Георги Атанасов: Пенев има какво да доказва като треньор

Нестор Ел Маестро е за оценка „Добър 4”, допълва спецът

Георги Атанасов: Пенев има какво да доказва като треньор
Треньорската смяна в ЦСКА веднага след лагера в Испания изглежда като форсмажорно обстоятелство, но това далеч не е прецедент във футбола. Няма рецепта за най-подходящ момент за рокада. Това заяви в коментар за „Тема спорт” специалистът Георги Атанасов. 
 
„Любослав Пенев обаче носи със себе си оптимизъм, тъй като е голямо и доказано име за ЦСКА. Отворен остава въпросът какви са точните причини за раздялата с Нестор Ел Маестро, но с оглед представянето на отбора и игровия стил, това не е чак толкова изненадващ ход. Трудно е да се анализира с няколко думи представянето на ЦСКА през есента. Като се направи преглед на общата картина, Ел Маестро заслужи оценка „Добър 4”. Това по принцип не е лошо, но далеч не е достатъчно за клуб с марката и претенциите на ЦСКА.
 
Продукцията при Нестор имаше две лица. През лятото всичко започна много обещаващо с добрите мачове в Лига Европа. В онзи момент имаше пълното основание да се смята, че клубът е попаднал на перспективен, модерен и иновативен треньор от европейски тип. Първото впечатление обаче се оказа подвеждащо. Ел Маестро развали ранния си успех с някои доста невзрачни мачове в първенството. Провали се в най-важните двубои с претендентите за титлата, като най-ниската точка бе ужасното представяне във вечното дерби. Имаше сериозни мъки и срещу по-скромни съперници, дори на "Армията".
 
Така, като се осредни оценката 5 за представянето през лятото и се добави оценката 3 за по-късните есенни мачове, се получава „Добър 4”. Големи имена като Никодимов и Петрович достатъчно ясно подчертаха, че космополитният Ел Маестро не е дорасъл за предизвикателство от типа на ЦСКА. А вероятно и самият той бе изненадан от специфичната обстановка на "Армията" и изобщо в българския футбол. Нестор направи редица интелигентни съждения, но сякаш остана гост у нас и така и не се адаптира към условията в София”, анализира Атанасов.
 
„Ел Маестро обаче е затворена страница, нека отправим поглед към бъдещето и Любослав Пенев. Той и цялата му фамилия са генетично свързани с ЦСКА. Нямаше нищо по-естествено от това в даден момент Ел Голеадор да се завърне начело на отбора. Факт е, че Любо още не е постигнал в треньорския занаят онази изключителност, каквато притежаваше като футболист. Но подобно припокриване на образите се случва изключително рядко.
 
В ЦСКА Пенев се е доказал с елиминирането на Динамо Москва насред руската столица и с победата с 2:0 над Левски. След това Любо постигна последната титла у нас, преди на сцената да излезе Лудогорец - с Литекс през 2011-а. Това не може да бъде подминато с лека ръка. Не бива да се забравя и 3-годишният престой на Пенев в националния отбор, когато по всеобщо мнение съживи селекцията ни. Да, Ел Голеадор има какво да доказва на треньорското поприще, но не трябва да се подценява и емоционалният ефект, който ще има върху ЦСКА.
 
В последните месеци на "Армията" се беше настанило академично спокойствие и дори апатия. Това не е характерно за червената общност. Тя има нужда от събуждане. А Пенев е човек, който е способен да освежи обстановката. Той е антисистемна личност и неговият колорит е добре познат. Настроенията сред червената общност към назначението на Любо са оптимистични. Но тежката дума ще имат резултатите”, каза още специалистът.
 
„Трябва да се обърне внимание и на пасивната селекция месец след началото на подготовката. Това не е непременно притеснително. Липсата на нови имена може да отвори периметър за реализация на някой от досегашните футболисти, които при Ел Маестро не успяваха да намерят оптимално участие. Хора като Перейра и Бикел или млади момчета като Антов, Атанасов и Лясков. Любо е доказвал, че дава път на подрастващи играчи със скромни визитки. Освен това Ел Голеадор не робува на имена, защото най-голямото име в съблекалнята на ЦСКА вече е самият Пенев. Няма начин да се съобразява с авторитети”, убеден е Атанасов. 
 
„За финал е трудно да се даде прогноза за пролетния дял. Отборът го очаква много трудно първо изпитание на „Тича". Черно море е един от силните тимове, а специалист като Илиан Илиев е доказал, че умее да сглобява конкурентни отбори с по-скромни ресурси. Не бива да се забравят и обективните проблеми на ЦСКА с контузии и преливане към нов игрови стил. Предстои много тежък двубой. Но Любо Пенев е способен да даде импулс на отбора и червената общност и ЦСКА да разцъфне с пролетта”, завърши Георги Атанасов.

 

ЦСКА плати над 3 млн. лева на НАП

Левски вече не фигурира след длъжниците

Община Пазарджик отпуска пари за заплати на Хебър

Очаква се 105 хиляди лева да бъдат преведени на клуба

Стоичков: Оптимист съм за България

Камата смята, че скоро отборът ни ще се класира за голям футболен форум

Черно море се намира в добра серия срещу Ботев в Пловдив

В последните си девет мача, "канарчетата" имат само две победи

Гонзо избра кой да го наследи в БФС

Кирил Котев ще заеме поста технически директор

Локо Пловдив връща Медвед на Пирин

В момента той е под наем на "Лаута"

Трима национали вече тренират с Левски

Пламен Андреев, Марин Петков и Хосе Кордоба са на линия за Николай Костов

ЦСКА изгуби Де Нойер до края на сезона

Защитникът продължава да се възстановява от контузията в коляното

Интерес от чужбина към Пламен Андреев

Стражът на Левски може да потегли към Западна Европа след края на сезона

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки