Алберт Попов пред NOVSPORT: В зимните спортове може да сме малко състезатели, но сме сърцати

Топ алпиецът с любопитно признание за новия си прякор, разкри какво рискуват ежедневно скиорите

Алберт Попов пред NOVSPORT: В зимните спортове може да сме малко състезатели, но сме сърцати
Звездата ни в алпийските ски Алберт Попов разкри, че един от най-добрите скиори в света – Феликс Нойройтер вече му е измислил прякор. За него, а и явно за доста от останалите състезатели, българската сензация е Попи.
 
Нойройтер му измислил прякора, след страхотните резултати на Аби в последните състезания. Разбира се, германецът го попитал дали му харесва, преди да започне да го използва свободно и софиянецът споделил, че няма нищо против. Още в първото си интервю след това обаче Нойройтер говорил и за Алберт, вече използвайки прякора му Попи.
 
Звездата ни в алпийските ски коментира пред Novsport.com и бума на зимните спортове в последно време, като разкри че следи повечето от тях, дори и фигурното пързаляне, където Александра Фейгин записа историческо класиране на европейското първенство при жените.  
 
„Следя успехите и на другите състезатели в зимните спортове и съм много горд с това, което постигат и с това, че доказваме, че българите можем и то не само в алпийските ски. Слушам и чета какво се говори и пише за тях и смятам, че България има много добри спортисти и може да сме малко, но наистина сме сърцати и показваме, че сме сред най-добрите.Просто пожелавам на всички да са живи и здрави и да продължаваме да се гордеем с нашата страна и да развяваме родния флаг по света”, заяви Алберт.
 
Топ скиорът разкри и какви са целите му за предстоящата Световна купа в Банско (22-24 февруари), където той ще участва в гигантския слалом.
„Моите цели за Световната купа в Банско са влизане в топ 30. Все пак това е другата технична дисциплина – гигантски слалом, в която все още не съм постигал такъв резултат. Мисля, че публиката и хората, които ще ме подкрепят там, ще ме мотивират и ще ме надъхат да постигна едно хубаво класиране сред първите 30”, добави Попов.
 
За световното първенство пък Алберт заяви:
 
„На световно първенство има по-малко участници, ще стартирам с номер 22-23, така че нищо не се знае. Доста хора карат с притеснение и мислят за медали, докато при мен не е така. Ще карам по същия начин, както до сега и се надявам на добро класиране. На Световната купа има около 70 участници и стават дупки за задните номера и вече е много по-трудно да гониш време като на Хиршер. Мисля, че с №24 имам страхотно преимущество и се надявам да го използвам максимално. Предстоят емоционални стартове. На такива шампионати към по-добрите като Хиршер има много очаквания и това води до притеснение и напрежение. Нищо не се знае, отивам без притеснение, нямам какво да губя", каза Алберт.
 
 
Алпиецът сподели още, че според него ски спортът е малко недооценен, но това трябва да се промени, тъй като състезателите, особено тези в скоростните дисциплини ежедневно рискуват живота си.
 
„Ските като цяло са недооценен спорт, но мога да кажа, че всички състезатели рискуват дори живота си, за да постигнат дори невъзможното. В техничните дисциплини има по-малко контузии, но в скоростните – там всеки път наистина се кара с една мисъл, че днес може и да ти е последното спускане, защото всичко може да се случи. Те летят с една страхотна скорост от 140-160 км/ч и всяко едно падане или дори малка грешка може да доведе до тяхната смърт. В последните години имаше няколко такива случаи и всички в ските тъгуваме за тези състезатели. Така че от тази гледна точка спортът ми е малко недооценен. Но от Международната федерация вече разглеждат възможностите за по-голяма безопасност на скиорите и смятам, че скоро ще се вземат мерки”, разкри Алберт.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки