Над 30 големи шампиони си дават среща на "Дан Колов - Никола Петров"

Иво Ангелов и Николай Байряков пропускат надпреварата

Над 30 големи шампиони си дават среща на "Дан Колов - Никола Петров"
Рекордните над 530 състезатели от 43 държави ще участват на турнира по борба "Дан Колов - Никола Петров", който ще се проведе от 28 февруари до 3 март в "Арена Монбат" в Русе.
 
В последния момент участие е заявено и от Ливан, с дебют на турнира. Сред другите участници са Япония, Република Корея, Китай Иран, Казахстан, Финландия, Швеция, Украйна, Египет, Индия, Узбекистан и други. 641 акредитирани заявки има до момента, а общият брой на състезатели и официални лица ще достигне до 750. 
 
"За първа година има рекорден брой участници в турнира - над 530 от 43 държави, което е едно малко световно първенство. Идват едни от най-изявените борци в света", каза президентът на БФ Борба Христо Маринов на пресконференция днес.
 
България ще участва с 15 борци в класическия стил, 12 в свободния стил и с 11 жени. От жените на тепиха няма да се появи Миглена Селишка, тъй като на нея й предстои участие на европейското първенство по борба до 23 години в Нови Сад (Сърбия) от 4 до 10 март. Надпреварата в свободния стил - мъже и жени ще бъде рейтингова и ще носи точки за световната ранглиста. А състезателите, които са с по-предно класиране, ще имат по-благоприятен жребий за световното и европейско първенство. Тази година шампионатът в Астана (Казахстан) през септември ще бъде и първата квалификация за олимпийските игри.
 
При класиците Русия идва с първия си състав, както и Армения, а японците са с олимпийския вицешампион от Рио 2016 Шинобу Ота. Над 30 шампиони и над 50 медалисти от големи първенство пристигат в Русе, но това са без българите. Схватките в "Арена Монбат" ще бъдат на четири тепиха. Повечето състезатели ще пристигат на летището в Букурещ и оттам ще бъдат транспортирани до Русе.
 
Мъжете в свободния стил са на лагер в Самоков, класиците са в Тетевен, а жените тренират в Благоевград. Женският национален отбор е готов за турнира, обяви селекционерът Петър Касабов.
 
"Ще участваме с най-доброто, всички са здрави. В момента 15 момичета са на лагер. Зедно с нас тренират отборите на Алжир, Тунис, Индия, утре ще пристигнат и Китай", каза още Касабов. 
Голямата звезда на тима е световната и европейска шампионка в категория 62 килограма Тайбе Юсеин. "Тя е класен състезател, знае какво иска и знае как да го постигне. Харесва ми това, че не се възгордява от медийния интерес", заяви Касабов.
 
При жените повторен дебют ще направи и Мария Оряшкова, петкратна световна и 9-кратна европейска шампионка по самбо (първият беше през 2010-а). През лятото тя стана и шампионка на България по борба, а миналата година спечели четири европейски титли в неолимпийските стилове борба.
 
"Ще се опитаме да "внедрим" Мария Оряшкова в нашия спорт. Тя е невероятен спортист. Иска ми се да пробудим младите ни състезатели, като гледат как тренира, как се влага в това, което прави. И тъй като все пак вече е на години, й бях казал че може да тренира на облекчен режим. Но тя до момента нито една тренировка не е пропуснала. Много съм доволен от нея, и че я имаме в отбора", каза Касабов.
 
Селекционерът на класиците Армен Назарян разкри, че на турнира няма да участват Иво Ангелов и петият от олимпиадата в Рио 2016 Николай Байряков. Байряков, който стана първи на родния шампионат през януари, претърпя операция на минискуса. Петият от олимпиадата Рио 2016 ще пропусне и европейското първенство в Букурещ през април.
 
На "Никола Петров" няма да се бори и капитанът на националите Иво Ангелов. На него треньорският щаб ще разчита за европейските игри през юни в Минск и за мондиала в Астана през септември. Призьорът от европейски първенства Даниел Александров пък ще се бори в по-горната, олимпийска категория до 77 кг.
 
"Ангелов е с нас на лагера в Тетевен, но няма да участва на турнира в Русе. Искаме да го съхраним. Байряков получи контузия на коляното, оперира се и ще отсъства два месеца. Няма да участва на европейското първенство. Заедно на лагера сме с отборите на Полша, Португалия, Индонезия и Тунис. Има леки контузии в отбора, но всички ще се възстановят до "Дан Колов - Никола Петров", заяви Назарян.
 
"В свободния стил ще участваме с 10 състезатели от националния отбор и две момчета от клубове. Владимир Дубов качва на по-горната категория 65 от 61 кг и ще му бъде много трудно в Русе като гледам предварителните заявки", каза селекционерът на свободния стил Валентин Ангелов. А дебют пред българска публика ще направи дагестанецът с български паспорт Ахмед Магамаев. Финалите ще бъдат предавани пряко по БНТ 3 съответно в петък и събота от 18.00 часа, а в неделя от 11.30 часа.
 
Състави на българските отбори за турнира "Дан Колов - Никола Петров":
 
класически стил:
55 кг: Недялко Петров, Александър Мирчев
60 кг: Августин Спасов, Андрей Георгиев
63 кг: Мартин Велев
67 кг: Свилен Костадинов, Константин Стас
72 кг: Айк Мнацаканян, Дейвид Димитров, Теодор Домозинов
77 кг: Даниел Александров
82 кг: Росиан Дермански
97 кг: Кирил Милов, Симеон Станкович
130 кг: Милослав Методиев
 
свободен стил:
57 кг: Георги Вангелов
61 кг: Стефан Иванов
65 кг: Владимир Дубов, Димитър Иванов
74 кг: Мирослав Киров, Али-Паша Умаропашаев, Мохамед Бакър
79 кг: Енгин Исмаил, Мирослав Христов
86 кг: Ахмед Магамаев, Светослав Димитров
97 кг: Николай Щерев
 
жени:
50 кг: Елица Янкова, Ивана Димитрова
53 кг: Раймял Зиберова
55 кг: Евелина Николова
57 кг: Мими Христова, Биляна Дудова
62 кг: Тайбе Юсеин
65 кг: Джанан Манолова, Виктория Бобева
68 кг: София Георгиева
76 кг: Мария Оряшкова

 

Отбори от 20 държави се впускат в турнир по петанк край Варна

Звездата-инфлуенсър Танги Пенин ще покаже техниките на любимата игра на терените в курорта „Св.Св.Константин и Елена“

Валентина Георгиева 15-а в квалификациите на греда

Вижте подробности

Ризов се размина с финала на пушка от 3 положения на СК в Рио

Българинът не успя да вземе олимпийска квота

Шефът на европейския хандбал: С нетърпение гледаме към България и Варна

Българите научиха съперниците си за предстоящите у нас две първенства по плажен хандбал

Нургюл Салимова с четвърто поражение в Торонто

Тя отстъпи с черните фигури на индийката Хумпи Конеру

Френски министър разкри дали откриването на Олимпиадата ще е на "Стад дьо Франс"

Вижте подробности

Изписаха от болница двукратен шампион на Тура

Вингегор под въпрос за обиколката на Франция

Франция и Германия приемат Световното по хандбал за мъже през 2029 година

Вижте подробности

Олимпийските игри тръгнаха с резервния огън

Вижте защо

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки