Корейските шорттрекисти идват в София, за да защитят 7 световни титли

Световното първенство ще се проведе от 8 до 10 март

Корейските шорттрекисти идват в София, за да защитят 7 световни титли

 Състезателите от Република Корея пристигат в София, за да защитават седем титли на Световния шампионат по шорттрек в зала "Арена Армеец" от 8 до 10 март.

 
На първенството в Монреал през миналата година азиатците триумфираха във всичките пет дисциплини при жените (многобой, 500, 1000, 1500 и щафета на 3000 метра), като Шим-Сук Хи беше най-добра на 1000 метра, а в останалите четири спечели Чой Мин-Джон.
 
20-годишната Мин-Джон завърши на седмо място в Световната купа през този сезон и със сигурност в София ще опита да се реабилитира.
 
При мъжете южнокорейците бяха най-добри на 500 метра и в щафетата на 5000 метра.
 
На второ място в класирането по медали преди година бе Канада, благодарение на трите си титли (многобой, 1000 и 1500 метра). Всички бяха спечелени от местната звезда Шарл Амлен, за когото Световното първенство в българската столица може да е последното състезание в кариерата.
 
34-годишният Амлен също не бе особено убедителен в Световната купа този сезон и завърши на 27-о място.
 
Унгария също имаше победител миналата година, благодарение на Шаолин Шандор Лю. 23-годишният състезател с майка унгарка и баща китаец обаче спечели финалната дисциплина на 3000 м, в която не се раздават медали. Въпреки това тя е изключително важна, тъй като там участват само 8-те шорттрекисти с най-много финални точки в състезанието и може да доведе до разместване в челните позиции.
 
Унгарецът завърши на 12-а позиция в класирането за световната купа този сезон, но със сигурност ще търси по-добри позиции в София.
 
Общо 8 нации спечелиха медали на шампионата на планетата през 2018-а. Към 7-те златни отличия Корея добави 4 сребърни и 1 бронзов (общо 12), Канада взе освен титлите на Хамлин още 1 сребърен и 2 бронзови медала (общо 6), а Унгария си тръгна със сребро. Сред призьорите бяха още Китай (1 сребърен и 3 бронзови), Русия (1 сребърен и 2 бронзови),  Холандия (1 сребърен и 1 бронзов), Полша (1 сребърен) и Япония (1 бронзов).
 
Входът за Световното първенство в София (8-10 март) е свободен.
 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки