Дженоа шокира Италия с трансфер от Юве за 18 милиона

"Грифоните" ще броят рекордна сума за Стораро

Дженоа шокира Италия с трансфер от Юве за 18 милиона

Редица въпроси излязоха на преден план след като днес Ювентус оповести продажбата на Стефано Стураро в Дженоа срещу 18 милиона евро. По този начин полузащитникът стана най-скъпото попълнение в цялата история на „грифоните”, които са най-старият клуб в Италия.

Сделката беше обявена първоначално на 24 януари, като торинци подробно оповестиха схемата, по която ще се извърши: 25-годишният Стураро ще бъде първо преотстъпен до края на кампания 2018/2019, което ще струва 1,5 милиона евро на генуезци, за които възниква задължение за покупка срещу 8,5 милиона в края на сезона, а цифрата може да набъбне с още 8 милиона евро под формата на бонус.

Днес обаче от Юве оповестиха нова версия, според която „предвид изпълнението на условията, залегнали в договора, задължението за постоянното придобиване на регистрационните права на играча Стефано Стураро от Дженоа трябва да се счита в размер на 16,5 милиона евро, дължими през следващите 4 финансови години”.

Така общата сума, която Дженоа трябва да заплати за Стураро достига до 18 милиона евро, което е абсолютен рекорд в съществуването на клуба. За Юве това пък значи печалба от 12 милиона евро от играча, когото закупиха от „грифоните” през 2014-а.

Това, което доведе до всеобщо учудване в Италия, е как точно са били изпълнени „условията, залегнали в договора”. Активирането на клаузата по отношение на бонус плащанията може и да мине за рекордно бързо, като трябва да се вземе под внимание, че Стураро още не е изиграл и минута футбол от август насам, когато скъса ахилесово сухожилие.

Играчът беше включен в групата на Дженоа за мачовете срещу Емполи и Сасуоло, но той остана на пейката и не влезе в игра. „Калчомеркато” твърди, че условието всъщност е било много просто – Дженоа е трябвало да спечели 1 точка след обявяването на трансфера (Дженоа победи Емполи с 3:1 и направи 1:1 срещу Сасуоло), за да се активира бонуса от 8 милиона. Изданието счита, че Юве и Дженоа са сключили аналогично споразумение по отношение на Лука Дзанимакия, който играе като преотстъпен в младежкия тим на Юве (който се състезава в Серия С). Това определено прибавя още колорит към и без друго засуканата мрежа от трансфери, която президентът на Дженоа Енрико Прециози изплете през годините.

Размяната на играчи между клубовете при значително повишени цени е една от причините тим като Киево да стартира сезона със служебно извадени 3 точки от актива. „Летящите магаренца” сключиха редица бартерни сделки с Чезена, който банкрутира през миналото лято.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки