Райчев: Тече болезнена смяна на поколенията и тя трябва да се преболедува

Надявам се на успешно представяне на свободняците на световното първенство, където можем да спечелим квоти за олимпиадата, допълни генсекът

Райчев: Тече болезнена смяна на поколенията и тя трябва да се преболедува
В свободната борба тече болезнена смяна на поколенията и тя трябва да се преболедува, заяви генералният секретар на Българска федерация по борба (БФБ) Валентин Райчев. Бившият национал в категория до 74 килограма добави, че с изключение на две от категориите, треньорите тепърва ще търсят новата вълна от състезатели на предстоящите турнири.
 
"При тази конкуренция в свободната борба разчитахме най-вече на категориите до 57 и до 61 килограма. В тези две категории имаме млади момчета, които бяха готови за медали. Вангелов обаче не успя да си върне на турския борец, който го победи и на "Дан Колов". В момента тече болезнена смяна на поколенията и тя трябва да се преболедува. Няма да стане за година или две", заяви олимпийският шампион от Москва 1980.
 
"Преследваха ни доста контузии на последния лагер. Вангелов обаче беше на крачка от финала. Надявам се на успешно представяне на световното първенство, където можем да спечелим квоти за олимпийските игри", добави той.
 
"На този етап се въздържаме от натурализирането на нови състезатели, защото обръщаме внимание на младото поколение. Тези момчета обаче все още са доста крехки, за да ги хвърляме в мъжката борба.
 
Предстоят ни вътрешни турнири, където ще отсеем най-добрите и ще търсим лагери в чужбина за трупане на опит. Тези млади състезатели трябва да бъдат следващата смяна", продължи генералният секретар на федерацията.
 
Националните в свободен стил ще се включат на предстоящия турнир "Мемориал Али Алиев" в Каспийск. Там ще се борят Микяй Наим, Георги Вангелов, Мирослав Киров и Али-Паша Умарпашаев. След това предстои държавният шампионат, лагер в чужбина и турнир в Румъния. Относно Борислав Новачков, който смени борбата с ММА, Райчев обясни: 
 
"Имаме контакт с Новачков, но на този етап не го предвиждаме за националния отбор, тъй като лекува болки в прешлените. Освен това, той ще търси изява в бойните спортове". 
 
Новачков е европейски вицешампион от 2017-а година.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки