Емил Спасов: В Левски се взимаха играчи по симпатии

"Много приятно съм изнена­дан от професионализма на Николай Михайлов"

Емил Спасов: В Левски се взимаха играчи по симпатии

Бившият футболист и директор на школата на Левски Емил Спасов сподели пред "Teма Спорт" мнението си за по­следните промени в клуба. Той разкритикува селек­ционната политика на сини­те напоследък, както и ра­ботата в ДЮШ на "Герена". В момента Спасов е селек­ционер към БФС.

Г-н Спасов, Левски анонсира смяна на политиката и из­граждане на скаутско звено. Колко необходимо е то?

- Изглежда, че тези всички промени в клуба са за добро. Играта на отбора в момента само не върви, но се надявам, че с течение на времето и то­ва ще се оправи. Тимът има нужда от още футболисти, но и от правилното им подбира­не. Има много бакии за оправяне. През тази година борбата ще е за второто място и класира­не за Лига Европа. Вече от ля­тото, при положение че се ин­вестира в привличането на по-класни попълнения, може да се говори за титлата. С добро стечение на обстоятелства­та и добър мениджмънт мисля, че нещата могат да се опра­вят.

Какви трябва да са задачи­те на скаутското звено, след като в годините много нега­тиви отнасяха хората в не­го?
- В последните години не се знаеше кой селектира играчи­те и никой не носеше отговорност за това. Кирил Вангелов го нападаха много, но според мен вината не е само него­ва. Взимаха се недоказа­ни футболисти - по симпатии, негледани, което не би трябвало да се случва в професи­онален отбор. В голе­мите клубове гледат играчите поне в 10-15 мача на живо и тогава се инвестира. Оправда­нието, че се взимат футболисти без пари, е, меко казано, смешно, защото след това те излизат страшно скъ­по. Четох наскоро, че около един милион са дадени, за да се разбе­рат с Паулиньо. А уж бил без пари....

Последното ново по­пълнение на Левски Седрик Унтонджи подписа след прекаран пробен период...
- Когато няма финансова стабилност и дълговете са големи, първо трябва да се оправят те. Необходимо е да се внимава изключително много в това какво се взима и в какво се инвестира. Съгла­сен съм и влизам в положение­то на ръководството, че пър­во трябва да се оправят не­щата, които са спешни. Не знам дали дълговете са 30 ми­лиона, защото едни казват 20 милиона, други различно чи­сло. Това са много пари, кои­то, ако трябва да се връщат веднага, ще забравим скоро за селекция от висока класа. Не е тайна, че един добър футбо­лист не струва 100 или 100 000 лева. Виждате Лудогорец какви средства отделя за нови. Неслучайно разградчани са с класи над другите отбори в България.

Трябва ли да бъдат задър­жани играчите с изтичащи договори през лятото като Давид Яблонски, Милош Цветкович и Жерсон Кабрал?

- При положение че няма по­добри, разбира се, че трябва да бъдат задържани. Яблонски направи добра минала кампа­ния, но сега е малко по-неубе­дителен. Може да е заради неподновения договор. Когато един футболист не е спокоен, не може да показва напълно възможностите си. Когато ис­каш да задържиш един играч, трябва да преподпишеш с не­го много по-рано. Друг е въ­просът дали ръководството има нещо друго предвид и да­ли е доволно от него. За мен Левски има нужда от по-клас­ни футболисти. Аз не съм впечатлен от Кабрал. Вече две години е тук и напра­ви някои силни мачове, но в по-тежките двубои се скрива. Срещу Лудогорец и ЦСКА не го видяхме на терена. Има добри неща в него, но не е това, което се търси в Левски. Не мо­га да разбера как другите от­бори си намират футболисти, а при нас не се получава. Надя­вам се, че с новото ръковод­ство и новото звено, както искате го наричайте, да се справят.

Какво е вашето мнение за привлечените играчи през зи­мата? Кой ви направи добро впечатление?
- Много приятно съм изнена­дан от професионализма на Николай Михайлов. Видях го миналата есен, все още не беше подписал с Лев­ски и беше качил много кило­грами. Той успя да свали около 15 килограма от парафиране­то на контракта. Това е из­ключително тежко. Само чо­век, на когото му се е налага­ло да свали толкова, знае как­во означава това. Успоредно с това да влизаш във форма е много трудно. Той го направи и Левски сега има сериозен и стабилен вратар. Дай Боже да има повече такива хора ка­то него на "Герена".

Но друго ново попълнение в лицето на Мартин Райнов отнесе много критики. Има ли основание за тях?
- Аз също очаквах повече от него. В Берое като че ли игра­еше по-добре. Не са ми много преките наблюдения върху играта му, но изискванията в Левски са по-големи. Но при него има процес на адаптация и му е нужно още време, за да подобри играта си.

Споменахте, че в Левски има нужда от левскари. Кол­ко ще помогне Живко Мила­нов, след като се завърна при сините?
- Изключително положите­лен ход е връщането му. Поз­навам го много добре, защото съм му бил директор още ка­то юноша в Левски. Добър футболист, който се надявам с характер да допринесе за по-доброто представяне на отбора.

Какви са очакванията ви за предстоящите плейофи? Каква работа трябва да свърши Георги Дерменджиев в тях?
- Георги Дерменджиев е до­казан професионалист. Рабо­ти правилно и да се надяваме, че ще съумее да вземе макси­мума от всички футболисти до края на шампионата. По възможност Левски трябва да завърши на второто място. Необходимо е да обиграе съ­став и през лятото да е наяс­но какво трябва да се кориги­ра.

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

Илиан Илиев: Очаквам Черно море да остане в тройката

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки