БФС и големите клубове честитят рождения ден на Петър Хубчев

Пожелаха на националния селекционер да класира България на Европейското

БФС и големите клубове честитят рождения ден на Петър Хубчев
Днес 55-и рожден ден празнува големият български футболист и настоящ селекционер на националния отбор Петър Хубчев.
 
Защитникът на Златното поколение е роден на 26 февруари 1964-а, а първият му клуб е ловешкият Осъм, където играе осем сезона и записва 249 мача и 26 гола за първенство. През 1989-а е привлечен в Левски и в рамките на четири години изиграва 125 мача, отбелязвайки пет попадения. С екипа на "сините" Хубчев печели две последователни титли и две Купи на България, преди да бъде трансфериран в немския Хамбургер ШФ. За гранда от Хамбург има 65 двубоя и 2 гола, а през 1996-а преминава в друг представител на Бундеслигата - Айнтрахт (Франкфурт), където изиграва 107 мача и бележи 2 попадения.
 
За националния отбор Петър Хубчев дебютира през 1984-а, а в следващите 12 години играе 35 пъти в фланелката на "лъвовете". Съществена част от славния отбор, достигнал полуфинал на световното първенство в САЩ през 1994-а, участник и на европейските финали в Англия две години по-късно.
 
Веднага след края на активната си кариера, Хубчев започва работа като треньор в Айнтрахт, а малко по-късно заема поста на асистент на Пламен Марков в представителния ни тим, с който се класира на европейското първенство в Португалия. Сезон 2004/05 прекарва начело на немския Бад Филбел, а след кратък престой начело на Славия, се завръща в Германия, за да води вторите тимове на Айнтрахт и Волфсбург.
 
Между 2009-а и 2011-а е старши треньор на Черноморец (Поморие), с който достига исторически финал за Купата на България, а след няколко месеца в пловдивския Ботев, Хубчев поема Берое. За три години и половина начело на старозагорския клуб специалистът веднъж печели Купата на страната, веднъж - Суперкупата, а през сезон 2014/15 извежда тима до сребърните медали в Първа лига.
 
За постиженията си е удостоен със званието Почетен гражданин на Стара Загора - 20 години, след като получава същото признание и в Ловеч.
 
През 2016-а Петър Хубчев е избран за селекционер на мъжкия национален отбор на България. Под негово ръководство "лъвовете" записват няколко изключително престижни победи, а през есента на 2018-а малко не им достига, за да спечелят групата си в новия турнир на УЕФА Лига на нациите. До момента има 18 мача начело на България, в които е спечелил осем победи.
 
„Българският футболен съюз честити празника на Петър Хубчев и му желае много здраве, късмет и успехи начело на България!”, написаха от БФС.
 
„Пожелаваме на Петър Хубчев ползотворна работа с националите и класиране за предстоящото Европейско първенство през 2020 година!”, допълниха от ЦСКА.
 
„ПФК Левски поздравява Петър Хубчев с празника и му пожелава здраве, щастие, лични и професионални успехи и много щастливи мигове начело на националния отбор”, включиха се и сините.

 

Заги: Сега ще разчитаме на Левски

Треньорът на Славия коментира загубата от Крумовград

Станислав Генчев: Няма как да не съм доволен

„Показахме, че искаме в челната шестица“

Серкан Юсеин: Заслужено победихме Славия

„Още не е ясно, чакаме следващия мач на ЦСКА 1948“

Христо Янев: Надеждата остава, ще се борим

Треньорът на Ботев (Враца) призова за феърплей

Светльо Петров: Играхме силно, дори с човек по-малко

Треньорът на Етър коментира загубата във Враца

Левски ще реши бързо мача с Берое

Вижте подробности

Босът на Локо Сф: Какви италианци, какви нови собственици?

„Смешна работа! Стига фантасмагории“, отсече Иван Василев

ЦСКА показа уникални записки от равенството с Интер през 1967 година

Вижте ги

Себастиан Вия проговори за трансфер, иска най-доброто за Берое

Вижте интервю с новата звезда на старозагорци

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки