Само четири града у нас може да кандидатстват за Евро 2028 и Мондиал 2030

Наясно сме какво трябва да свършим като спортна и транспортна инфраструктура, обясни Красен Кралев

Само четири града у нас може да кандидатстват за Евро 2028 и Мондиал 2030

Министърът на спорта Красен Кралев взе участие на четиристранната среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия относно съвместна кандидатура за домакинство на Евро 2028 и Мондиал 2030, която се проведе в централата на БФС в Бояна. Той сподели, че е провел разговори с кметовете на София, Варна, Бургас и Пловдив, тъй като това са единствените градове, които могат да отговорят на изискванията да приемат мачове от двата турнира.

„Изготвен е меморандум за общата кандидатура на четирите държави. Той ще бъде обсъден допълнително и подписан по време на следващата ни среща в Солун през април. Имаме учреден инициативен комитет по подготовката на кандидатурата. Все още сме на етап проучване на възможностите четирите страни да излезем с обща кандидатура. До края на годината ще се опитаме да получим държавна подкрепа, за да официализираме кандидатурата. Това е много сериозен политически проект, който ще даде сериозна заявка за сътрудничество не само във футбола. Имаме амбиции Балканите да се превърнат в много сериозен център на организиране на спортни събития”, обяви Красен Кралев.

„След срещата в Солун ще имаме повече информация коя страна с какви стадиони ще участва в кандидатурата. София, Варна, Бургас и Пловдив са градовете, предложили проекти за стадиони. Тук говорим, освен за летища, и за инфраструктура. Извън тези четири града няма кой друг да отговори на очакванията – става дума дори и за хотелска база. Това са градовете, които ние разглеждаме, които имат конкретни терени, предложени от кметовете”, добави министърът на спорта.

„Наясно сме като държава какво трябва да свършим като спортна и транспортна инфраструктура. От българска страна вече има решения и отпуснати средства за пътните отсечки с Белград и Атина. За конкретни суми и отчети, ще го обявим публично, за да се знае какви средства ще са необходими за провеждането на първенствата”, допълни Кралев.

Барса още се чуди за Серхи Роберто

Вижте подробности

Анчелоти приветства решението на Шави

„Струва ми се правилно, той върши добра работа и познава добре Барселона“

Карагър съветва Ливърпул да помисли за Нунес

Вижте подробности

Рио Фърдинанд каза от какво зависи бъдещето на Тен Хаг

Вижте какво заяви легендата на Манчестър Юнайтед

Президентът на ПСЖ отново скочи срещу Суперлигата

"Попитах президента на Барселона кога ще се откажат от тази глупава идея"

Шави: За 3 минути се разбрахме да остана

Вижте какво заяви треньорът на Барселона

Пеп: Де Дзерби върши изключителна работа в Брайтън

"Те имаха доста проблеми и важни футболисти бяха продадени"

Потвърдено: Рангник с оферта от Байерн

Вижте какво разкри спортният директор на Австрийската футболна федерация

Капитанът на Ливърпул отписа титлата

Вижте какво каза Върджил ван Дайк

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки