Левски и Черно море - фабрика за вратари

Вижте един любопитен материал

Левски и Черно море - фабрика за вратари

През пролетта "Левски" и "Черно море" единствени могат да се похвалят с уникално постижение от всички професионални футболни отбори у нас. Двата елитни клуба залагат изцяло на вратари от школата през втория дял от шампионата. На "Герена" и "Тича" решиха да се доверят на собствени кадри, след като през есента имаше колебания под рамката. На хартия "сините" все още разполагат със словака Мартин Полачек, но снажният страж вече не тренира с първия отбор, а по освобождаването му се работи още от началото на януари. По-рано този месец изпълнителният директор Павел Колев вече призна, че двете страни са близо до раздяла след серия преговори.

Във Варна пък през есента се подвизаваше Благой Макенджиев. Малко изненадващо опитният футболист си тръгна след края на полусезона и понастоящем е титуляр в "Дунав" (Русе). По този начин "сини" и "зелено-бели" освободиха място за продукти на собствените си школи.На стадион "Георги Аспарухов" разполагат с Николай Михайлов, завърнал се в края на миналата година. Бившият национал на България се конкурира с Николай Кръстев и Петър Иванов. Интересното е, че и тримата имат официални срещи за първия тим на 26-кратните шампиони. Кръстев дебютира на пожар срещу "Дунав" (2:2) в Русе през февруари 2017 година, а първият му голям мач бе седмица по-късно в дербито с ЦСКА при успеха на "сините" с 2:1. Доверие тогава му гласува Николай Митов. Сърцатият играч, известен и с това, че е бил част от агитката на "сините", записа общо 18 мача във всички турнири, а през пролетта e със статут на втори вратар след раздялата с Божидар Митрев. С първия отбор тренира вече повече от година и Петър Иванов. Той също е на разположение на наставника Георги Дерменджиев. Роденият през 2000 година талант записа първи минути за "Левски", а това се случи в края на миналия сезон под ръководството на Делио Роси. Дебютът му бе срещу "Верея" в Стара Загора при успеха с 2:0.

Любопитното е, че сега с тримата стражи на "Герена" работи друг продукт на "синята" школа - Димитър Иванков. Легендата на "Левски" се завърна през януари в клуба, за да стартира кариерата му на треньор на вратари, след като приключи с футбола още през 2011 година.Подобно на "Герена", и на "Тича" разполагат с добър материал на невралгичния пост. Наставникът Илиан Илиев има възможност да избира между трима вратари, осъзнаващи отлично тежестта на емблемата на "Черно море". Под наем от ЦСКА от есента се подвизава Георги Китанов. Вратарят, тръгнал за големия футбол от варненския квартал "Чайка", вече натрупа солиден стаж в Първа лига и дори стигна до националния отбор. На "Българска армия" юношата на "моряците" отиде твърде млад и това може би му изигра лоша шега. В труден момент обаче ръка му подаде именно родният клуб и Китанов не се поколеба да облече отново екипа на "Черно море". Въпреки че има далеч повече мачове зад гърба си, 23-годишният вратар трябва да се бори за място под рамката с Иван Дюлгеров. Младокът дебютира за тима от Варна още на 17 години, а път за професионалния футбол му даде Георги Иванов-Гонзо. Първият му мач бе срещу "Нефтохимик" през пролетта на 2017 година, а невръстният по това време играч дори хвана дузпа, с което спомогна за успеха с 3:1 на "Лазур". Качествата на Дюлгеров са безспорни и това прави избора на настоящия му треньор Илиан Илиев още по-труден. През пролетта Дюлгеров бе в основата на победите над ЦСКА (2:0), а след това и над "Лудогорец" (1:0). В първия случай 19-годишният страж трябваше да смени Китанов, който нямаше право да играе срещу "червените". Между двата успеха "зелено-белите" паднаха от "Славия" с 2:3. Под рамката тогава бе Китанов, направил няколко добри намеси, а едно от спасяванията му бе избрано за най-добро за кръга.

Със статут на трети вратар на "Тича" е 17-годишният Иван Дичевски. Талантът все още няма официален мач за първия тим, но през зимата взе участие в част от контролите. Общото между Китанов, Дюлгеров и Дичевски е, че са били национали на България при различните възрастови формации. Отговорността да бъдат във форма пък пада върху Боян Пейков, бившият вратар на "Берое", "Локомотив" (София) и редица други родни тимове.Любопитното е, че от всичките 27 футболисти, които бяха представени пред феновете на "Черно море" за пролетния дял от шампионата в Първа професионална лига, 11 са продукт от школата на клуба. Това означава, че 40% от играчите в отбора са собствени кадри. Сред тях е и обещаващият талант Мартин Минчев, следен от родните грандове.А на "Герена" също има осезаемо присъствие на произведени от клуба играчи. В първия тим сред защитниците такива са Деян Иванов, Живко Миланов, Иван Горанов и Томислав Папазов. За място в групата за мачовете се борят още Илия Юруков, Станислав Иванов, Илия Димитров, Мартин Петков - с вратарите общият им брой нараства до 11. Пример, който трябва да служи и на останалите родни отбори.

Щангите превъртяха играта! Върнаха загробил ги президент

Коджабашев почти уби спорта си през 2008 г., сега може да го довърши

Кои са големите губещи от Конгреса на БФС

Венци Стефанов, групичката на Бербатов, Градев и Руди Гела няма да липсват на никого

Барби, пак ли кръв?

Депутатите да инсталират Бербатов за пожизнен президент на БФС със закон

Гонзо спечели титулярното място в може би най-важния мач

Често пренебрегван в националния отбор за сметка на Бербо, Иванов сега е президент на БФС

Защо Бербатов не получи доверието на клубовете

Вижте причините

Шампион пред отказване: ММС няма адекватна политика, при Кралев беше друго

Разказът на Йордан Колев, който се бие за България и все още продава мартеници

Невъзможният избор 7: Най-нелепата кандидатура

Ето какво представлява неадвокатът Георги Градев

НЕВЪЗМОЖНИЯТ ИЗБОР 3: Ще стане ли Гонзо президент на БФС

Вижте кандидатурата му

Левски и ЦСКА продават най-скъпо

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки