Легенда на уелския футбол: Бейл е длъжен да научи испански

"Става въпрос за уважение към страната, в която играеш", смята Джон Тошак

Легенда на уелския футбол: Бейл е длъжен да научи испански

 Джон Тошак е едно от най-разпознаваемите имена в историята на уелския футбол, изграждайки репутацията си първо като играч, а после и като треньор. Именно като наставник той на два пъти бе начело на Реал Мадрид и поради тази причина коментира набралата популярност в последната седмица тема относно Гарет Бейл и това, че той така и не е успял да научи испански език. Преди гостуването на “белите” на Аякс, Марсело заяви, че уелската светкавица не говори в съблекалнята, защото няма нужните познания по езика на Сервантес. 

“Когато отидеш в дадена страна, трябва да научиш местния език - от уважение към клуба, в който играеш, както и към местните хора и към съотборниците. Длъжен си да можеш да говориш на техния език. Гарет е задължен най-малкото да опита”, каза Тошак в интервю за El Transistor по Onda Cero. Бейл дебютира за Уелс именно под ръководството на Тошак, когато бе на едва 17-годишна възраст и все още играеше като ляв бек. Бившият селекционер на страната го определи като “фантастичен играч, когато е здрав” и добави, че е невероятен талант, но контузиите често оставят своя отпечатък върху представянето му. 

“Най-добрият играч, с когото съм работил? Труден избор. Арконада в Реал Сосиедад, Бебето в Депортиво Ла Коруня, Нуредин Найбет….Оскар Руджери в Реал Мадрид”, върна се назад той.

“Дали бих се върнал към треньорството? Нека си говорим сериозно. Вече съм почти на 70, а играта се промени много. Все по-трудно е за треньорите”, завършва Тошак.

Въпреки проблемите с комуникацията, Бейл вече има 100 гола и 63 асистенции в общо 218 мача за "кралския клуб".

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки