно. В допълне­ние на резултатите, сполучли­вите трансфери или провали­те за мен моделът е добър. Ро­ма е много повече от това, което човек чете или чувства.

Водите ли битки в защита на треньора Ди Франческо?

- Не ми беше особено труд­но, защото на 100% съм уве­рен, че е точният човек. Кога­то отидохме в Бостън при Джеймс Палота, за Еузебио го­ворихме не повече от 10-15 се­кунди. Рома има изключителен президент. Аз отговарям за сектора, който ми е поверен, и щом съм доволен, няма проб­лем. Някоя и друга загуба или изпусната победа не означава, че треньорът трябва да бъде уволнен. Моето доверие към Ди Франческо е голямо, а и аз съм отговорен, защото бе мой избор. Освен това двамата се разбираме отлично.

Но някои смятат, че Ди Франческо е от треньорите чиновници...

- Еузебио не е бизнесмен, той е служител, както всички нас. По-миналото лято тряб­ваше да взимаме трудни ре­шения. Не исках да продаваме Салах и Рюдигер, но трябваше да го направя. Както и това лято с Алисон. Но имахме щас­тието да разполагаме с треньор, който разбираше момента и постигна резулта­ти. И сега не мога да загубя вя­рата си в него за някакъв нега­тивен резултат. Мога да го направя, ако отношението се промени, начинът на работа или загуби доверието на еки­па. Винаги ми е било безкрайно неприятно да уволня треньор. Правя го само ако главата ве­че не го слуша... Но в базата ни в Тригория пристигам в 7:30 часа и си тръгвам в 20, така че имам представа какво се случва.

Капитанът Де Роси дълго време се възстановява, как стоят нещата с договора му?

- Познавам добре Даниеле и отдадеността му към романизма. Всички се надяваме да се завърне на терена такъв, какъвто го познаваме - истинс­ки лидер. За другото няма да има проблеми да се разберем.

Време е и за преговори с други играчи - Манолас, Юндер, Ел Шаарави, Лоренцо Пелегрини...
- Случаите са различни. С ня­кои ще говорим сега, а с други -след края на сезона. Да не забравяме и Дзаниоло, който с изявите си дo момента заслу­жава първи да получи предло­жение за удължаване на догово­ра.

Дзаниоло е новото име в италианския футбол, очак­вахте ли той да избухне вед­нага?
- Не, ако трябва да бъда честен. Заслугата е изцяло на треньора, който повярва в него. Интер не искаше да го включи в преговорите за На-инголан, Аузилио (б.р. - спорт­ният директор на нерадзурите) бе издигнал стена, но в крайна сметка тя падна, за­щото много искаха Раджа. Николо го виждахме повече ка­то перспектива и идеята ни беше да го дадем под наем в отбор от Серия А, защото имахме достатъчно полуза­щитници в отбора. Но след продажбата на Строотман (в Марсилия) разбрахме, че е подходящият момент да го задържим. Николо е невероя­тен и разбирам, че Италия се нуждае от нови герои, за да си върне самочувствието на световна сила, но с Дзаниоло трябва да сме по-внимателни. Защото е само на 19 години.

Тифозите се вълнуват да­ли ще остане за дълго в Ро­ма?
- Продадохме важни играчи, за да поставим финансите си в ред, защото един образцов клуб трябва да спазва прави­лата. Наясно сме, че в Италия и в Европа има и такива, кои­то ги заобикалят или поемат по други пътища. Нашата идея е да изградим страхотен отбор, затова казвам, че Дза­ниоло е бъдещето на Рома и не се продава. Тук го очаква дълга и успешна кариера. Ни­коло е като дворец, който изграждаме постепенно и ако не го правим добре, лесно ще рухне. Свидетели сме на мно­го похабени таланти.

Значи сделката с Наинголан се превърна в удар за вас?

- Може да се каже. Съжаля­вам за проблемите на Раджа. Ние не искахме да го продава­ме. Наинголан е силен футбо­лист, проблемът е да бъде уп­равляван.

Рома вече разполага с мно­го италиански футболисти, ще продължите ли тази ли­ния...
- Не съм безгрешен, но знам, когато съм сбъркал, и не спи­рам да се уча. Когато прис­тигнах тук, имах периферни познания за италианския фут­бол. Разбрах, че е по-подходя­що да се вземат италиански играчи. От направените по­купки местните се предста­виха по-добре. Това не означа­ва, че ще пренебрегна външния пазар, но бъдещето на Рома е предимно италианс­ко.

Грешка ли бяха трансфе­рите на Пасторе и Шик?
-Хавиер е силен играч, въп­росът е да го видим в светли­ната на показаното в Палер­мо и ПСЖ. За това все още има време. При Шик проб­лемът е друг. Личността по­някога не намира идеалния на­чин, за да развие това, което притежава. Патрик е много силен в тренировките, но за съжаление тези умения не се виждат в играта. Така че трябва да работим върху личността. Можем дa го дадем под наем, за да му помогнем, но няма сигурна формула. Патрик е це­нен и не трябва да се отказва­ме лесно от него. Той е тала­нтлив, но адаптацията поня­кога е сложна. Спомнете си Имобиле. Ако говорите за периода му в Дортмунд или в Се­виля, трябва да го съсипем. А сега в Лацио се превърна в идол.

На база съотношението качество - цена кой е най-доб­рият играч, който сте взели в Рома?
- Като принос бих казал Ко­ларов, но в Лоренцо Пелегрини има no-голяма перспектива.

В Серия А Ювентус обаче няма конкуренция?
- За мен италианското пър­венство е от висока класа. Никъде няма да намерите по-добро от тактическа гледна точка. Трябва обаче да се ра­боти по-добре в школите и да се дава шанс на младите като Барела, Тонали, Манчини, Дза­ниоло, Кристанте, Пелегри­ни... В тях е бъдещето на ита­лианския футбол. Е, има го и Ювентус, който винаги пече­ли. Бианконерите са с двойно по-голям оборот от нас. Там, където не може да се конкурираме с пари, трябва да го пра­вим с идеи и работа.

За да се увеличат приходи­те, е необходимо час по-ско­ро да бъде построен новият стадион...

- По време на икономическа криза проект, оценяван на ми­лиард евро, да се бави ми се струва доста нелогично. Ста­дионът ще даде много не само на Рома, но и на града. Искаме да скъсим пропастта не само с Ювентус, но и с европейския футбол. За да го сторим, този проект е от фундаментално значение.

Ще ви казваме име на фут­болист, а вие ще отговаряте дали е възможно да го прив­лечете. Започваме - Тонали от Бреша?

- Той е един от най-важни­те млади играчи в италианс­кия футбол, но мога да кажа същото и за Барела от Каляри.

Манчини от Аталанта?
- През лятото ще направим опит да го вземем.

Ругани от Ювентус?
- Невъзможно! Юве отказа 40 млн. евро от Челси за него. Не можем да дадем толкова за централен защитник.

Тиаго Мендес от Лил?
- Няма шанс.

Малком не играе редовно, бихте ли го взели, ако Барсе­лона го предложи?
- Не, когато работите в да­ден клуб, трябва да отчита­те и чувствата и сантиментите на привържениците му. Малком лятото се подигра с Рома и няма как да дойде тук.

За финал нещо в сферата на мечтите - ако можете да избирате, кого бихте пред­почели от Мбапе и Неймар?
- Килиан, защото е по-млад и по-силен.

Реклама

Коментари

Секция "Коментари" е предоставена за мнения и коментари от читателите на novsport.com. Препоръчителна минимална възрастова граница 18 години.
Novsport.com не носи отговорност за съдържанието на тази секция. Посетителите използват и четат раздела на своя отговорност.

Bookmark and Share

1927
Изпратено от Анонимен на 23 февруари 2019 10:25. |
Между другото след година две или три в мъжкия отбор се очаква най големия талант Пиетро Томасели наричан новия Меси който сега играе при юношите.Очакванията са това да е новия принц на Рим

 

Още от Интервютa

Още от Интервютa

Актуално

На Живо 12:00 Сега Локо Сф - ЦСКА 1948 2:2
14:15 Днес Ботев Пд - Берое
16:30 Днес Лудогорец - Черно море
14:00 Днес Реал М - Еспаньол
14:30 Днес Евертън - Челси
16:30 Днес Борусия М - Байерн
16:30 Днес Лайпциг - Хофенхайм
16:30 Днес Борусия Д - Фортуна
17:00 Днес Тотнъм - Бърнли
17:00 Днес Борнемут - Ливърпул
19:00 Днес Удинезе - Наполи
19:30 Днес Байер Л - Шалке
19:30 Днес Леванте - Валенсия
19:30 Днес Ман С - Ман Ю
21:45 Днес Лацио - Ювентус
22:00 Днес Барселона - Майорка

Реклама

Видео

Голдън Стейт - Торонто 109:123 Кирил Десподов е футболист №1 на България за 2018 година Спортист на 2018 година
Голдън Стейт - Торонто 109:123
Кирил Десподов е футболист №1 на България за 2018 година
Спортист на 2018 година

Резултати на живо

Всички мачове Още РЕЗУЛТАТИ

Футболни Прогнози

Любопитно

Бойко Борисов бележи и преотстъпва дузпа на Бижутера Впечатляващо! Лудогорец е №2 в Европа Привърженик на Нюкасал стана "Фен на годината"
Бойко Борисов бележи и преотстъпва дузпа на Бижутера
Впечатляващо! Лудогорец е №2 в Европа
Привърженик на Нюкасал стана "Фен на годината"

Реклама

Фото Галерия

ЦСКА и Лудогорец с безлично 0:0 на "Българска Армия" ЦСКА Москва - Лудогорец 1:1 ЦСКА повали Славия в голяма битка на „Армията“
ЦСКА и Лудогорец с безлично 0:0 на "Българска Армия"
ЦСКА Москва - Лудогорец 1:1
ЦСКА повали Славия в голяма битка на „Армията“

Реклама

Още от деня

Всички новини от деня

Автоновини

Себастиен Ожие подписа с Тойота Спортът по телевизията днес ОФИЦИАЛНО: Фернандо Алонсо ще стартира на рали Дакар 2020
Себастиен Ожие подписа с Тойота
Спортът по телевизията днес
ОФИЦИАЛНО: Фернандо Алонсо ще стартира на рали Дакар 2020