Президентът на ФИС с категорична позиция за Зимните олимпийски игри

Вижте какво заяви Джан-Франко Каспер

Президентът на ФИС с категорична позиция за Зимните олимпийски игри

Зимните Олимпийски игри трябва да включват по-малко събития, заяви президентът на Международната федерация по ски (ФИС) Джан-Франко Каспер.

Форумът в Пекин през 2022 година ще включва 109 състезания в 15 различни дисциплини от 7 спорта, а за целта домакините ще похарчат около 3,4 милиарда евро.

„Имаше много дискусии относно цената по организирането на Олимпийските игри, а включването на все повече събития не помага особено. Трябва да внимаваме, за да не се самоубием, искайки прекалено много. Това е изключително важно за бъдещето на Игрите и на техните домакини“, коментира 75-годишният швейцарец, който е член на Асоциацията на международните федерации по олимпийски зимни спортове.

„Видяхме какво се случи с Токио 2020, защото включихме пет нови спорта, а домакинството на Пекин ще е още по-мащабно и скъпо, което не е правилно. През 2026 г. никой няма дори да се опита да се мери с Пекин“, допълни Каспер и подкрепи очакванията, че руските атлети ще могат да участват на Олимпиадата в Токио след допинг-скандала.

„Първо обаче трябва да се уверим, че Руската допингова агенция се променя и ще осъществява качествен контрол. Разбира се, който е взимал допинг трябва да бъде наказан, но не смятам за редно да се наказват и невинни спортисти. УАДА прави всичко по силите си в момента, макар че според мен трябваше да реагира по-рано и по-строго. Те обаче вече получиха всички необходими данни и се надявам, че ще ги проверят внимателно“, допълни той. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки