Купа "Ваня Войнова" отново събира елитни европейски школи в София

За първи път надпреварата е за девойки до 18-годишна възраст

Купа "Ваня Войнова" отново събира елитни европейски школи в София
За трета поредна година София – Европейска столица на спорта и БК Славия организират за Международен турнир по баскетбол за девойки в памет на легендарната българска спортистка „Ваня Войнова“. Този уикенд, от 1 до 3 март 2019 г., зала „Свети Георги“ събира четири отбора, част от тях представители на престижни европейски школи в този спорт. 
 
Сега за първи път надпреварата е за девойки до 18-годишна възраст, след като в дебютното издание и миналата пролет бе за 16-годишни. Отборите отново се срещат по системата всеки срещу всеки, първите два тима играят финал, останалите ще спорят за третото място. Освен домакините от БК Славия тази година ще участват отборите на Радивой Корач и Раднички от Сърбия, както и румънският Търговище.
 
Така на практика миналогодишните шампионки Славия ще имат възможността да защитят титлата си в спор с победителите от първото издание – баскетболистките на Радовой Корач. В първото издание на турнира сръбкините записаха три победи и се наредиха първи пред състава на домакините от БК Славия, Санга(Ит) и Озона(Исп), като тогава участваха състезателки до 16-годишна възраст. Миналата година с купата ликуваха представителите на домакините, надиграли на финала Корач с 39:35 т. 
 
„В днешно време много трудно се организира международен турнир в България, особено в женския баскетбол. Благодаря на София – европейска столица на спорта и БК Славия, че поддържат традицията и полагат усилия от година на година турнирът да става все по-качествен. Тази надпревара е отлична възможност за младите български баскетболистки да премерят сили с отбори от водещи нации в световния баскетбол.
 
Призоваваме столичани и гостите на града да подкрепят през уикенда бъдещите ни таланти и да проследят мачовете в зала „Свети Георги,“ заяви изтъкнатият баскетболен специалист Росен Барчовски по време на Пресконференцията в ИнфоЦентър София – евростолица на спорта. Силвия Пеева, треньор в БК Славия обяви, че в залата отново са поканени да присъстват много от легендите на българския баскетбол, част от знаменитото поколение на белите, които ще отличат призьорите след финала.
 
„Ще е интересно да направим сравнение с водещите школи в тази възрастова група, защото досега доста изоставахме. Надяваме се повече хора да дойдат в залата и да подкрепят нашите момичета,“ каза още Пеева Ванеса Маринова, капитан на отбора на Славия каза, че тимът се подготвя изключително сериозно за турнира. 
 
„Очакваме го с нетърпение, благодарим на организаторите и на София – европейска столица на спорта, че ни предоставят възможност да се срещнем с нашите връстници от силни баскетболни школи,“ каза Маринова. „София – Европейска столица на спорта отново подпомага турнира като отлична възможност за изява на младите ни надежди в женския баскетбол и същевременно като начин да се отдаде заслужена почит на една легендарна българска състезателка. Тази години организираме близо 100 подобни събития с цел да предоставим възможно най-голям брой възможности на хората за активен и здравословен начин на живот,“ заяви на пресконференцията Дамян Диков, изпълнителен директор на Фондация „София – европейска столица на спорта“. 
 
Ето и програмата на III турнир „Ваня Войнова“:
 
1 МАРТ, ПЕТЪК 
18.30 Търговище (Рум) - Корач (Сър) 
20.00 OТКРИВАНЕ 
20.30 Раднички (Сър) – Славия (Бъл) 
 
2 МАРТ, СЪБОТА 
10.00 Корач - Славия 
11.30 Търговище – Славия 
15.00 Корач - Раднички 
16.30 Търговище - Славия 
 
3 МАРТ, НЕДЕЛЯ 
9.00 Малък финал - среща за 3/4 място 
10.30 Финал 
12.00 ЗАКРИВАНЕ И НАГРАЖДАВАНЕ

 

Берое е на победа от титлата (ВИДЕО)

След втори успех над Монтана 2003

ОБЗОР: Балкан би Черноморец с точка разлика (ВИДЕО)

Победи за Спартак Плевен, Левски и Академик в НБЛ – резултати и класиране

Баскетболистките на Рилски спортист с бронзови медали

След като разбиха Локомотив София с 90:45

ОБЗОР: Берое удари Монтана на старта в битката за титлата при жените

Рилски спортист дръпна на Локо Сф в спора за третото място

Филаделфия преодоля Маями, Хийт ще спори с Булс за място в плейофите

Ембийд се завърна за 76-ърс

НБА легенда каза "край"

Вижте кой е той

Павлин Иванов продължава битката в бъскетболните плейофи на Румъния

Вижте подробности

Мечтата на Сакраменто е жива, "кралете" биха почти без Везенков (ВИДЕО)

Кошмар очаква тима на българина

Историческо! Първи испански треньор в НБА

Жорди Фернандес ще поеме Бруклин Нетс

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки