Иван Турицов: Искам да спечеля всичко с ЦСКА и да отида в Реал!

Готови сме да победим Левски, категоричен е юношата на "червените"

Иван Турицов: Искам да спечеля всичко с ЦСКА и да отида в Реал!

Иван Турицов записа официален дебют с фланелката на ЦСКА при победата над Ботев (Враца) с 2:1. 19-годишният талант започна като титуляр на позицията десен бек.

Той е шампион с отбора на "червените" до 19 години през сезон 2016/2017. Важна част от националната гарнитура в тази възрастова група. Игра под наем в Литекс, а след завръщането си на "Армията" тази зима получи фланелката с №19. Преди това тя бе носена от футболист №1 на България - Кирил Десподов.
Турицов даде първото си интервю като футболист на първия отбор на ЦСКА. Той отдели време на читателите на ТОПСПОРТ в навечерието на Вечното дерби. Иван говори за проблемите на младите футболисти у нас, усещането да пееш в един глас със Сектор "Г" и сподели своите мечти. Талантът не забрави да вдъхне увереност на феновете преди сблъсъка с Левски и разказа за любимия си чуждестранен клуб - Реал (Мадрид).
 
В последните дни вниманието към теб се повиши. Направи официален дебют за най-титулувания отбор в България, какво е чувството?
 
- Чувството е невероятно. Дойде малко неочаквано за мен, щастлив съм. Много благодаря на треньора за доверието.
 
Какво е необходимо за един 19-годишен футболист да започне като титуляр за ЦСКА? Кои свои качества определяш като най-силни?
 
- Много работа. Това е необходимо. Постоянно да спазваш режим. В тази възраст е важно да се раздаваш максимално, още нямаме опит.
 
Спомена думата "режим". Сякаш напоследък дискотеките и нощният живот са най-големият бич за младите футболисти?
 
- Абсолютно съм съгласен! Те много вредят. Няма как един млад състезател постоянно да излиза и на другия ден да тренира сутрин, например. Така се вреди на името, а не се става футболист. Трябва да се спазва режим.
 
След мача с Ботев (Враца) изпълнихте традиционния ритуал на "червените" играчи - да пеете пред Сектор "Г". Направи впечатление, че знаеш текстовете на песните, така ли е?
 
- Знам повечето текстове на песните, защото от малък съм цесекар. Дядо ми и баща ми са от ЦСКА, те ми показаха любовта към отбора. Да пея с тази публика е невероятно!
 
Като заговорихме за феновете, за тях мачът в неделя е по-специален. Готови ли сте за Вечното дерби, каква е атмосферата в отбора?
 
- Атмосферата е много добра. Особено сега - победата (б.а. срещу Ботев) вдигна допълнително настроението ни. Напълно готови сме да победим Левски и... се надявам, че ще го направим.
 
Левскарите не спират да твърдят, че вие не сте ЦСКА, а Литекс. На билетите за мача пак не е сложена емблемата на ЦСКА. Тази емблема, която беше откупена за огромната сума от 8 милиона лева. Твоят коментар?
 
- Не... няма смисъл да се коментират тези неща. Където е публиката - там е отборът! Няма как да е друго, истинският ЦСКА е на "Армията" с публиката си. В неделя ще бъде на "Васил Левски", отново с публиката си.
 
Любослав Пенев е легенда. Зад гърба си има стотици мачове като футболист и треньор. Какви лични указания ти даде?
 
- Каза ми да не се притеснявам, защото това беше дебют за мен. Изпитвах леко напрежение, но целият отбор бе зад мен. Разговаряме постоянно. Усещах подкрепата на абсолютно всички и затова играх добре срещу Ботев.
 
Личеше увереност. Не се притесни да влизаш и директно с шпагат в напечени моменти, нямаше я типичната колебливост за неопитен защитник...
 
- Напрежението изчезна, защото всички ми помогнаха преди мача. В нашия отбор колективът е на много високо ниво. Задружни сме.
 
Лудогорец не се намира в добра форма, губи точки. Смяташ ли, че ЦСКА е готов да се пребори с Лудогорец и Левски за шампионската титла на България?
 
- ЦСКА винаги се бори за титлата, а във всеки мач играе за победа. Готови сме за титлата! Напълно е възможно и реално ние да станем шампиони. Надявам се, че ще се случи.
 
Бил си шампион през сезон 2016/2017, но с отбора на ЦСКА до 19 години с треньори Ивайло Станев и Светослав Тодоров. Какви спомени пазиш?
 
- Да станеш шампион на България е уникално. Все пак има голяма разлика между юношеския футбол и при мъжете. Светослав Тодоров е голям професионалист. Много добър треньор. Благодарение на него и моите съотборници се преборихме с останалите конкуренти. Пази само добри спомени.
 
Каква цел си поставяш в личен план, а и с екипа на ЦСКА?
 
- На първо време трябва да играя добре и да се утвърдя като титуляр. Искам да спечеля всичко с отбора, а след това да отида в Реал (Мадрид)!
 
Значи това е любимият ти отбор извън България?
 
- Да. На първо място е Реал, а след това Ливърпул. В последно време симпатизирам и на тях, играят много добър футбол.
 
В такъв случай през миналия май на финала в Шампионска лига изборът е бил труден за теб.
 
- Тогава бях за Реал (Мадрид), отдавна ги подкрепям.
 
Участвал си в различни национални гарнитури. Петър Хубчев беше на "Армията" в неделя срещу Ботев (Враца). Възможно ли е скоро да получиш повиквателна и при мъжете на България?
 
- Не знам... Силно се надявам това да се случи. Затова тренирам и се боря всеки ден, мечтая да играя за националния отбор.
 
Кои футболисти са ти били за пример?
 
- Най-много симпатизирах на Димитър Бербатов. В един период бях за Тотнъм - именно заради него. В момента гледам Дани Карвахал, все пак той играе на моята позиция... и Кристиано Роналдо, разбира се.
 
Беше ли грешка преминаването му в Ювентус миналото лято?
 
- Като фен на Реал никога не съм искал да си тръгва. Той е страхотен футболист. Всяка година вкарваше около или повече от 50 гола. Липсата му се усеща.
 
И като за финал, какво би казал на феновете на ЦСКА преди Вечното дерби?
 
- Отборът ще даде всичко от себе си и е готов да победи Левски. Само ЦСКА!
 
Благодаря за отделеното време и приятния разговор! Много успехи занапред.
 
- И аз благодаря за вниманието! Успех и на вас!
 
Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки