16 български състезатели отпътуваха за Европейския олимпийски зимен фестивал

Жени Раданова предизвика фурор на аерогара „София”

16 български състезатели отпътуваха за Европейския олимпийски зимен фестивал
Шестнайсет наши млади състезатели отпътуваха рано тази сутрин за 14-ото издание на Европейския олимпийски зимен фестивал в Сараево и Източно Сараево. Форумът се открива утре, неделя, 10 февруари и ще продължи до петък, 15 февруари. България ще бъде представена в 5 вида спорт - биатлон, ски-алпийски дисциплини, ски-бягане, шорттрек и фигурно пързаляне.
 
От името на БОК олимпийците получиха националния трибагреник с пожеланието да имат поводи да го развяват, а по традиция на всички състезатели и треньори бяха връчени на изпроводяк плюшени лъвчета за късмет от спонсора на БОК Fibank. В официалната ни делегация като треньор е включена най-титулуваната ни състезателка в шорттрека Евгения Раданова и един от успешните ни алпийци Стефан Георгиев, като и двамата са участници в първия зимен ЕМОФ в Аоста през 1993, където Жени грабна сребро на коронната си дисциплина 500 м, а Анна Кръстева финишира след нея и спечели бронз. 
 
Раданова бе най-търсена за снимки при изпращането на аерогарата, повечето млади български състезатели искаха да се докосната до легендата и да си направят селфита с нея за кадем. Водач на делегацията е Белчо Горанов, генерален секретар на БОК.
 
Участието и постиженията на младите спортисти на възраст между 14 и 18 години в тези мулти спортни прояви, организирани по идея на Жак Рог и провеждани под егидата на европейските олимпийски комитети, са гаранция за реализиране на успешна кариера от много спортисти от Европа.
 
Безспорно доказателство за това са спечелените три олимпийски отличия от най-успешната ни състезателка в шорттрека Жени Раданова. Участничка в четири олимпийски игри (Лилехамер 1994, Нагано 1998) и носителка на сребърен медал в коронната й дисциплина 500м и бронзов на 1000м от игрите в Солт Лейк Сити 2002, както и сребърен медал на 500м от Торино 2006.
 
 
Стефан Георгиев е дългогодишен национален състезател и шампион в ски алпийски дисциплини и участник също в 4 зимни олимпийски игри (Нагано 1998, Солт Лейк Сити 2002, Торино 2006 и Ванкувър 2010).
 
С участие и първи успехи, звездния си път започва и шампионът ни в сноуборда Радослав Янков, спечелил златен медал в паралелния слалом от ЕМОФ Хака 2007. Той е носител на Кристалния глобус за 2017 и участник в две зимни олимпиади в Сочи 2014 и ПьонгЧанг 2018.
 
Носител на сребърен медал от зимен фестивал в Сласк Бескиди 2009 е и най-добрия ни ски-скачач Владимир Зографски. Участник в две зимни олимпийски игри в Сочи 2014 и ПьонгЧанг 2018, като при последното си участие заема 14-о място - най-доброто класиране на български скачач от такъв форум.
 
С два сребърни медала в алпийските ски дисциплини от ЕМОФ Форалберг/Лихтенщайн 2015 е и младата ни звезда Алберт Попов, с когото са свързани надеждите ни за нов пробив в световния елит в тази дисциплина.
 
 
Официалното откриване на фестивала е утре от 20 ч. българско време, а състезанията започват в понеделник, когато още в 10 ч. сутринта първи от нашите на старт ще застанат петимата от ски-бягането за спринтовите дисциплини, двамата ни представители в шорттрека за гонката на 1500 м и Ева Вукадинова за първия манш на гигантския слалом.
 
 
Ето кои млади олимпийци ще представят България в Сараево:
 
Биатлон 4 момчета
 
БЛАГОЙ ТОДЕВ
ДЕЯН РАЗЛОЖКИ
ДАНИЕЛ ПЕШКОВ
ВАСИЛ ЗАШЕВ
 
Ски
 
Алпийски дисциплини 1 момиче 3 момчета
ЕВА ВУКАДИНОВА
КАЛИН ЗЛАТКОВ
ГЕОРГИ ЕРГИН
КОНСТАНТИН СТОИЛОВ
 
Ски бягане 2 момичета 3 момчета
ЛИДИЯ НАНОВА
КАЛИНА НЕДЯЛКОВА
АЛЕКСАНДЪР ОГНЯНОВ
ТОДОР МАЛЧОВ
КРАСИМИР АТАНАСОВ
 
Кънки
 
Фигурно пързаляне 1 момиче
ИВЕЛИНА БАЙЧЕВА
 
Шорттрек 2 момчета
ЛЮБОМИР КАЛЧЕВ
ПЕТКО ДАПЧЕВ

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки