Бетина Темелкова помага на българското джудо от Израел

Джудистката често кани родни състезатели да тренират в Тел Авив безплатно

Бетина Темелкова помага на българското джудо от Израел
Бившата европейска шампионка по джудо при подрастващите Бетина Темелкова от две години се състезава за Израел, но и за миг не е прекъсвала връзката с родината си България. Въпреки натоварената си програма, българката търси и намира начини да подкрепя родни спортисти, развиващи се в любимия й спорт.
 
Например, миналата година, Бетина покани Валентин Алипиев и Ивелина Илиева да се присъединят към тренировъчния процес в Израел. За състезателите е безценен опит да сменят средата, да опознаят конкуренцията и да обогатят подготовката си, изправяйки се на татамито срещу различни партньори. Още повече, когато става въпрос за Израел. С перфектната си организация и уникална база, страната е сред центровете на световното джудо. Неслучайно Георгий Зантарая (златен медалист от европейското във Варшава през 2017 година), Майлинда Келменди, която спечели златото на Олимпиадата в Рио де Женейро през 2016 година и световният шампион Илиан Илиадис често се присъединят към тренировките в Израел. 
 
„Аз съм ходил два пъти“, споделя Ивайло Алипиев, който е в треньорския съвет на Българска федерация джудо, ръководи подготовката на сина си Валентин Алипиев и е бивш треньор на Бетина Темелкова. 
 
„В Израел спаринг партньорите по джудо са много, има по няколко почти във всяка категория. И повечето са с изравнени възможности. Дори някой да получи контузия, има кой да го замести. Много са държавите, които разчитат на тренировките в Израел. Там ходят доста световни и олимпийски шампиони. Условията са невероятни“, допълва Алипиев.
 
Базата в Израел разполага с всички удобства, включително с медицински център и с рехабилитатори, а треньорите са разпределени в направления. Ивайло Алипиев дава пример с това, че един специалист ръководи „работата с кимоната“, а друг се занимава само с физическата подготовка на спортистите. Все пак именно многото опоненти във всяка категория, при това шампиони от различни държави, е солидният аргумент за решението на много европейски джудисти да се подготвят в Израел. 
 
„По този начин те могат да усетят най-добре конкуренцията. Затова тренировките в чужбина са много полезни“, изтъква Алипиев. Присъединяването на български състезатели към тренировките в Израел е напълно обезпечено: 
 
„Всичко се поема от израелската федерация по джудо. Те подкрепят спортистите, а и по този начин увеличават броя на състезателите в различните категории”, разкрива треньорът. 
 
Не е за пренебрегване и възможността да присъстват повече треньори, които обогатяват тренировъчния процес с опита си. 
 
„Бяха много гостоприемни, а и Бети много ми помагаше за абсолютно всичко”, споделя Ивелина Илиева, която се състезава в категория до 57 кг.
Миналата година тя се присъединява към тренировките в Израел по покана на Бетина Темелкова. 
 
„Там не просто във всяка категория има по няколко спаринг партньора, а това са хора, които взимат медали, класират се. Силни противници, които помагат за нашето развитие”, казва Ивелина и допълва, че това й помага да опознае конкуренцията. 
Разбира се, по време на тренировките не всичко се показва, особено когато участниците са от една категория и са в пряко съревнование. Винаги има стремеж да не се разкрива цялостната стратегия. Освен това, тренировъчната програма е доста по-различна. И все пак, изтъква Ивелина Илиева, смяната на средата обогатява. 
 
„Аз съм била на тяхното място и знам колко е трудно да се подготвяш, когато нямаш условия, нужните удобства или партньори“, казва Бетина Темелкова за подготовката на Валентин Алипиев и Ивелина Илиева в Израел. Шампионката, която наскоро навърши 22 години, разяснява, че гостуването на двамата джудисти, които са и нейни приятели, се случва след разговора й с треньора на израелския национален отбор по джудо. „Аз винаги ги каня. Приемам тяхното идване именно като гостуване, което за мен и съпругът ми Барух е радост. А и Валко (Валентин Алипиев) ми е изключително добър приятел. Вълнувам се, когато идват той или Ивелина. Не само, защото сме приятели. Радвам се, когато приемам гости от България. Все пак аз отдавна съм тук и не мога да скрия, че ми липсва родината, семейството и приятелите. Затова казвам, че всяко гостуване е радост. Искам да им покажа Израел, да им разкажа всичко за начина на работа в залата. А и знам какво предимство е за всеки спортист да попадне в друга среда, да тренира с повече и с различни спортисти. Това обогатява“, споделя Бетина. 
 
Тя допълва, че много джудисти идват индивидуално да тренират в Израел. Същевременно други, включително и български състезатели, провеждат подготовката си в Италия и в Германия. В момента Бетина се подготвя за турнира Antalya Grand Prix 2019 в Турция. Вълнението е голямо, не само заради предстоящото й участие в състезанието. За Бетина това е още една възможност да срещне приятелите си, които ще се включат като представители на България. Сред тях е и Ивелина Илиева, която преди Antalya Grand Prix 2019 ще участва и в републиканското първенство. 
 
„Подготовката върви добре”, лаконична е Бетина преди поредното предизвикателство. Затова пък бившият й треньор Ивайло Алипиев казва за нея: „Бетина е като хамелеон. Не познавам друг състезател като нея. Хамелеон, защото в залата е една, а когато стъпи на татамито на състезание, е напълно променена. Там е мобилизирана на 100%. Просто уникален състезател. Затова я оприличавам на хамелеон, защото „много бързо си променя цвета“ – така, както е усмихната и лъчезарна, стъпва на татамито на състезанието и става коренно различна”.

 

Кобрата: Ще направим боксов спектакъл

Кубрат е в най-добрата си форма, каза треньорът Ули Вегнер

Съперникът на Тервел се закани да го бие

Чакани здрав сблъсък, каза по-малкият брат Пулев

Кубрат Пулев все пак ще се бие за световната титла!

Вижте кога

Олимпийска медалистка от Иран ще се бие за България в Париж

Вижте коя е тя

Багата се завръща в ММА, влиза в битка за 1 млн. долара

В Сан Антонио ще се бие и Дакота Дичева

Тервел уверен: В добра форма съм

Всеки един от нас пише някаква история, призна боксьорът

Кобрата: Правя и невъзможното мачът с Чар да е у нас

Искахме да представим и България по най-хубавия начин, обяви боксьорът

Хавиер Ибанес ще боксира за титлата в Нощта на шампионите на ИБА

Българският национал ще се изправи срещу местната звезда Хосе Килес в „Мадрид Арена“

Пълен комплект медали от ЕК за Надие Жаафар

След сребро на турнира по джудо за кадетки в Словакия

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки