ЕПИЗОД 2 ЗА ЕВРО 2020: Нито крачка назад на Косово поле!

Хубчев се колебае за атаката, домакините останаха без звездата си Кололи

ЕПИЗОД 2 ЗА ЕВРО 2020: Нито крачка назад на Косово поле!

Днес от 21:45 часа България ще се опита да покори Прищина и да завоюва първата си победа в евроквалификациите. Възпитани­ците на Петър Хубчев ги чака по­вече от труден съперник - Косо­во. Националният отбор на мла­дата държава е гладен за доказва­не. И е надъхан за нов фурор след този, който направи в Лигата на нациите. За него всеки мач е пи­сане на история. Точно така трябва да подходи и нашият. На място, на което преди 630 годи­ни е водена една от най-големитe и важни битки за историята на Балканския полуостров, оста­нала в летописите като Битка­та на Косово поле, за лъвовете не само че няма място за отстъпление, но и дори за крачка назад или встрани. В последните години много неща липсват на националния ни тим, включител­но класа. Няма ги класиранията на големи първенства, емоциите от значими победи. Родният фен свикна и с малкото и тръпката от участието в Лигата на наци­ите, когато до последно бяхме в борбата, бе оценена. Сега също трябва да сме до края в битката за класиране. А това ще стане са­мо през победа над жадните за признание домакини.

Лъвовете тръгнаха ранени за Косово - само с точка от домаки­нството на Черна гора и с двама ценни играчи по-малко - футбо­лист №1 за 2018 Кирил Десподов и халфа Ивайло Чочев, който счу­пи капачка при страховито еди­ноборство в петък. След като за­ради травма отпадна и врата­рят Пламен Илиев, Николай Михайлов също "вдигна кръвното" на щаба, получавайки травма. Той обаче ще стисне зъби и ще иг­рае. Пред него в отбраната се очаква Петър Хубчев да направи една промяна. Най-вероятно ка­то ляв бек ще действа играчът на Лудогорец Антон Недялков вместо Петър Занев. В центъра ще си партнират Бодуров и Божиков, а вдясно ще е Страхил По­пов.

Рокада ще има и в халфовата линия. Ивайло Чочев ще бъде за­местен от Симеон Славчев, кой­то ще е до Георги Костадинов. Хубчев обмисля два варианта за върха на атаката. Първият е Ни­колай Димитров-Хичо да започне на левия фланг вместо Галин Ива­нов. При него Спас Делев отново ще води нападението. Ако обаче селекционерът прецени Станис­лав Костов да е на върха, то Де­лев може да бъде ляво крило. Дяс­но ще е Тодор Неделев, а от вто­ра позиция ще атакува капи­танът Ивелин Попов.

Косово няма да разчита на го­лямата си звезда Бенямин Коло­ли. Играчът на Цюрих, който в националния отбор е ползван като ляв бек, няма да е на линия за двубоя и това бе окачестве­но от местната преса като много сериозен удар по селекци­онера Бернар Шаланд. "В съста­ва му има голям недостиг - Коло­ли е аут!", гърми gazeta express.com. "В събота всички бяха убедени, че той ще играе, но в неделя нещата се обърнаха. Това е много лошо", се казва в материала. Новината бе потвърдена и от спортния ди­ректор Мурат Бериша. "След направения преглед с ядрено-магнитен резонанс заедно с треньорския и лекарския щаб взехме решение Кололи да не иг­рае срещу България", заяви шефът. Това означава, че вляво на отбраната ще действа Леарт Пекарада. Добрата новина за косоварите е, че готов за иг­ра е Хекуран Крезиу от Цюрих, който ще действа в средата на терена. Българите ще трябва да внимават много с дясното крило Милот Рашица, който е собственост на Вердер Бремен, както и за офанзивния халф Берсант Целина - играч на Суонзи. За върха на атаката Шаланд ще избира измежду Мурики и Нухиу.

Трикольорите бяха считани за аутсайдери и в първото си гос­туване в Лигата на нациите, но успяха да хлъзнат Словения. Сега те отново ще разчитат на так­тиката от онзи двубой. Здрава преса около центъра, затваряне на пространствата в собстве­ната половина и търсене на контраатаки. Тази тактика ще работи, ако не позволим на съ­перника да поведе. Домакините са страшно надъхани, още пове­че че в последната си контрола направиха 2:2 срещу Дания, като изпуснаха успеха в заключителни­те секунди. Двата инкасирани го­ла обаче показват, че домакини­те не са неуязвими. Стадионът отдавна бе разпродаден, което означава, че атмосферата ще бъ­де гореща. Ще е време за доказва­не, че имаме място на Евро 2020.

Актуално

20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Дженоа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки