Спортни звезди поведоха хиляди за по-чист въздух в София

Колорит в инициативата внесоха участниците с юнисайкъл

Спортни звезди поведоха хиляди за по-чист въздух в София
1023 столичани и гости на града участваха във Велошествието и атлетическото бягане под мотото “София кара колело и тича за по-чист въздух“. Въпреки хладното време още от сутринта площад Народно събрание се изпълни от множеството желаещи да потеглят по маршрута през Орлов мост покрай Перловската река и НДК и после по бул. „Витоша“ до Южния парк.
 
Там ги очакваше колоритен спортен празник с много музика, надпревари, конкурси за деца, велоактивности, песни, танци и томболи с награди за над 2000 лв.
 
Към тези над хиляда участници в Южния парк се присъединиха няколко хиляди зрители, излезли на на чист въздух в неделния ден. Събитието се организира от „София – Европейска столица на спорта“, Центърът за градска мобилност и Столична община.
 
Стартът пред Народно събрание бе даден от Николай Стойнев – зам.-председател на Столичен общински съвет, който поздрави присъстващите с пожеланието по-често да бъдем на велосипеди и да използваме алтернативни на автомобилите начини на придвижване за да бъде градът по-чист и екологичен. По трасето потеглиха над 800 колоездачи. Десетина минути по-късно организационният секретар на "София – европейска столица на спорта" Анатоли Илиев даде старта на бегачите, които бяха над 200.
 
Множество популярни спортни звезди на България поведоха колоната и дадоха пример как можем да направим нашия град още по-чист, зелен и красив. Сред участниците отново беше легендарната Евгения Раданова, която освен с трите си медала от зимни олимпиади е и единствената българка участвала и на зимна, и на лятна олимпиада със своя старт в колоезденето от Игрите в Атина 2004 г. До нея беше изтъкнатият гимнастик Йордан Йовчев, един от най-популярните българи.
 
В колоната бяха част от младите таланти на българския спорт: новата звезда на световното фигурно пързаляне Александра Фейгин, която едва на 16 години записа тази зима историческото 11-о място на Европейско първенство в Минск и престижното 17-о място на Световното в Япония при жените. Преди 5 дни Фейгин бе обявена за новото лице на инициатива „София – европейска столица на спорта“.
 
На старта беше и бронзовата медалистка от току-що завършилото Световно първенство за девойки по фехтовка в Торун (Пол) и носителка на Световната купа на сабя Йоана Илиева, както и едно от златните български момичета: световната и европейска шампионка и носителка на бронзов медал в ансамбъла по художествена гимнастика от Олимпиадата в Рио 2016 Ренета Камберова, плюс деца от хокейните школи, баскетболната легенда Роберт Гергов, много общински съветници, известни личности от културата, политиката и бизнеса.
 

Сред участниците бе и легендарният алпинист Дойчин Боянов, който изкачи Еверест без кислород. Българския герой през миналата година осъществи заедно с приятели и съмишленици уникален благотворителен проект с щафетния супермаратон „Един ден на Витоша“. В пъстрата колона видяхме и група колоездачи от Датското посолство, техни представители се включват активно в много спортни събития и надпревари у нас и по-конкретно в София. Допълнителен колорит внесоха участниците с юнисайкъл – велосипеди с едно колело от „София юнисайкъл клуб“, които преминаха целия 4-километров маршрут и след това дадоха възможност на желаещите да се пробват в тази така атрактивна дисциплина. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки