Бронзовата Ивет Горанова: Исках да съм по-напред на стълбичката

На европейското бях по-напрегната, отколкото на световното, допълни каратистката

Бронзовата Ивет Горанова: Исках да съм по-напред на стълбичката
Бронзовата медалистка от Европейското първенство по карате за жени Ивет Горанова заяви, че е доволна от представянето си на шампионата в Гуадалахара (Испания), но е искала да бъде на финал. Преди няколко дни 19-годишната Горанова постигна пореден голям успех в кариерата си, след като спечели бронзов медал в категория до 55 килограма кумите на 54-о европейско първенство в Гуадалахара.
 
В спора за отличието Горанова, която е бронзова медалистка от световния шампионат за жени през миналата година, победи водачката в световната ранглиста Анжелика Терлюга от Украйна с 2:0. Така Ивет Горанова стана първата жена в историята на българското олимпийско карате с медал от европейско първенство.
 
"За мен това беше най-важното състезание за тази година. Доволна съм от представянето си, но исках да съм по-напред на стълбичката. И трите момичета, които бяха преди мен, ги победих две седмици по-рано на турнира Премиер Лига в Залцбург. В деня на елиминациите не се чувствах добре физически, губех концентрация по време на мачовете. Но това, че играх срещу Терлюга за бронза ме мотивира повече, защото тя ме беше победила на турнир от Премиер Лигата в Китай. Знаех, че трябва да се концентрирам. Една среща може да я вземеш само, ако си по-концентриран и психически подготвен от противника", каза Горанова на пресконференция днес.
 
"На Европейското първенство ми беше по-трудно, отколкото на световното миналата година, защото си бях наложила на 100 процента да взема медал. А на световното не мислех за медалите, излизах среща за среща", добави 19-годишната състезателка.
 
Старши треньорът Ангел Ленков заяви, че от треньорския щаб може да определят представянето на континенталния шампионат като много добро. В него са участвали 508 състезатели от 51 страни. Освен бронзовото отличие на Горанова България има и седмо място на Александра Стублева.
 
"В категорията на Горанова имаше 37 участнички, а на Стублева - 34. Александра беше ощетена от съдиите, тя също трябваше да играе за бронза. Ивет направи два трудни първи мача и след това три блестящи. Има някакво напрежение между нея и Терлюга, но то не е от българска страна. Мачовете между двете ще бъдат интересни в бъдеще", добави Ленков.
 
“Щастливи сме, радостни от успеха. Това е първи медал за женското карате в България от европейско първенство. Сега вече оценяваме този успех и можем да се зарадваме. На 10 април очакваме решение дали Ивет ще участва на Европейските олимпийски игри в Минск и това ще бъде следващата ни цел", добави треньорът.
 
Вицепрезидентът на Българската национална федерация по карате Русалин Русалинов, който е и президент на карате клуб "Петромакс", заяви, че успехите на Ивет Горанова не са случайни: “Тази година няма световно първенство, а само европейско и затова този медал беше важен за нас като федерация. Очакванията ми бяха, че тя ще играе на финал. Ивет не е случайно в каратето, тя има много успехи на международни състезания в последните години. Показва постоянство и е въпрос на време да стигне до върховете. Доволни сме от медала, но винаги ще искаме още.”
 
"Целта на всички е класиране на олимпийските игри в Токио 2020, където каратето ще направи дебют в олимпийската програма. За всеки един състезател и държава това е голяма цел. Конкуренцията и борбата за място в Токио ще бъде тежка", коментира генералният секретар на централата Борис Николов.
 
В Токио ще има само по 3 категории за мъже и жени "кумите" и две категории "ката". Ивет Горанова ще стартира на много турнири през годината. На 17 април тя заминава за участие на Премиер Лига в Мароко, в края на месеца е Балканското първенство в Сърбия, през май има лагер и турнир в Турция, след което и Премиер Лига в Шанхай (Китай). Всичко това е преди европейските олимпийски игри в Минск, които ще се проведат от 20 до 28 юни.  В събота и неделя в мултифункционалната зала на НСА "Васил Левски" ще се проведе държавното първенство по олимпийско карате за всички възрасти.

 

Европейското по бокс в Белград започна с български победи

Един успех дели Рами Киуан от медал, Радослав Росенов с летящ старт

Радослав Росенов и Рами Киуан откриват българското участие на Европейското по бокс

Вижте подробности

Чакането свърши – вижте пълната бойна карта на SENSHI 21

Бойната карта на SENSHI 21 включва 14 силни двубоя с 28 мощни атлети от 17 страни

Стойка Кръстева: Развиваме се в правилна посока

Доволни и заредени с оптимизъм се прибраха от Европейското първенство за младежи и девойки в Пореч българските национали по бокс

Уайлдър: Ще разбия главата на Жан, а после идва ред на Джошуа

Американецът е оптимист

Голяма победа за Петко Петков в Рим, спечели престижно състезание

Родният футболист трупа успехи в бразилското жиужицу

Българин стана европейски шампион по бокс

Викторио Илиев триумфира при младежите в Хърватия

Страхотно! Отвори се нов шанс за български медал на Олимпийските игри

Натурализирахме световна звезда

Трима българи на финал на Европейското по бокс за младежи

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки