ВРЕМЕ Е ЗА ДЕРБИ! Левски ще спира ЦСКА за титлата

Любо Пенев решава в последния момент за Тиаго, Дерменджиев залага на младоците Деян Иванов и Станислав Иванов

ВРЕМЕ Е ЗА ДЕРБИ! Левски ще спира ЦСКА за титлата
ЦСКА и Левски подновяват днес съперничеството си. От 17:15 часа на националния стадион започва вечно дерби номер 148. Аванс в Мач №1 на България имат сините, които спечелиха последните два сблъсъка с по 1:0 с автоголове на Черниаускас и Перейра. Те са ликували общо 55 пъти, армейците са го правили 53 пъти, равенствата са 39, а головата разлика е 206-201 в полза на тима от Борисовата градина.
 
Ситуацията преди сблъсъка е малко от рода на "Знам какво направи миналата пролет". Преди година обаче и двата тима имаха за какво да играят и бяха в битката за трофей - червените, както и сега, имаха шанс за дубъл, а сините се надяваха да спечелят Купата на България. Двата тима се срещнаха в битка за нея и Левски ликува след двата полуфинални сблъсъка (но се провали във финала). А армейците останаха с празни ръце, след като загубиха и спора за първото място с Лудогорец. Тази пролет тимът от „Герена" отдавна се пусна от хорото и в двете надпревари. И единственото, което може да направи, е отново да издърпа единия стол на вечния си съперник. Само за толкова стигат силите на възпитаниците на Георги Дерменджиев към момента. ЦСКА пък е надъхан до краен предел.
 
Армейците влизат в дербито с някои кадрови проблеми и въпросителни. Аут е Бикел заради наказание. А за участието на Тиаго ще се решава в последния момент. Дори и да започне обаче, той едва ли ще има сили за 90 минути. Португалецът беше на процедури при сръбската лечителка Мариана през седмицата и макар да не е в оптимална кондиция, може да запише поне полувреме. В отбрана се очертава Лясков да е ляв бек, а Нуно Томаш ще се завърне в центъра до Бодуров.
 
Любо Пенев има солиден избор за фланговете, където разполага с 4 опции. В миналото вечно дерби на 24 февруари той стартира с Евандро отляво и Джеси отдясно. Още през първата част обаче плановете му бяха разбити, след като Евандро се контузи, а Джеси бе изгонен. Днес Пенев по-скоро ще заложи на Енрике отляво и намиращия се в добра форма Жоржиньо отдясно. По този начин Любо ще има универсален коз на пейката в лицето на Евандро, който може да играе и на върха на атаката, и по фланга. Офанзивната мощ през второто полувреме може да бъде подсилена и от Едвин Джеси.
 
Освен с всичко друго, червените ще трябва да се справят и с натрупалата им се умора - през пролетта изиграха два мача повече от противника си - четвъртфинал и първи полуфинал за купата. Но в такива двубои желанието за победа надделява над всякакви останали фактори.
Левски ще влезе в дуела като по-свежия отбор. Треньорът Дерменджиев няма да може да разчита на наказания Иван Горанов. Левият бек ще бъде заменен от французина Луи Нганиони. Освен него в стартовия състав след изтърпени наказания се връщат още двама защитници - Нуно Рейш и Живко Миланов. Първият ще е в центъра на ариергарда. Най-вероятно до него ще започне младокът Деян Иванов, а Миланов ще е десен бек.
 
Има опция обаче Живко да си партнира с Рейш, а за тази среща отново да бъде ползван напускащият след края на сезона Цветкович. В халфовата линия на сините ще действа триото Тиам, Райнов и Мариани. На левия фланг на атаката ще е Паулиньо, а централен нападател ще е Станислав Костов, който ще стисне зъби и ще играе с болки в коляното. Въпросът е кой да действа като дясно крило. В тази зона дербито може да бъде решено, като се имат предвид проблемите на червените на поста ляв бек. Вдясно обаче сините не могат да се похвалят с остър играч, след като прецениха повече да не гласуват доверие на Жерсон Кабрал. Опциите са две. Първата е да започне Станислав Иванов, като тя е по-логична. Втората е да се заложи на Илия Юруков, който да действа в центъра, а вдясно да бъде пратен Давиде Мариани.
 
ЦСКА срещу Левски - класиката на родния футбол отново е тук. Червени и сини отново ще приковат към себе си за 2 часа вниманието на огромна част от футболната общественост. Вярно, няма да е в директен сблъсък за титлата. Но това не намалява от заряда. При успех ЦСКА ще продължи да мечтае за дубъл. А самочувствието му ще е достатъчно напомпано, за да елиминира Ботев в сряда. Левски в края на сезона ще е отново с празна витрина, но пък торбичката му може да е пълна с победи над армейците, което за феновете им все пак ще е нещо.

 

Чочев преди Танзания и Азербайджан: Няма слаби съперници

Халфът на Лудогорец остана трети в анкетата "Футболист на годината"

Десподов: Тази награда е огромна чест (ВИДЕО)

"Печеля за трета година, което значи, че има градация в представянето ми", заяви той

Локо София играе контрола с националите до 21 години

Проверката ще е на 21-ви март

Левски ще продължи с победите и след паузата

Вижте подробности

Националите ни с първо занимание преди Танзания

Илиан Илиев вече събра избраниците си на базата в "Бояна"

ЦСКА 1948 се похвали с още един младежки национал

Вижте подробности

Ето кога Билал Бари се връща в игра

Контролата със Спортист (Своге) е в събота

ЦСКА без контрола в паузата на шампионата

Вижте подробности

Крумовград за Гонзо: Вярваме, че ще върне успехите на българския футбол

Вижте какво написаха от клуба

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки