Министър Кралев награди биатлонистите Красимир Анев и Владимир Илиев

Федерацията ще изготви 3-годишен план за развитието на този спорт до следващите Зимни олимпийски игри

Министър Кралев награди биатлонистите Красимир Анев и Владимир Илиев

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи почетни плакети на ММС на европейския шампион по биатлон Красимир Анев и световния вицешампион Владимир Илиев.

В рамките само на месец Анев спечели титлата на 20 км индивидуално от континенталния шампионат в Минск (Беларус), а Владимир Илиев донесе първи медал за България от световно първенство по биатлон при мъжете със среброто си от Шампионата в Йостерсунд (Швеция) в същата дисциплина.

Почетни плакети от министър Кралев получиха и треньорите Георги Фъртунов и Николай Захаров.

“Благодаря Ви, че защитавате честта на България. Тази година е най-успешната за българския биатлон от много време насам – от титлата на Екатерина Дафовска на олимпийските игри. Желая Ви успех, защото има още много какво да спечелите в следващите години. Пожелавам Ви да сте здрави, да имате късмет и съм сигурен, че ще успеете да радвате българите отново”, заяви министър Кралев.

На срещата в ММС присъства и председателят на Българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска.

Министър Кралев и биатлонистите обсъдиха в детайли основните проблеми, които касаят тяхната подготовка и финансирането им през следващите години.

„Разбрахме се с федерацията да се изготви 3-годишен план за развитието на този спорт до следващите Зимни олимпийски игри и чак тогава да разговаряме какви ще бъдат средствата, които може да се отделят за подготовката на биатлонистите ни през това време“, заяви Красен Кралев пред медии.

Министърът коментира и инфраструктурните проекти в Белмекен, Самоков и Троян, които трябва да обезпечат пълноценната подготовка на състезателите.

„Ще направим оценка на тези инвестиции, които са необходими, за да може да се възстанови трасето в Самоков и това в Троян, защото там е един от основните центрове за биатлон“, каза още Кралев.

Той сподели, че заради кандидатурата за Младежките зимни олимпийски игри Боровец също влиза в плановете за развитието на спорта, защото е предвидено състезанията по биатлон да се проведат в курорта.

След спечеления от Владимир Илиев сребърен медал от световно първенство Българската федерация по биатлон от догодина ще бъде в първа група на финансиране по критериите на ММС.

„Системата за финансиране е изключително справедлива, защото дава възможност на федерациите, които постигат успехи, да бъдат стимулирани веднага“, завърши Кралев.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки